Ο post punk ήχος τους καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη ολόκληρου του genre από το ξεκίνημα κιόλας της καριέρας τους πριν από τέσσερις δεκαετίες στη βρετανική εξοχή. Λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εμφάνισή τους στη σκηνή του Gagarin 205 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μαζί με τους The Legendary Pink Dots, αλλά και λίγο πριν οι ίδιοι βρεθούν για ακόμη μια φορά στο studio για την ηχογράφηση του νέου άλμπουμ τους, το Avopolis καταγράφει όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους θα σπεύσει σε ακόμη ένα live των And Also Τhe Trees, που επιστρέφουν για ακόμη μια φορά στη χώρα μας.

Καθόρισαν το genre του post punk κάνοντας τη διαφορά

Επηρεασμένοι ως πιτσιρικάδες τότε από την έκρηξη της punk στη Βρετανία, οι And Also Τhe Trees ξεκίνησαν το 1979 από ένα μικρό χωριό της, το Inkberrow στο Worcestershire και με τα πλέον ταπεινά μέσα. Παίζοντας τότε χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους ενισχυτές και πιστοί στη DIY παράδοση, οι αδερφοί Simon Huw Jones (φωνητικά) και Justin Jones (κιθάρα), αλλά και Graham Havas (μπάσο) και Nick Havas (drums) άρχισαν να γράφουν τους μελαγχολικούς τους στίχους, επηρεασμένοι όχι από τις θεματολογίες γύρω από τη ζωή στα ασφυκτικά αστικά κέντρα, την εργατική τάξη σε κρίση και την επικείμενη – βγαλμένη μέσα από μυθιστόρημα του Ballard – δυστοπία που περιέγραφαν τότε οι ανερχόμενες μπάντες του είδους, όπως οι Joy Division, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στις ομορφιές και τις δυσκολίες μιας ζωής στη βρετανική εξοχή και με μελωδίες χαρακτηριστικές για τη γοτθικού στυλ μελαγχολία τους. Έχοντας από νωρίς την υποστήριξη των Cure (στους οποίους και έστειλαν το πρώτο τους demo, συμμετέχοντας το 1981 στη βρετανική tour τους) και του θρυλικού ραδιοφωνικού παραγωγού, John Peel, που τους χαρακτήρισε τότε ως “too English for the English”, οι And Also Τhe Trees κυκλοφόρησαν το πρώτο τους «επίσημο» ομώνυμο άλμπουμ το 1983, για να κάνουν το μεγάλο τους breakthrough μέσα από το μοναδικό Virus Meadow του 1986. Έκτοτε, παγίωσαν μια χαρακτηριστική ταυτότητα ως συγκρότημα, που με τις ρομαντικές κιθαριστικές μελωδίες του Justin Jones και τους ποιητικούς στίχους του Simon Huw Jones εξέλιξαν το είδος τους, παραμένοντας όμως πιστοί στη διαφορετική τους ιδιοσυγκρασία από τους υπόλοιπους δημιουργούς της εποχής τους.

https://www.youtube.com/watch?v=jdLEy1-GytQ

Όρισαν τον ρομαντισμό του post punk

Από το έργο της Sylvia Plath και του Dylan Thomas στην ποίηση, στον κόσμο του μυθιστορήματος των Aldous Huxley, Virginia Wolfe, των beat λογοτεχνών και των Γερμανών υπαρξιστών, αλλά και τη ζωγραφική των Προραφαηλιτών ζωγράφων, οι And Also Τhe Trees όρισαν τον ρομαντισμό του post punk μέσα από τις πολλαπλές τους αναφορές σε διάφορα ρεύματα της τέχνης που αποτυπώθηκαν στη μουσική τους δημιουργία. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με έναν στίχο ο οποίος δεν έμεινε στάσιμος στις αναφορές του στη φύση, αλλά εξελίχθηκε με τα χρόνια, λαμβάνοντας μια περισσότερο urban κατεύθυνση και με την πιο πρόσφατη μουσική προσθήκη του Colin Ozanne στο κλαρινέτο και ένα πιο vibrant jazzy στοιχείο, που ήρθε για να «κουμπώσει» εξαιρετικά με τον χαρακτηριστικό mandolin-like ήχο τους.

Ξέρουν πώς γίνεται ένα δυναμικό come-back

Οι And Also Τhe Trees αποφασίζουν το διάστημα μεταξύ 1998-2003 να κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα από την κυκλοφορία δίσκων όπως και τις περιοδείες, με τους θαυμαστές τους να κάνουν τότε λόγο για τη διάλυσή τους. Κι όμως, το συγκρότημα κατάφερε σε αυτό το διάστημα να περάσει από μια διαδικασία απαραίτητης ενδοσκόπησης για την ανασυγκρότησή του, που θα τους βοηθούσε να επανέλθουν δριμύτεροι στο μουσικό στερέωμα χαρίζοντας στο κοινό το μνημειώδες άλμπουμ Further From the Truth. Αυτό ηχογραφήθηκε τότε στον τόπο στον οποίο είχαν μεγαλώσει, το αγροτικό, ήσυχο και μελαγχολικό Worcestershire. Με το δυναμικό τους come-back να σηματοδοτεί τότε και την επιστροφή τους στον ήχο που τους έκανε στο ξεκίνημά τους να ξεχωρίσουν, οι ίδιοι επιστρέφουν στα συναυλιακά τους καθήκοντα (μεταξύ των οποίων και η πρώτη, δυναμική τους εμφάνιση στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά στο Ρόδον), ενώ το 2005 κυκλοφορούν το Best of 1980-2005. Στη συνέχεια θα ακολουθούσαν νέες δισκογραφικές τους δουλειές, τα (Listen to) The Rag and Bone Man, Driftwood, Hunter not the Hunted, Born Into The Waves και το πρόσφατο The Bone Carver του 2022.

Κουβαλούν 40 χρόνια ιστορίας

Έχοντας 40 και πλέον χρόνια ιστορίας στις πλάτες τους, οι And Also Τhe Trees είναι έτοιμοι για ακόμη μια εμφάνιση στη χώρα μας, διψασμένοι να μας παρουσιάσουν ζωντανά μερικές από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής τους καριέρας, αλλά και το υλικό του τελευταίου τους δίσκου, The Bone Carver του 2022. Ετοιμαστείτε για μια συγκινητική βραδιά, στην οποία δεν βλέπουμε την ώρα να τραγουδήσουμε για ακόμη μια φορά δυνατά το αγαπημένο “Dialogue”, ταξιδεύοντας για ακόμη μια φορά ανάμεσα στα ατμοσφαιρικά δάση και τη χαρακτηριστική τους γοτθική μελαγχολία

 

Οι And Also Τhe Trees θα εμφανιστούν στο Gagarin 205 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μαζί με τους The Legendary Pink Dots.

Facebook Event:

And Also The Trees & The Legendary Pink Dots | Gagarin 205

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured