View More

The Bluebirds

Φύση, καλύτερη ζωή, Παιδιά των Λουλουδιών, Χριστιανισμός...

Κείμενο: Ζώης Χαλκιόπουλος

Η φάση λειτουργεί ως εξής:

1.    Ανακαλύπτεις έναν δίσκο κάπου, κάπως και τον ψάχνεις μέχρι το τέλος του κόσμου.
2.    «Ξεσκονίζεις» άθελά σου ντάνες με βινύλια και πέφτεις σε κάτι που σου κάνει κλικ. Επειδή λίγο-πολύ συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τα οποία σου προκαλούν θετικά συναισθήματα. Είναι η ετικέτα που εμπιστεύεσαι; Δεν έχει όργανα που δεν θες; Είναι χρονολογικά εκεί που πρέπει; Είναι η μπάντα σωστά ντυμένη; Τελικά, πάντως, πέφτεις μέσα.

Πας σπίτι, τον ψάχνεις (πια) στο δίκτυο. Αν είναι δίσκος-οικονομικό θαύμα, καλώς· αν δεν είναι και έτσι κι αλλιώς σ' αρέσει, τότε μια χαρά. Κατάφερες να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο τον οποίον διέθεσες για ψάξιμο, ανακαλύπτοντας άλλο ένα δικό σου πράγμα.Είναι γνωστό ότι όλες οι μπάντες που έγραφαν και έπαιζαν στα 1960s, θα έδειχναν πόσο ροκάδες ή όχι είναι περνώντας στα 1970s. Εντάξει, δεν είναι απόλυτο. Συνήθως οι τζαζάδες το έριχναν στη ντίσκο τότε, ενώ όλοι οι γκαραζάδες και οι ποπάδες στο ροκ. Αλλά ούτε αυτό είναι απόλυτο.

Το παράδειγμα των Bluebirds δεν έχει και πολλές διαστάσεις. Στα early zeros, όταν ξεκίνησα να ντιγκάρω τη μουσική τους (τότε ακόμα ήταν πιο έυκολο, τώρα ούτε ψίχουλο), έπεφτα σε δεκάδες 7'' κυκλοφορίες τους σε πιο pop και psych pop ήχο –αγγλικός στίχος και πάει λέγοντας. Μιλώντας με νούμερα, οι Πειραιώτες κυκλοφόρησαν στα 1960s καμιά δεκαριά εφτάρια στη μπλέ ετικέτα της Philips.

Καβαλώντας έπειτα το κύμα για τα πιο σοφιστικέ, ατμοσφαιρικά και πιο art 1970s, το πράγμα άλλαξε –για το καλό όλων. Μόνο που για εκείνους η φάση πήγε στο χριστιανικό ροκ. Έχετε ακούσει ποτέ christian rock; Το έτος 1972, πάντως, οι Bluebirds άφησαν την τσαχπινιά, τους έρωτες και τον αγγλόφωνο στίχο. Στον δίσκο Οδός Αγάπης Ενταύθα, ο ήχος γίνεται πιο στακάτος και απλός: τύμπανα, μπάσο, πλήκτρα και κιθάρες. Όλα στη σειρά, πλάι σε ελληνόφωνους πλέον στίχους, με χριστιανική χροιά. Ψυχεδελικά μεν, εκκλησιαστικά δε. Φύση, καλύτερη ζωή, Παιδιά των Λουλουδιών, θρησκεία.Φοβερές στιγμές στον δίσκο τα κομμάτια ''Ο Φτωχός Και Ο Τρελός'', ''Είμαστε Εμείς'' –αυτό που πρόσφατα σάμπλαρε και ο Homeboy Sandman της Stones Throw– και "Το Παιχνίδι Της Φωτιάς''. Συσκευασία γράμμα κανονικό, φάκελος σε χοντρό χαρτί με βινύλιο μέσα και αφίσα στο label της Polydor. Θεϊκή η τιμή της πρώτης έκδοσης, όπως και το περιεχόμενο άλλωστε. Μην σκάτε όμως, παίζει και επανέκδοση. Όλα για τη μουσική και το ψάξιμό της. Flower power.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του Diggin' o Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει bossa nova και Τζίμη Πανούση. 

Με αφορμή τον χαρισματικό μουσικό Άγγελο Πάνου, το αυγουστιάτικο diggin στέκεται στην άκρη του ...

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος ακούει ξανά και ξανά το Now και τελευταία κυκλοφορία της

FEATURED TODAY

Πριν δέκα χρόνια οι BADBADNOTGOOD κυκλοφόρησαν ένα ντεμπούτο με τη δικιά του μοναδική θέση στη σύγχρονη μουσική ιστορία. 

Μία νέα παγκόσμια νόρμα από τους "αποστάτες" που θέλουν να επιστρέψουν στη ζωή μετά μουσικής όπως την ήξεραν πριν. 

HOT STORIES

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

"Βούτηξα μέσα στον ωκεανό της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και διάλεξα τα πιο αγαπημένα μου από τα μεγάλα έργα του. Τα μοιράζομαι μαζί σας, στη μνήμη του", έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Top