Αγαπάμε μελωδίες και συναισθήματα που μας προκαλούν δίσκοι, και μετά περνάει ο καιρός και έρχονται τα επόμενα, καπακώνοντας τη μαγεία.

Την Κυριακή έπεσα πάλι στην τρύπα του να ντιγκάρω στην ίδια μου τη συλλογή. Ένας μουσικόφιλος και digger, θα περάσει πολλές φορές αυτή την περίεργη διαδικασία στη ζωή του. Θα αισθανθεί καλά για τις επιλογές του και θα αναπολήσει τα προηγούμενα καταναλωτικά του χρόνια. Ψάχνω λοιπόν τι θα πάρω μαζί μου για το set και το μάτι μου πέφτει πάνω σε μία από τις πιο αγαπημένες μου κυκλοφορίες μετά το 2000. Η χαρά μου ήταν διπλή. Αυτό το άλμπουμ είναι με τη βούλα στα καλύτερα της συλλογής μου και θα το ξανασπίναρα!

47Dgn_2.jpg

To 1994, τα αδέρφια και συνθέτες Lars & Martin Horntveth δημιούργησαν τον βασικό πυρήνα της νορβηγικής κολεκτίβας Jaga Jazzist. Ένα μαγικό και τεράστιο σχήμα, με 5 δίσκους και πολλές διακρίσεις· όπως αυτήν του 2002, τότε που το The Stix βραβεύτηκε από το BBC ως το καλύτερο τζαζ άλμπουμ της χρονιάς εκείνης.

Από τη σκανδιναβική κολεκτίβα έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια 26 μουσικοί, η δε μπάντα έχει βολτάρει από τη Ninja Tune ως τη Smalltown Supersound. Θα χαρακτήριζα τον ήχο τους ως nu jazz, αλλά τα πράγματα δεν μένουν εκεί για τους Jaga. Τρομπόνι, rhodes, πιάνο, τύμπανα, κρουστά, ηλεκτρονικά, κιθάρες, μπάσο, φλάουτο, τρομπέτα, μεταλλόφωνο και πολλά άλλα όργανα, συνθέτουν μια μαγική πανδαισία. Jazz, krautrock, cinematic, post και πολλές ακόμα ετικέτες θα μπορούσαν να μπουν πάνω στην πολυσύνθετη μουσική τους.

{youtube}gHkBxyL371E{/youtube}

Το 2005, μια τεράστια στροφή τους έφερε σε πιο post-rock πεδία. Κι εκεί ήταν που απλά έπαθα πλάκα. Όχι γιατί είμαι ροκάς (δεν είμαι), αλλά γιατί οι συνδυασμοί αποδείχθηκαν εξωπραγματικοί. Ο fusion ήχος μεταξύ τζαζ και post-rock που χαρακτήριζε το άλμπουμ What We Must, ήταν η αποκάλυψη των Jaga Jazzist. Τότε που κυκλοφόρησε, έπιανα τον εαυτό μου να οδηγάει παραπάνω στο κέντρο, μόνο και μόνο για να ακούω παραπάνω φορές τα κομμάτια του. Δυνατά, βεβαια, αφού σχεδόν όλη η tracklist έχει εκρήξεις και φανταστικές κορυφώσεις.

Οι Jaga Jazzist είναι από τα σχήματα που πάντα ήθελα να δω live. Ένα tour στο YouΤube, στις ζωντανές τους εμφανίσεις, θα σας πείσει. Φωνές, πνευστά, ηλεκτρισμός, δύναμη και κιθάρες από άλλους πλανήτες. Δεν έχετε πειστεί ακόμα;

Κάντε diggin στη συλλογή σας. Με ευχαριστείτε άλλη στιγμή.

{youtube}X_L2rcPlUok{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured