Νόμιζαν πως θα βρεθούν σε ένα μαγικό νησί στις Μπαχάμες και θα κοιμούνται σε υπερπολυτελείς βίλες, δίπλα σε μοντέλα και επωνύμους. Βρέθηκαν σε ένα εντελώς ανοργάνωτο camping, όπου επικρατούσε απόλυτο χάος και το μενού ημέρας ήταν άψητο τοστ με τυρί και αλάδωτα μαρουλόφυλλα. Τι ακριβώς συνέβη στο Fyre Festival, πώς έπεσαν τόσο έξω στις υποσχέσεις οι διοργανωτές του και πώς ακριβώς νόμιζαν πως θα την έβγαζαν καθαρή;

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2016, όταν το Internet γέμισε αναρτήσεις, hashtags και videos τα οποία διαφήμιζαν ένα exclusive μουσικό φεστιβάλ, το οποίο θα λάμβανε χώρα για πρώτη φορά, για δύο Σαββατοκύριακα, στο Exumas στις Μπαχάμες, στο ιδιωτικό νησί Fyre Cay («ένα νησί που κάποτε άνηκε στον Pablo Escobar»), το οποίο υποσχόταν στους λίγους τυχερούς (που είχαν μερικά χιλιάρικα στην άκρη) σμαραγδένια νερά, πάρτι σε γιοτ, διαμονή σε πολυτελείς βίλες, live μουσική από ονόματα όπως Blink-182, Major Lazer και Migos, μοντέλα, επωνύμους και ένα συνολικό πακέτο ανεπανάληπτων εμπειριών που θα αποτυπωνόταν για πάντα στο μυαλό -και τα social media- των "Fyre Starters".

Η πρωτοβουλία ανήκε στον enterpreneur Billy McFarland, ιδρυτή του ελίτ κλαμπ "Magnises" (ένα app για αποκλειστικά εισιτήρια συναυλιών και πολυτελή πακέτα διακοπών, στοχευμένο στους millenials) και τον rapper Ja Rule, ο οποίος εκπροσωπούσε το εν λόγω κλαμπ στα media. Οι εξωπραγματικά όμορφες Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Kendall Jenner και μια στρατιά ακόμη influencers πληρώθηκαν αδρά για να προμοτάρουν το φεστιβάλ στους λογαριασμούς τους και, παρά τα πανάκριβα εισιτήρια, το event έγινε γρήγορα sold out. Πράγμα όχι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς πως το διαφημιστικό σποτ του φεστιβάλ ήταν αυτό:

Ας πούμε ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι... Ήδη από τις αρχές Απριλίου είχαν ξεκινήσει οι φήμες πως η παραγωγή δεν πλήρωνε τους συνεργάτες της, πως η διοργάνωση μύριζε απάτη και πως κάποιοι από τους μουσικούς που υποτίθεται θα συμπλήρωναν το line-up είχαν κλειστεί από άλλα φεστιβάλ. Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα μία μέρα πριν την έναρξη του φεστιβάλ, οι Blink-182 ανακοινώνουν πως δεν θα συμμετάσχουν στο event, ενώ σιγά-σιγά αρχίζουν οι επισκέπτες αρχίζουν να καταφτάνουν με charter πτήσεις από το Miami στη «μαγική τοποθεσία», η οποία ήταν απλά μια παραλία, δίπλα σε ένα τουριστικό θέρετρο. Και αντικρίζουν αυτό:

Το ίδιο βράδυ, ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς το Exumas, ενώ οι επισκέπτες (των οποίων οι αποσκευές έχουν ξεμείνει σε κάποιο container και τα μετρητά έχουν «ρουφηχτεί» από ηλεκτρονικά βραχιολάκια) πασχίζουν να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στο Miami και να γλιτώσουν τους εαυτούς τους από τον καταστροφικό αυτό εφιάλτη. Το Fyre Festival ανακοινώνει την οριστική ματαίωσή του, οι εργαζόμενοι αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα πάντα με λεπτομέρειες στον Τύπο, ο Ja Rule δηλώνει «εγώ δεν φταίω!!!» και ως κερασάκι στην τούρτα το Υπουργείο Τουρισμού στις Μπαχάμες δημοσιοποιεί πως δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το φεστιβάλ.

Τι γίνεται τώρα; Οι διοργανωτές έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μία αλλά δύο μηνύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τους επισκέπτες που υπέστησαν όλη αυτήν την ιλαροτραγική περιπέτεια, ενώ o McFarland και ο Ja Rule πρέπει να βρουν τρόπο να αποζημιώσουν όλους τους κατόχους εισιτηρίων, να αποπληρώσουν όλους τους εργαζομένους. να εξηγηθούν στα ΜΜΕ και να ξεπλύνουν, με τυρκουάζ νερό Καραϊβικής, όλη αυτή την ντροπή.

 

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο μουσικό site Jumping Fish τον Μάιο του 2017. Έκτοτε, το φιάσκο έγινε ντοκιμαντέρ για το Netflix  (κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και δείτε το σε πρώτη ευκαιρία), ενώ  ο Billy McFarland καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση. Πριν από μερικούς μήνες, όταν αποφυλακίστηκε έβαλε στόχο να διοργανώσει το Fyre Festival 2 και αυτή τη φορά να τα κάνει όλα σωστά.  Για την ώρα οι μόνες πληροφορίες που έχουμε για το  φεστιβάλ είναι πως θα διεξαχθεί στα τέλη του 2024 στην Καραϊβική και πως τα εισιτήρια θα κοστίζουν 799 δολάρια, με την τιμή στη συνέχεια να ανεβαίνει στα 1.199 δολάρια και να φτάνει τελικά στα 7.999 δολάρια. Πάντως τα πρώτα 100 εισιτήρια που κόστιζαν 499 δολάρια έγιναν ανάρπαστα μέσα σε λίγα λεπτά...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured