Caetano Veloso

Παναγία μου! Ήχοι, αρώματα, εικόνες, ορχήστρες να βαράνε, κυκλοθυμικό ροκ πλάι στη bossa nova και έρωτας από παντού να ξεχειλίζει...

Κείμενο: Ζώης Χαλκιόπουλος

Θυμήθηκα μια ωραία ιστορία και σκέφτηκα να τη μοιραστώ. Η μουσική, άλλωστε, πέρα από τα ηχητικά κύματα, είναι και ιστορίες. Άσε που πολλές φορές οι ιστορίες είναι πιο δυνατές από αυτήν.

Οι νύχτες πριν τα πρωινά που έρχεται δίσκος στο ταχυδρομείο, είναι πάντα δύσκολες. Ξυπνάς με τη λαχτάρα της προσμονής, κι ας ξέρεις τι κρύβει το δέμα που έχεις ήδη dig-άρει ιντερνετικά. Αποτέλεσμα αυτού η ανυπομονησία, η οποία καταλήγει σε αντικοινωνικότητα στα γκισέ. Βιάζεσαι, δηλαδή, οπότε πού όρεξη για κουβέντα. Είναι ακριβώς το ίδιο με τους ταξιτζήδες.

Πάω λοιπόν στο ταχυδρομείο, περιμένω ένα original, οπότε όλα είναι ρευστά μέσα μου. Η υπάλληλος με ρωτάει με χαμόγελο για το περιεχόμενο, ενώ εγώ τρέμω. Της απαντώ, δίσκος. Αρχίζει να με ρωτάει παραπάνω πράγματα και αρχίζω να κάνω κανονικό διάλογο για τον καλλιτέχνη. Εντελώς ασυναίσθητα συνειδητοποιώ πως τον έχω συγκρίνει με τον Γιώργο Νταλάρα, και μάλιστα σε χρόνο μηδέν. Η ταχυδρομική υπάλληλος ξέρει και, αυτομάτως, ικανοποιείται από την κουβέντα.

20Dgn_2.jpg

Γυρίζω σπίτι κι ανοίγω με μανία το δέμα, ενώ σκέφτομαι την κουβέντα με τον Νταλάρα. Λοιπόν, όλοι εμείς οι άνθρωποι των δίσκων αγαπάμε πολλούς μουσικούς που στις αρχές τους έγραψαν πρωτοποριακά πράγματα. Κάποιοι ήταν τυχεροί και επιβίωσαν από καρδιές, καρκίνους και ροκενρόλ ζωή (ναρκωτικά κλπ.) κι έκαναν έτσι καριέρες γερές, βγάζοντας δεκάδες άλμπουμ και φτάνοντας στο σημείο να γίνουν οι Νταλάρες της χώρας τους. Για να μην παρεξηγηθούμε, όταν αναφέρω αυτό το όνομα εννοώ κάποιον που τα έχει κάνει όλα στη χώρα προέλευσής του: από συνεργασίες με ντόπιους, μέχρι δίσκους με ξένους μουσικούς, πολλές φορές διάσημους. Αρκετά όμως σας κούρασα.Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μέρα που άκουσα και αγόρασα το 3ο LP του υπέροχου Caetano Veloso –το ομώνυμο, το λευκό (1969). Έπαθα τέτοια πλάκα, ώστε το ήθελα 1η έκδοση και έτσι κατέληξα στο ταχυδρομείο. Πρεσβευτής του κινήματος tropicalia, αλλά και βασιλιάς του νέου κύματος της Bραζιλίας, αλλιώς bossa nova. Με τεράστια καριέρα, που ξεκίνησε ασκητικά και πολύ folk μέχρι να νταλαροποιηθεί. Εδώ υπάρχουν τα 12 πιο ώριμα tracks του.Παναγία μου! Ήχοι, αρώματα, εικόνες, ορχήστρες να βαράνε, κυκλοθυμικό ροκ πλάι στη bossa nova και έρωτας από παντού να ξεχειλίζει. Απορείτε πως λειτουργεί; Άψογα! Πνευστά, fuzz κιθάρες και λυρισμός. Ξεκινώντας απο το ''Lost In Paradise'', που είναι αγγλόφωνο, συνεχίζοντας με το ''Irene'' και τη μαγική του αθωότητα (η οποία σπάει στη μέση) και καταλήγοντας με το φανταστικό, ελληνικότατο ''Os Argonautas''. Μάμα μία! Αυτός εδώ ο μουσικός κι αν ήταν μπροστά από την εποχή του. A Brazilian pioneer!

Όλες οι βινυλιακές του εκδόσεις είναι αξιοπρεπέστατες, αν και ξεχωρίζω τις πρώτες κόπιες. Στην περίπτωση της βραζιλιάνικης Philips, άλλωστε, μιλάμε για λεπτότητα στο βινύλιο αλλά και στο εξώφυλλο, με τη μαγική και άκρως διακριτική στρώση laminated.

Α, και δεν σας τελείωσα με την υπάλληλο στα ΕΛΤΑ. Ευτυχώς που μίλησα, γιατί όχι μόνο ήξερε τον Caetano Veloso, αλλά ο άνδρας της διατηρεί και ραδιοσταθμό από το 1981, οπότε έκλεισα κι ένα ραντεβουδάκι να δω το αρχείο τους! Γι' αυτό μην πετάτε την ευκαιρία να είστε ευγενικοί και να ανοίγεστε στους γύρω σας. Ποτέ δεν θα χάσετε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος γράφει για τον νέο δίσκο των Glacial που έχει beats, ...

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος βρήκε ήδη τον δικό του κορυφαίο δίσκο του 2021. Σας δίνει

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος βρίσκει την Πρωινή Περίπολο του Νίκου Νικολαΐδη αλλά

FEATURED TODAY

Κάθε μήνα το Avopolis θα συγκεντρώνει τους δίσκους που έμειναν λίγο παραπάνω στα ακουστικά του. Και τον μήνα που μας έφτασε μέχρι το Πάσχα ακούσαμε μερικούς από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς ως τώρα.

Ο Μάκης Μηλάτος κάνει μια διαλογή των πιο αξιόλογων ειδικών κυκλοφοριών που μας φέρνει φέτος η γιορτή των δισκοπωλείων στις 12 Ιουνίου και τις 17 Ιουλίου.

O Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο νέο του Listomania, ακούει τα καλύτερα κομμάτια της Annie Clark σε αντίστροφη μέτρηση, λίγο πριν την κυκλοφορία του Daddy's Home.

HOT STORIES

Ακούστε και δείτε το "Woman" που μας κάνει να περιμένουμε τον νέο δίσκο της βρετανής ράπερ λίγο περισσότερο.

Ακούστε το "Higher Power" που ακούστηκε πρώτη φορά επίσημα μέσω διαστημικής αποστολής, με χορευτές-ολογράμματα να συμπληρώνουν το πακέτο.

Top