Αδιαμφισβήτητο είναι το ενδιαφέρον που έχουν οι Νύχτες Πρεμιέρας για τις λεγόμενες "μουσικές" ταινίες (και με φοβερό γούστο). Φέτος, όμως, το ενδιαφέρον αυτό δίνει την απαραίτητη οντότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία, την εμπλουτίζει, την αναβαθμίζει... σε διαγωνιστικό τμήμα.

Μπορεί οι επερχόμενες εκλογές, οι προηγηθείσες φωτιές και η γενικευμένη αδυναμία όλων να "προσαρμοστούμε" να μην έχουν βάλει ακόμα τις Νύχτες Πρεμιέρας στην κορυφή της λίστας των περισσότερων εξ ημών, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, αλλά... κοντός ψαλμός αλληλούια. Με τέτοιο μουσικό τμήνα και τις εκλογές να έχουν όλα τα φόντα για να ξεχαστούν γρήγορα, η άλλη εβδομάδα μυρίζει κανονικά και με το νόμο... κινηματογράφο.

Για το φεστιβάλ έχει ήδη γράψει ο Κωνσταντίνος Τσάβαλος -εμείς να πούμε ότι το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας CONN-X φέτος διοργανώνεται από τις 19 ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007.΄Το δημοφιλέστερο τμήμα του προγράμματός του ΜΟΥΣΙΚΗ & ΦΙΛΜ παίρνει τη θέση που του αξίζει κι αναβαθμίζεται σε ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Στο πλαίσιο του θα προβληθούν οι σημαντικότερες ταινίες της φετινής χρονιάς με μουσικό περιεχόμενο, οι οποίες και θα αξιολογηθούν από μια διεθνή Κριτική Επιτροπή καλλιτεχνών, επαγγελματιών της μουσικής βιομηχανίας και μουσικοκριτικών.

Την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν ο Αμερικανός συνθέτης Μάικλ Γκαλάσο που μάγεψε το κοινό με το soundtrack της Ερωτικής Επιθυμίας, η ιέρεια του ανεξάρτητου κινηματογράφου, που έστησε την ανεξάρτητη παραγωγή στην Αμερική, πρόεδρος της Killer Films, σταθερή συνεργάτης του Todd Haynes, παραγωγός αριστουργημάτων όπως τα «Swoon», «Kids», «Boys Don’t Cry», «Hedwig and the Angry Inch», Κριστίν Βασόν, ο Βρετανός κριτικός του έγκυρου περιοδικού Uncut, Στίβεν Ντάλτον, ο frontman των Tuxeedomoon, Αμερικανός μουσικός Μπλέιν Ρέινινγκερ και η Ελληνίδα ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα. Η Επιτροπή θα βραβεύσει την καλύτερη κατά την κρίση της ταινία με τη Χρυσή Αθηνά που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 €. Οι ταινίες που συνθέτουν τη φετινή, πανηγυρική παρουσίαση του τμήματος Μουσική & Φιλμ θα ικανοποιήσουν τους σταθερούς θεατές του, αλλά θα τους παρασύρουν και σε εδάφη ως τώρα ανεξερεύνητα.

Επιπλέον, εκτός από τις ταινίες του Τμήματος Μουσική & Φιλμ σας παρουσιάζουμε κάποιες ταινίες διαφόρων άλλων τμημάτων με έντονα μουσικό ενδιαφέρον.

μουσική & φιλμ – Διαγωνιστικό Τμήμα

THE GODFATHER OF DISCO
ΗΠΑ – Εγχρωμο – Αγγλικά – 90΄
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Gene Graham, Φωτογραφία: Francis Legge, Μοντάζ: Gene Graham, Συμμετέχουν: Barbara Tucker, Barry Lederer, Brent Nicholson Earle, Charlie Grapone
Δημοσιογραφική προβολή: Τρίτη 25/9, 10.00, Απόλλων Cinemax Class
Κανονική προβολή: Παρασκευή 21/9, 20.30, Απόλλων Cinemax Class
Ο Μελ Σερέν –«ο νονός της ντίσκο μουσικής» του τίτλου αυτού του ντοκιμαντέρ– ένας από τους ελάχιστους ζωντανούς πρωταγωνιστές της βιομηχανίας διασκέδασης των 70's, μιλάει συγκινητικά για τη σεξουαλική απελεθέρωση, για την gay «επανάσταση» της Νέας Υόρκης και για τη θρυλική δισκογραφική εταιρία του West End που έδρευε στο ίδιο κτίριο που άνοιξε αργότερα το Studio 54, για τους εραστές του και την εκατόμβη του AIDS... Συγκινητικό και πολύτιμο όσον αφορά στο αρχειακό υλικό που προβάλλει, το ντοκιμαντέρ ανατέμνει σε βάθος τις συνιστώσες της ντίσκο και αναδεικνύει το μουσικό και κοινωνικό φαινόμενο μιας εποχής που ταυτίστηκε άδικα με την ασημένια μπάλα στην οροφή και με τις άφρο περούκες. Το παρασκήνιο πίσω από τις ηχογραφήσεις σπουδαίων τραγουδιών της West End και η ατμόσφαιρα μιας πόλης που κοχλάζει κάνουν πολύτιμο κάθε λεπτό αυτής της απολαυστικής ταινίας.
Gene Graham
Εχει δουλέψει ως μοντέρ, καμεραμάν και υπεύθυνος κάστινγκ για τηλεοπτικές παραγωγές. Το The Godfather of Disco είναι η πρώτη του ταινία.
Φιλμογραφία
2007 The Godfather of Disco

LOVE STORY
Η. Βασίλειο – Εγχρωμο – Αγγλικά – 110΄
Σκηνοθεσία: Chris Hall, Mike Kerry, Φωτογραφία: Simon Robinson, Μοντάζ: Kim Gaster
Μουσική: Arthur Lee, Συμμετέχουν: Arthur Lee, John Densmore, Johny Echols
Δημοσιογραφική προβολή: Τετάρτη 26/9, 12.00, Απόλλων Cinemax Class
Κανονική προβολή: Τετάρτη 26/9, 20.30, Απόλλων Cinemax Class
Το ντοκιμαντέρ σχετικά με το σχηματισμό, την πορεία, την ακμή και την παρακμή των Love, ενός από τα κορυφαία ροκ συγκροτήματα του Λος Αντζελες στη δεκαετία του ’60 «κεντάει» ολόκληρο τον πολιτιστικό καμβά της εποχής (ο πόλεμος του Βιετνάμ, η κοινωνική επανάσταση, η έλευση των Doors κ.λ.π) μέσα από τις συνεντεύξεις - μαρτυρίες των πέντε μελών του γκρουπ –οι δύο βασικοί εκλιπόντες πλέον, πυρήνες του, ο χαρισματικός μιγάς Αρθουρ Λι και ο λευκός Μπράιαν Μακ Λιν με το χαμηλότερο προφίλ συν τους τρεις άλλους που σκόρπισαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις του ορίζοντα για να συνέλθουν από το hangover των ναρκωτικών– αλλά και άλλων πρωταγωνιστών της μικρής τους «επανάστασης», όπως ο Μπρους Μπότνικ, τεχνικός ήχου στην Elektra κ.α.
Chris Hall
Γεννήθηκε στο Μπλάκπουλ και ζει στο Λονδίνο. Το Love Story είναι η πρώτη του ταινία.
Φιλμογραφία
2006 Love Story
Mike Kerry
Γεννήθηκε στο Χάρτλπουλ και ζει στο Λονδίνο. Το Love Story είναι η πρώτη του ταινία.
Φιλμογραφία
2006 Love Story

THE OLD, WEIRD AMERICA: HARRY SMITH'S ANTHOLOGY OF AMERICAN FOLK MUSIC
ΗΠΑ – Εγχρωμο / Ασπρόμαυρο – Αγγλικά – 90΄
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Rani Singh, Μοντάζ: Timothy Tobin, Συμμετέχουν: Harry Smith, Philip Glass, Elvis Costello, Nick Cave, Beck
Δημοσιογραφική Προβολή: Δευτέρα 24/9, 12.00, Απόλλων Cinemax Class
Κανονική Προβολή: Δευτέρα 24/9, 20.00, Απόλλων Cinemax Class
Ενα πολύτιμο ντοκιμαντέρ για την πολιτιστική ιστορία του εικοστού αιώνα φέρνει στην επιφάνεια όλες τις αρχετυπικές μπλουζ και κάντρι ηχογραφήσεις σπουδαίων μουσικών όπως ο Μπλάιντ Λέμον Τζέφερσον και ο Ρόσκο Χόλκομπ ρίχνοντας φως στην περίοδο μεταξύ 1937 και 1934 – βασισμένο στη φροντισμένη αρχειοθέτηση του καλλιτέχνη Χάρι Σμιθ. Από την εξαιρετική αυτή ταινία για τον πλούτο της ακατέργαστης λαϊκής μουσικής (τραγούδια για κάθε είδους αμαρτία...) παρελαύνουν σύγχρονοι αστέρες της ροκ κουλτούρας όπως ο Μπεκ, ο Ελβις Κοστέλο, ο Λου Ριντ, ο Νικ Κέιβ, ο Φίλιπ Γκλας και πολλοί άλλοι οι οποίοι με δέος μιλούν για τις ρίζες τους – για τις απαρχές της ηλεκτρικής μουσικής έκφρασης.
Rani Singh
Εργάστηκε ως βοηθός του Χάρι Σμιθ από το 1989 μέχρι τον θάνατό του το 1991. Τώρα διατελεί διευθύντρια των αρχείων του Χάρι Σμιθ, ενώ επίσης εργάζεται στο Ινστιτούτο Ερευνών Getty με αντικείμενο την ιστορία, τη συντήρηση και την παρουσίαση εναλλακτικών μέσων και αβάν-γκαρντ φιλμ.
Φιλμογραφία
2006 The Old, Weird America: Harry Smith’s Anthology of American Folk Music

GET THRASHED: THE STORY OF THRASH METAL
ΗΠΑ – Εγχρωμο – Αγγλικά – 100΄
Σκηνοθεσία: Rick Ernst, Μοντάζ: Rick Ernst, Rat Skates, Συμμετέχουν: Tom Angelripper (Sodom), Phil Anselmo (Pantera), Tom Araya & Kerry King (Slayer), Frank Bello (Anthrax), Kurt Brecht (D.R.I), Dave Ellefson (Megadeth), Derrick Green & Andreas Kisser (Sepultura), Kirk Hammett (Exodus, Metallica), Kittie, Dave Mustaine (Megadeth), Mille Petrozza & Ventor Reil (Kreator), Evan Seinfeld (Biohazard), Rat Skates & Lars Ulrich (Metallica).
Δημοσιογραφική προβολή: Τρίτη 25/9, 12.00, Απόλλων Cinemax Class
Κανονική προβολή: Τρίτη 25/9, 22.45, Απόλλων Cinemax Class
Το ταξίδι του Get Thrashed αρχίζει στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν οι Metallica και άλλες μπάντες έθεσαν τις βάσεις γι’ αυτό που θα ονομαζόταν heavy metal μουσική. Αυτές οι μπάντες βοήθησαν στην ανάφλεξη των σκηνών του Λος Αντζελες, των ακτών της Καλιφόρνια και της Νέας Υόρκης. Αλλά καθώς οι ορδές των μεταλάδων που έκαναν headbanging, stage diving και moshing πλημμύριζαν στάδια για να δουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα, η ρότα είχε αρχίζει να αλλάζει. Στις αρχές του 1990, ένα μεταβαλλόμενο μουσικό τοπίο έστειλε το thrash πίσω στην underground σκηνή.
Το Get Thrashed αποτυπώνει την άνοδο, την πτώση και τον αντίκτυπο του thrash metal από την απαρχή του ως την επιρροή που άσκησε στο grunge, το nu metal και τη σημερινή heavy metal σκηνή. Είναι η ιστορία της πιο σκληρής μουσικής της δεκαετίας του '80 και των αρχών της δεκαετίας του '90, όπως απεικονίζεται από τα συγκροτήματα που έζησαν τη σκηνή, τους θαυμαστές και τα συγκροτήματα που μεγάλωσαν μ’ αυτή και τους καλλιτέχνες που «κουβαλούν» τη σημαία του thrash metal σήμερα.
Οι Metallica, Anthrax, Slayer, Megadeth, Exodus, Sepultura, Kreator, Suicidal Tendencies, DRI, Overkill, Vio-lence, Testament, Disturbed, In Flames, Godsmack, Voi Vod, Death Angel, Sodom, Pantera ρίχνoυν νέο φως σε μια αγνοημένη, αλλά απίστευτη μουσική σκηνή, όπως και στο πώς από έναν απλό θόρυβο του underground μετενσαρκώθηκε σε έναν δυνατό, υπερβολικό και σταθερό βρυχηθμό που θεωρείται πια σχεδόν mainstream.
Rick Ernst
Γεννήθηκε και ζει στην Αμερική. Δούλευε για 10 χρόνια ως παραγωγός του MTV. Το Get Thrashed είναι η πρώτη του ταινία.
Φιλμογραφία
2006 Get Thrashed: The Story of Thrash Metal

