View More

1st Screamin’ Athens Horror Festival: ένα Φεστιβάλ Τρόμου γεμάτο ταινίες, μουσική, βιβλία και τέχνη - Εισαγωγή

Κείμενο: Τάσος Βογιατζής
 

Το Gagarin 205 και η Astra αν μη τι άλλο μας έχουν συνηθίσει σε πρωτότυπα festival με έντονο τον cult χαρακτήρα και το ειδικό, αλλά φανατικό κοινό. Νέο παιδάκι τους είναι το 1st Screamin’ Athens Horror Festival, ένα Φεστιβάλ Τρόμου γεμάτο ταινίες, μουσική, βιβλία και τέχνη...

Το Screamin’ Athens Horror Festival, που λαμβάνει χώρα στο Gagarin 205 μεταξύ 4ης και 6ης Ιανουαρίου, είναι ένα 3μερο φεστιβάλ, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ανάλογα του εξωτερικού και που σκοπεύει να ικανοποιήσει τους φίλους του με τον καλύτερο τρόπο.

Ταινίες τρόμου από όλα τα μέρη του κόσμου, μεγάλου και μικρού μήκους, ταινίες βραβευμένες, ταινίες ανεξάρτητες και ταινίες από μεγάλους δημιουργούς του είδους, ταινίες ακραίες και ταινίες με μέλλον, ταινίες που ίσως δε θα έχει ποτέ το Ελληνικό κοινό την ευκαιρία να δει αλλού... Από τις πρώτες γοτθικές βουβές εικόνες της αρχής του προηγούμενου αιώνα μέχρι τα καλοδιαφημισμένα splatter blockbusters που παρακολουθούμε σήμερα, ο χώρος έχει εκατομμύρια φίλους και κάπου εκεί ξεκινάει η ανάγκη για ένα φεστιβάλ του είδους.

Στις 3 ημέρες του 1ου Screamin’ Athens Horror Festival, θα προβληθούν 13 ταινίες μεγάλου και 7 ταινίες μικρού μήκους, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ, ενώ δε θα λείψουν οι συναυλίες και οι λοιπές καλλιτεχνικές δράσεις, όπως εκθέσεις και εγκαταστάσεις.

 

Οι ταινίες, στην πλειοψηφία τους νέες παραγωγές, παίζονται αυτή τη στιγμή -και θα εξακολουθήσουν και στη χρονιά που ακολουθεί- στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους στον κόσμο. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολυβραβευμένες και κάποιες θεωρούνται ήδη cult. Από το Πακιστάν (με το πρώτο Πακιστανικό gore της Mondo Macabro) στα vampires της Βραζιλίας, από την παραγωγικότατη και φιλική στα zombies Αμερική στα στοιχειωμένα κορίτσια της Ασίας αλλά και στο νέο ρεύμα που ξαναγεννιέται στην Τουρκία, ο τρόμος παίρνει διαφορετικές μορφές και μεγέθη.

Η επιλογή των δημιουργών χαρακτηρίζεται από ένα, εξίσου πολυσυλλεκτικό, πνεύμα. Έτσι, θα δούμε την πρώτη σπάνια ταινία του, καταξιωμένου πλέον, Guillermo Del Toro και τα καινούργια κατορθώματα του Lloyd Kaufman, της θρυλικής Troma Entertainment, να δίνουν τη σκυτάλη στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δουλειές μικρών, άγνωστων ακόμα, συναδέλφων τους. Αναμφίβολα, μέσα από αυτές τις ανεξάρτητες – χωρίς κόμπλεξ και περικοπές - παραγωγές θα αναδειχτούν τα νέα μεγάλα ταλέντα.

Η μουσική, η οποία ανέκαθεν έπαιζε το δικό της ρόλο στις ταινίες τρόμου, δεν θα μπορούσε να λείψει από ένα τέτοιο φεστιβάλ. Το εκρηκτικό σχήμα Zombina and the Skeletones έρχεται, κατευθείαν από το Λίβερπουλ, για να μας παρουσιάσει τo δικό του punk rock horror show. Σε διαφορετικό κλίμα - με τον χαρακτηριστικό, σκοτεινά ατμοσφαιρικό και υποβλητικό, ήχο – οι, επίσης Βρετανοί, In The Nursery έρχονται στην Αθήνα και το Screamin’ Athens έχοντας στις αποσκευές τους ένα εκπληκτικό νέο soundtrack για το κλασικό βουβό αριστούργημα “The Cabinet of Dr Caligari”. Μέσα στο πνεύμα της όλης διοργάνωσης και οι ανερχόμενοι Έλληνες Dirty Granny Tales, οι οποίοι με μία μικρή παράσταση–έκπληξη, με κούκλες και ζωντανή μπάντα, θα μας βάλουν στον σκοτεινό κόσμο ορισμένων παραμυθιών που μας στοιχειώνουν.

Ο εξώστης του χώρου θα μετατραπεί σε ένα all day καφέ, με stands βιβλίων, κόμικς, merchandise, gadgets και διάφορες εκπλήξεις.

Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής του σπουδαίου -και συνεχώς ανερχόμενου- Έλληνα καλλιτέχνη Seth Siro Anton, καθώς και εγκατάσταση αντικειμένων και props από το στούντιο ειδικών εφέ των αδελφών Αλαχούζων.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αναλυτικίτερα αφιερώματα στο πρόγραμμα κάθε ημέρας.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρηξικέλευθος παραγωγός, δημιουργός του Wall of Sound, κακοποιητικός, δολοφόνος. Ο Ανδρέας Κύρκος

Πώς το όραμα του για την A$AP κολεκτίβα άλλαξε το rap παιχνίδι; Και ποιος είναι αυτός ο ...

Μόνο τυχαίοι δεν είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από κάποιους δίσκους που γνωρίζουν μαζική

FEATURED TODAY

Όσο το σπίτι αυτόν τον χειμώνα μοιάζει μονόδρομος, η Τάνια Σκραπαλιώρη προτείνει 8 βιβλία που θα το κάνουν ακόμα πιο φιλόξενο, επιμηκύνοντάς το προς άπειρες

Ρηξικέλευθος παραγωγός, δημιουργός του Wall of Sound, κακοποιητικός, δολοφόνος. Ο Ανδρέας Κύρκος ανατρέχει στο φρενήρες σύμπαν ενός από τα μεγαλύτερα παράδοξα

HOT STORIES

Δείτε τον Robin Pecknold να παίζει ζωντανά το κομμάτι της μπάντας του στην εκκλησία Brooklyn’s St. Ann & the Holy Trinity.

Το Ok Human θα έρθει στα ακουστικά μας μέσα στον μήνα.

Top