The Bluebirds

Φύση, καλύτερη ζωή, Παιδιά των Λουλουδιών, Χριστιανισμός...

Κείμενο: Ζώης Χαλκιόπουλος

Η φάση λειτουργεί ως εξής:

1.    Ανακαλύπτεις έναν δίσκο κάπου, κάπως και τον ψάχνεις μέχρι το τέλος του κόσμου.
2.    «Ξεσκονίζεις» άθελά σου ντάνες με βινύλια και πέφτεις σε κάτι που σου κάνει κλικ. Επειδή λίγο-πολύ συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τα οποία σου προκαλούν θετικά συναισθήματα. Είναι η ετικέτα που εμπιστεύεσαι; Δεν έχει όργανα που δεν θες; Είναι χρονολογικά εκεί που πρέπει; Είναι η μπάντα σωστά ντυμένη; Τελικά, πάντως, πέφτεις μέσα.

Πας σπίτι, τον ψάχνεις (πια) στο δίκτυο. Αν είναι δίσκος-οικονομικό θαύμα, καλώς· αν δεν είναι και έτσι κι αλλιώς σ' αρέσει, τότε μια χαρά. Κατάφερες να αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο τον οποίον διέθεσες για ψάξιμο, ανακαλύπτοντας άλλο ένα δικό σου πράγμα.Είναι γνωστό ότι όλες οι μπάντες που έγραφαν και έπαιζαν στα 1960s, θα έδειχναν πόσο ροκάδες ή όχι είναι περνώντας στα 1970s. Εντάξει, δεν είναι απόλυτο. Συνήθως οι τζαζάδες το έριχναν στη ντίσκο τότε, ενώ όλοι οι γκαραζάδες και οι ποπάδες στο ροκ. Αλλά ούτε αυτό είναι απόλυτο.

Το παράδειγμα των Bluebirds δεν έχει και πολλές διαστάσεις. Στα early zeros, όταν ξεκίνησα να ντιγκάρω τη μουσική τους (τότε ακόμα ήταν πιο έυκολο, τώρα ούτε ψίχουλο), έπεφτα σε δεκάδες 7'' κυκλοφορίες τους σε πιο pop και psych pop ήχο –αγγλικός στίχος και πάει λέγοντας. Μιλώντας με νούμερα, οι Πειραιώτες κυκλοφόρησαν στα 1960s καμιά δεκαριά εφτάρια στη μπλέ ετικέτα της Philips.

Καβαλώντας έπειτα το κύμα για τα πιο σοφιστικέ, ατμοσφαιρικά και πιο art 1970s, το πράγμα άλλαξε –για το καλό όλων. Μόνο που για εκείνους η φάση πήγε στο χριστιανικό ροκ. Έχετε ακούσει ποτέ christian rock; Το έτος 1972, πάντως, οι Bluebirds άφησαν την τσαχπινιά, τους έρωτες και τον αγγλόφωνο στίχο. Στον δίσκο Οδός Αγάπης Ενταύθα, ο ήχος γίνεται πιο στακάτος και απλός: τύμπανα, μπάσο, πλήκτρα και κιθάρες. Όλα στη σειρά, πλάι σε ελληνόφωνους πλέον στίχους, με χριστιανική χροιά. Ψυχεδελικά μεν, εκκλησιαστικά δε. Φύση, καλύτερη ζωή, Παιδιά των Λουλουδιών, θρησκεία.Φοβερές στιγμές στον δίσκο τα κομμάτια ''Ο Φτωχός Και Ο Τρελός'', ''Είμαστε Εμείς'' –αυτό που πρόσφατα σάμπλαρε και ο Homeboy Sandman της Stones Throw– και "Το Παιχνίδι Της Φωτιάς''. Συσκευασία γράμμα κανονικό, φάκελος σε χοντρό χαρτί με βινύλιο μέσα και αφίσα στο label της Polydor. Θεϊκή η τιμή της πρώτης έκδοσης, όπως και το περιεχόμενο άλλωστε. Μην σκάτε όμως, παίζει και επανέκδοση. Όλα για τη μουσική και το ψάξιμό της. Flower power.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος γράφει για τον νέο δίσκο των Glacial που έχει beats, ...

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος βρήκε ήδη τον δικό του κορυφαίο δίσκο του 2021. Σας δίνει

Στο νέο του Diggin', o Ζώης Χαλκιόπουλος βρίσκει την Πρωινή Περίπολο του Νίκου Νικολαΐδη αλλά

FEATURED TODAY

Κάθε μήνα το Avopolis θα συγκεντρώνει τους δίσκους που έμειναν λίγο παραπάνω στα ακουστικά του. Και τον μήνα που μας έφτασε μέχρι το Πάσχα ακούσαμε μερικούς από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς ως τώρα.

Ο Μάκης Μηλάτος κάνει μια διαλογή των πιο αξιόλογων ειδικών κυκλοφοριών που μας φέρνει φέτος η γιορτή των δισκοπωλείων στις 12 Ιουνίου και τις 17 Ιουλίου.

O Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο νέο του Listomania, ακούει τα καλύτερα κομμάτια της Annie Clark σε αντίστροφη μέτρηση, λίγο πριν την κυκλοφορία του Daddy's Home.

HOT STORIES

Ακούστε και δείτε το "Woman" που μας κάνει να περιμένουμε τον νέο δίσκο της βρετανής ράπερ λίγο περισσότερο.

Ακούστε το "Higher Power" που ακούστηκε πρώτη φορά επίσημα μέσω διαστημικής αποστολής, με χορευτές-ολογράμματα να συμπληρώνουν το πακέτο.

Top