HEIMA
Ισλανδία – Εγχρωμο – Αγγλικά – 97΄
Σκηνοθεσία: Dean DeBlois, Φωτογραφία: Alan Calzatti, Μοντάζ: Nick Fenton
Δημοσιογραφική προβολή: Παρασκευή 28/9, 12.00, Απόλλων Cinemax Class
Κανονική προβολή: Σάββατο 29/9, 21.15, Απόλλων Cinemax Class
Πέρυσι, κατά τη διάρκεια των ατέλειωτων μαγικών ωρών του ισλανδικού καλοκαιριού, μετά από μία πολύ επιτυχημένη διεθνή περιοδεία, οι Sigur Rós έδωσαν μια σειρά μοναδικών συναυλιών με ελεύθερη είσοδο στην πατρίδα τους. Η μεγαλειότητα της μουσικής τους συνδυασμένη με τη μεγαλοπρέπεια και τη σημασία του τοπίου στο οποίο έπαιξαν απεικονίζεται στη συναρπαστική ταινία Heima. Heima σημαίνει «στο σπίτι» και «πατρίδα».
Ζωντανές εμφανίσεις σε εκπληκτικά τοπία σε όλη την Ισλανδία που ποικίλουν από ηφαίστεια με παγωμένη λάβα έως εγκατελειμμένα εργοστάσια αλιείας, σπάνιες συνεντεύξεις του συγκροτήματος και υλικό από την περιοδεία, μας παρέχουν τη μοναδική ευκαιρία να δούμε εκ των έσω ένα από τα πιο εσωστρεφή συγκροτήματα του κόσμου.
To Heima είναι μια καλλιτεχνική μαρτυρία ότι το συγκρότημα συνδέεται περίπλοκα με τη γη στην οποία σφυρηλατήθηκε, και συνεχίζει να βασίζεται στο μεγαλείο του φυσικού βιότοπού του ακόμα και μετά από τη διεθνή επιτυχία.
Dean DeBlois
Ο Καναδός Dean DeBlois δουλεύει από το 1994 στο τμήμα animation της Walt Disney. Δούλεψε στην ταινία Mulan (1998), και στη συνέχεια έγραψε και σκηνοθέτησε μαζί με τον Chris Sanders το Lilo & Stitch (2002). To Heima είναι η πρώτη μη animated ταινία του.
Φιλμογραφία
2007 Heima
2007 The Banshee and Fin Magee (pre-production)
2002 Lilo & Stitch

HEIMATKLÄNGE
Echoes of Home
Ελβετία / Γερμανία – Έγχρωμο – Ελβετικά / Γερμανικά / Ρώσικα – 81΄
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Stefan Schwietert, Φωτογραφία: Pio Corradi, Ueli Nüesch, Μοντάζ: Stephan Krumbiegel, Calle Overweg, Μουσική: Knut Jensen, Συμμετέχουν: Erika Stucky, Noldi Alder, Christian Zehnder
Δημοσιογραφική προβολή: Τετάρτη 26/9, 10.00, Απόλλων Cinemax Class
Κανονικές προβολές: Τρίτη 25/9, 20.15, Δαναός 2 & Σάββατο 29/9, 18.15, Δαναός 2
O Ελβετός Στέφαν Σβίτερτ αποτίει με περίσσεια ευλάβεια φόρο τιμής στην παραδοσιακή μουσική της χώρας του, παρουσιάζοντας το μουσικό προφίλ τριών καλλιτεχνών που ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις, περισσότερο ή λιγότερο «πιστές», στις εκφραστικές επιταγές του yodelling. Αποφεύγοντας το φολκλορικό κιτς και την ευκολία μιας τυπολατρικής καταγραφής, μέσα από τη σύζευξη φυσικού τοπίου και ανθρώπινου ηχοχρώματος, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αναγάγει έναν φαινομενικά εθνοκεντρικό πολιτιστικό θεσμό σε μια πανανθρώπινη εμπειρία που υμνεί την ανεξαρτησία του πνεύματος και την πρωτοτυπία της προσωπικής έκφρασης. Πέρα από ένα ρυθμικά και τονικά συγκεκριμένο καλλιτεχνικό είδος, το yodelling προβάλλεται σαν ένας κώδικας επικοινωνίας πολλαπλών κατευθύνσεων, μια εσπεράντο που προσφέρει διόδους πρόσβασης τόσο στον εσωτερικό κόσμο όσο και στο φυσικό σύμπαν. Μια ταινία που συγκινεί και εκπλήσσει ευχάριστα όσους αφεθούν στις μυστικές πνευματικές διαδρομές που χαράσσει.
Stefan Schwietert
Γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1961 στη Γερμανία. Η ταινία του Sprung aus den Wolken έχει κερδίσει τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.
Φιλμογραφία
2007 Heimatklänge
2004 Accordion Tribe
2003 Das Alphorn
2000 El Acordeón del diablo
1996 A Tickle in the Heart
1991 Sprung aus den Wolken

ANITA O’DAY: THE LIFE OF A JAZZ SINGER
Η.Π.Α – Έγχρωμο – Αγγλικά – 90΄
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Robbie Cavolina, Ian McCrudden, Φωτογραφία: Ian McCrudden, Μοντάζ: Robbie Cavolina, Ian McCrudden, Συμμετέχουν: Will Friedwald, Johnny Mandel, Anita O'Day, Annie Ross, George Wein, Margaret Whiting, Gerald Wilson
Δημοσιογραφική προβολή: Πέμπτη 27/9, 10.00, Απόλλων Cinemax Class
Κανονική προβολή: Τετάρτη 26/9, 18.30, Απόλλων Cinemax Class
Ενας ύμνος στη σπουδαία ντίβα της τζαζ, Ανίτα ο’ Ντέι, η ταινία που ολοκληρώθηκε λίγες μόνο βδομάδες πριν το θάνατό της. Μαγική ερμηνεύτρια, δυναμική προσωπικότητα, η θρυλική τραγουδίστρια αποκαλύπτεται μέσα από συζητήσεις με αυθεντίες της τζαζ μουσικής, όπως Τζορτζ Γουάιν, ιδρυτής του Φεστιβάλ Τζαζ του Νιούπορτ. Οι συνεντεύξεις που παραχωρεί για την ταινία είναι τρομερά συγκινητικές, πλημμυρισμένες από εμπειρίες μιας σπουδαίας γυναίκας που περιγράφει την οδύσσειά της στην τζαζ σκηνή, μια περιπλάνηση που διήρκησε 70 χρόνια. Αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι με την Ανίτα ο’ Ντέι, την τελευταία εκπρόσωπο της Χρυσής Εποχής της τζαζ, μαγεύει με οπτικό υλικό από εξώφυλλα δίσκων της τζαζ στις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα.
Robbie Cavolina
Απόφοιτος του Otis Art Institute of Parson School of Design. Είναι σταθερός συνεργάτης της Joni Mitchell, κέρδισε άλλωστε βραβείο Grammy για το σχεδιασμό εξώφυλλων δίσκων της και σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Joni Mitchell: Hits and Misses (1996). Ως καλλιτέχνης έχει κάνει εκθέσεις στο Λος Αντζελες, τη Νέα Υόρκη και την Κολωνία.
Φιλμογραφία
1996 Joni Mitchell: Hits and Misses
2007 Anita O’Day: The Life of a Jazz Singer
Ian McCrudden
Ξεκίνησε από το Stanford University, όπου κέρδισε έπαινο σεναρίου και σκηνοθεσίας. Εχει σκηνοθετήσεις αρκετές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις κυρίως στην Αμερική. Μένει στο Λος Αντζελες.
Φιλμογραφία
2007 The Uninvited (pre-production)
2007 Anita O'Day: The Life of a Jazz Singer
2006 Islander
2006 Trespassers
2003 Mr. Smith Gets a Hustler
2001 The Big Day
CONTROL
Η. Βασίλειο / ΗΠΑ – Ασπρόμαυρο – Αγγλικά – 121΄
Σκηνοθεσία: Anton Corbijn, Σενάριο: Matt Greenhalgh, Φωτογραφία: Martin Ruhe, Μοντάζ: Andrew Hulme, Ηθοποιοί: Sam Riley, Samantha Morton, Craig Parkinson
Πέμπτη 27/9, Αττικόν Cinemax Class, 20.00
Από την παιδική του ηλικία στο Μάντσεστερ μέχρι την πολυσυζητημένη αυτοκτονία του στις 18 Μαϊου 1980, ο Ιαν Κέρτις πρόλαβε μέσα σε 23 χρόνια να ζήσει, να δημιουργήσει και να χαθεί σαν κομήτης. Ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος Joy Division, παντρεμένος από τα 19, βυθισμένος σε αλλεπάλληλες κρίσεις επιληψίας, ο Κέρτις υπήρξε κάτι παραπάνω από τον ορισμό του καταραμένου ποιητή. Ισως αυτό που αναζητά ο Αντον Κόρμπιν στο Control, ασπρόμαυρο πορτρέτο που επιχειρεί να κοιτάξει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και να ανακαλύψει τον καλλιτέχνη μέσα από την καθημερινότητά του. Προορισμένο να συγκινήσει πολύ περισσότερους από τους φαν ενός μουσικού συγκροτήματος, το φιλμ του Κόρμπιν είναι αρκετά τολμηρό ώστε να σε ταξιδέψει μέχρι τον φόβο και την παράνοια. Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κανών.
Anton Corbijn
Γεννήθηκε στις 20 Μαϊου 1955 στην Ολλανδία. Εχει φωτογραφίσει και γυρίσει βίντεο για συγκροτήματα όπως οι U2, οι Metallica και οι Depeche Mode.
Φιλμογραφία
2007 Control
Guest O Peter Hook, μπασίστας των Joy Division και των New Order, θα προλογήσει την ταινία. Το ίδιο βράδυ θα τον απολαύσουμε σε Dj set.

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ CONN-X
13ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

19 - 30 Σεπτεμβρίου 2007
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured