Πιθανόν να μην έχει υπάρξει καλύτερο timing για να σας προτείνουμε την γεμάτη ψυχή και ρυθμό ετικέτα από τη Νέα Υόρκη. 

Η Big Crown Records, στην ουσία συνεχίζει την παράδοση της πρώην Truth & Soul Records. Κι αν μέχρι σήμερα ήταν περήφανη για το γεγονός ότι σύστησε στον κόσμο την φωνή του Lee Fields, από την Παρασκευή 8 Μαΐου, θα πρέπει να έχει κορόνα στον κατάλογο την μουσική εμπειρία που ακούει στο όνομα Adult Themes. Πρόκειται για τον τρίτο ολοκληρωμένο δίσκο των El Michels Affair, το βασικό μουσικό πρότζεκτ του συνθέτη Leon Michels που έχει γράψει κομμάτια όπως το “I  Need A Dollar” (που ερμηνεύει ο Aloe Black). Επίσης, είναι και ένας εκ των δύο ιδρυτών της Big Crown Records. 

Η ετικέτα στο πρώτο μισό της περασμένης δεκαετίας φαινόταν να λειτουργεί σαν boutique-μουσικό παράρτημα που κυκλοφορούσε 7ιντσους δίσκους φίλων και σπάνια albums. Τα τελευταία τρία χρόνια, πάντως, έχει πάρει πραγματικά μπρος και κυκλοφορεί σχεδόν δύο με τρία νέα singles τον μήνα, με τα ονόματα στο ρόστερ της να μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς την φήμη τους στο παγκόσμιο indie στερέωμα. O Bobby Oroza, οι Bacao Rhythm & Steel Band, o Lee Fields και οι Expressions, οι El Michels Affair και η Lady Wray μεταξύ άλλων είναι, πλέον, από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που γεμίζουν τις playlists των cool εναλλακτικών σταθμών της Αμερικής και της Ευρώπης. 

Ο δεύτερος, αλλά ίσως πιο βασικό υπαίτιος, της παγκόσμιας εξάπλωσης του ήχου της Big Crown είναι ο dj Danny Akalepse -ξεκάθαρα μία από τις πιο νεοϋορκέζικες μορφές που μπορεί να πετύχει κανείς στους dj κύκλους της πόλης. Εν μέσω καραντίνας, βρήκαμε χρόνο για την εικοσάλεπτη κουβέντα που θα βρείτε σαν podcast στο σύνδεσμο που συνοδεύει το κείμενο, ενώ το ζουμί από το πρώτο δεκάλεπτο της κουβέντας μας μπορείτε να τον διαβάσετε παρακάτω. 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: πως έχει επηρέασει το lockdown την λειτουργία του label;  Είναι δύσκολα. Έχουν ακυρωθεί περιοδείες, το συναισθηματικό κομμάτι με τόσους θανάτους στη Νέα Υόρκη είναι έντονο και εμείς αναγκαστήκαμε να μετακινήσουμε μερικές σημαντικές κυκλοφορίες σε νέες ημερομηνίες, ώστε να μην χαθεί η δουλεία που έχουμε κάνει. 

Λοιπόν, πώς ξεκίνησε η Big Crown; Γνώρισα τον Leon (Michels) όταν ακόμα έτρεχε μόνος του την Truth & Soul. Ξεκίνησα να δουλεύω στην εταιρία του και μας πήρε σχεδόν δέκα χρόνια μέχρι να αποφασίσουμε να κλείσουμε την T&S και να ανοίξουμε την Big Crown. 

Μα νομίζω μεταφέρατε αρκετούς από τους T&S καλλιτέχνες στην B.C.... Ειλικρινά η T&S δεν νομίζω ότι είχε σπουδαίο ρόστερ. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με προγραμματισμό και πιο συγκεκριμένο ήχο και καλλιτέχνες όταν αρχίσαμε την B.C. Υπήρχαν και αρκετές τεχνικές δυσκολίες στο παρελθόν, τώρα, πλέον, κάνουμε τα πράγματα ακριβώς όπως θέλουμε να γίνονται. 

Και πως βρίσκετε αυτά που θέλετε να βγάλετε; Είναι σχεδόν αποτέλεσμα των ανθρώπων που έχουμε δίπλα μας. Κάποιος φίλος μουσικός ξέρει κάποιον άλλο και αυτός θα μας συστήσει έναν τρίτο και θα καταλήξουμε να αξιολογούμε και να κυκλοφορούμε μουσική ανθρώπων που ξέρουμε. Για παράδειγμα, γνώρισα τους Bacao ενώ ήμουν σε dj περιοδεία στην Ευρώπη. Το νέο μας cool project, οι Holy Hive, είναι η μπάντα του Homer Steinweiss (σ.σ.ο παραγωγός του Secret In the Dark της Μόνικα) και ο Homer είναι παιδικό φίλος του Leon. Και ασφαλώς ο Leon έχει τους El Michels Affair και σχεδόν επιμελείται την παραγωγή στα περισσότερα από τα σχήματα της Big Crown, όπως οι Shacks, η Lady Wray, ο Lee Fields κ.α.

Και ξαφνικά βρέθηκαν σαν El Michels Affair στο πλευρό των Madlib και Freddie Gibbs στο καλύτερο ίσως Tiny Desk Session τελευταία. Να περιμένουμε δίσκο από αυτή την συνεργασία; Ξέρεις πως πάει. Ο Leon είναι καλός φίλος με τον Ethan (γνωστός και ως Egon) που δουλεύει με τον Madlib και πάντα λέγανε (ο Leon με τον Egon) να συνεργαστούν σε κάτι. Ο Madlib, λοιπόν, διάλεξε τους El Michels Affair να συνοδεύσουν το Tiny Desk Session και πήγε τόσο καλά, που τώρα όλοι μαζί έχουν ξεκινήσει και ηχογραφούν υλικό. 

Ok, αυτό και αν είναι ένας δίσκος που θα περιμένουμε. Σύντομα βέβαια κυκλοφορεί το Adult Themes, τι έχεις να πεις γι’αυτό; Το λατρεύω το Adult Themes. Αν και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, αφού μου αρέσουν γενικά οι παραγωγές του Leon και είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που μπορεί να ελίσσεται και να αλλάζει ήχους στην παραγωγή. Γιατί, κακά τα ψέματα, υπάρχει αρκετός κόσμος που μέσα στα χρόνια τον έχει θεωρήσει πρότυπο και προσπαθεί να αντιγράψει τον ήχο και τις μουσικές του κατευθύνσεις. Και τώρα έχει κάνει αυτή την «αριστερή» στροφή και παράγει μουσική εμπνευσμένη από ευρωπαϊκά κινηματογραφικά scores κλπ. 

Tέλεια. Και ποιά είναι η δική σου θέση στο label, Danny; Φοράω πολλά και διαφορετικά καπέλα στην B.C. όπως ξέρεις. Στην ουσία όμως τρέχω το label και φροντίζω να γίνονται όλα όσα πρέπει. Γυρίζουμε αρκετά videos, κάνω το art direction και σε περιπτώσεις το design, το A & R που σημαίνει ότι βρίσκω τα ταλέντα και κατευθύνω τον ήχο τους, αλλά και οτιδήποτε πρέπει να γίνει, ακόμα και αν δεν μπορώ να του βάλω ένα τίτλο. Η Big Crown είναι ένα πρότζεκτ που το αγαπάμε πάρα πολύ και πρέπει να το προσέχουμε. Είμαστε καθημερινά δημιουργικοί για να κάνουμε την ετικέτα καλύτερη. 

 

Ακούτε ολόκληρη τη συνέντευξη (στα αγγλικά) εδώ:

Περισσότερη Big Crown Records εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured