To 2006 ήταν γεμάτο από καταπληκτικές κυκλοφορίες της Stones Throw, η οποία αποτέλεσε την εταιρεία που κυκλοφόρησε τον τελευταίο δίσκο του J Dilla, για μερικούς ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η hip hop μουσική σε θέμα παραγωγής. To back catalogue της εταιρείας είναι χρυσωρυχείο και το μέλλον της μόνο θετικό διαγράφεται με το roster των καλλιτεχνών που έχει υπογράψει.



Η ιστορία της Stones Throw αρχίζει όπως όλες οι ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων. Πάντα υπάρχει κάποιος nerd που έχει τις ιδέες αλλά και την υπομονή να δημιουργήσει κάτι αληθινά διαφορετικό. Έτσι, το 1996 ένας κοντούλης hip hop nerd με το ψευδώνυμο Peanut Butter Wolf δημιούργησε την δική του indie δισκογραφική για να στεγάσει τη δουλειά του ως παραγωγός μαζί με τον mc Charizma αλλά και να κυκλοφορήσει μερικά βινύλια από καλλιτέχνες σαν και τον ίδιο που είχαν το μικρόβιο του vinyl junkie. Ο θάνατος του Charizma τον επηρέασε ιδιαίτερα αλλά συνέχισε τις κυκλοφορίες του hip hop που ο ίδιος λάτρευε, ενώ δημιούργησε δυο μικρότερες εταιρείες όπως η SoCal και η Now Again για να κυκλοφορήσει διάφορες funk και soul επανεκδόσεις.

Όμως, ο καλλιτέχνης που έβαλε την εταιρεία στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη είναι σίγουρα ο Madlib, ο οποίος είτε με τα διάφορα nicknames του (Yesterday’s New Quintet, Quasimoto, Lootpack) αλλάζει τη μέχρι τώρα φόρμουλα δημιουργίας του hip hop είτε με τις παραγωγές του σε καλλιτέχνες της εταιρείας περνάει σε διαφορετικά είδη μουσικής με τα ίδια καταπληκτικά αποτελέσματα. Ο δεύτερος καλλιτέχνης που αντιπροσώπευσε την εταιρεία με τις κυκλοφορίες που τις εμπιστεύτηκε ήταν η ιδιοφυία που λεγόταν J Dilla. Παρότι είχε πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του με καλλιτέχνες όπως οι A Tribe Called Quest, o Common και η Erykah Badu πάντα θεωρούταν o απόλυτος hip hop παραγωγός γι’ αυτούς που έψαχναν περισσότερο την παραγωγή ενός δίσκου παρά το attitude ενός καλλιτέχνη. Ο Peanut Butter Wolf έδωσε ελευθερία στο υλικό που θα κυκλοφορούσε ο Dilla στην εταιρεία του και έτσι ο «παππούς» έβγαλε όλες τις πειραματικές του ανησυχίες αφήνοντας ακόμα και ονόματα όπως ο Kanye West και οι Neptunes με ανοιχτά στόματα. Μετά το θάνατό του, η εταιρεία έχει ήδη αρκετό υλικό για να συνεχίσει να ακούγεται το όνομα αυτού του ιδιαίτερου και ριζοσπαστικού καλλιτέχνη.

Εκτός από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες, η εταιρεία έχει ένα καταπληκτικό roster από καλλιτέχνες όπως ο Dudley Perkins, ο Οh Νο (αδερφός του Madlib), o Aloe Blacc και η θεά Georgia Anne Muldrow, ενώ το project Madvillain που αποτελεί τη συνεργασία του Madlib με τον MF Doom θα συνεχίσει να κυκλοφορεί από την Stones Throw. H Stones Throw δεν είναι μια hip hop εταιρεία που φτιάχνει μονό hip hop δίσκους. H Stones Throw απλά κυκλοφορεί ένα μεγάλο φάσμα μουσικής για ένα hip hop ακροατήριο που έχει πολυσυλλεκτικά ακούσματα. Αν δεις το logo πάνω σε ένα δίσκο… απλά αγόρασε το. Simple as that.

10 ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ

Madvillain - Madvillainy (2004)
H έκφραση «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι» νομίζω ότι χαρακτηρίζει ιδανικά το συγκεκριμένο project. H αναρχική άποψη του Madlib για το hip hop και η έλλειψη φόρμουλας στις ρύμες του Mf Doom δημιούργησαν ένα δίσκο που σε έκλεινε στο σπίτι για επαναλαμβανόμενες ακροάσεις.

Quasimoto - The Unseen (2000)
Αν έχεις το δικό σου home studio με χιλιάδες δίσκους και ένα τεράστιο απόθεμα από weed μπορείς να δημιουργήσεις έναν από τους καμένους δίσκους της χρονιάς. Τυπικά ήταν ένα mixtape που έφτιαξε στον Peanut Butter Wolf για τις «μαστουρωμένες νύχτες του χειμώνα» αλλά τελικά βγήκε ως κανονικός δίσκος και θεωρείται από τα best seller της εταιρείας.

Jaylib - Champion Sound (2003)
Tα δυο μεγάλα πνεύματα συναντιούνται και ξεχνάνε τις experimental ανησυχίες τους για να φτιάξουν έναν αληθινά hardcore δίσκο. Τα beats που έχουν φτιάξει για το συγκεκριμένο δίσκο ο Madlib και ο J Dilla σε κάνουν να πιστεύεις ότι τελικά οι εξωγήινοι έχουν κατακτήσει τη γη και εμείς δεν το έχουμε ανακαλύψει.

J Dilla - Donuts (2006)
Θυμάμαι τη φωτογραφία του J Dilla στο κρεβάτι να κρατάει το φορητό πικάπ για να ακούσει κάποιον ξεχασμένο δίσκο που θα ήθελε να σαμπλάρει. Το chopping και τα arrangements αυτού του δίσκου είναι το λιγότερο εξωπραγματικά. Θα έπρεπε να το χαρίζουν σε όλες τις σχολές παραγωγής του κόσμου.

Yesterdays New Quinted - Sounds Direction: The Funky Side Of Life (2005)
O Madlib κλεισμένος σε ένα studio με τους μισούς μουσικούς της Macy Gray αλλά και μερικά μέλη των Breakestra. Ένας αληθινά «πειραγμένος» funk δίσκος.

Yesterday’s New Quintet - Stevie (2004)
O Madlib παίζει όλα τα όργανα σε ένα καταπληκτικό δίσκο-φόρο τιμής στον Stevie Wonder.

Dudley Perkins - Expressions (2006)
Φανταστείτε μια παραγωγή του Madlib γεμάτη από funk samples. Προσθέστε έναν vocalist που είναι ένα μείγμα από D ‘ Angelo και Ol’ Dirty Bastard και πάλι δεν θα έχετε κατανοήσει ούτε τη μισή μουσική που υπάρχει σε αυτόν το δίσκο.

Lootpack - Soundpieces: Da Antidote! (1999)
Dj Romes στα decks, Wild Child στα μικρόφωνα και ο Madlib στην παραγωγή. Killer συνδυασμός, killer κομμάτια και οποίος ανακαλύψει το βινύλιο θα παρακαλούσα να μου στείλει μια κόπια.

Oh No - The Disrupt (2004)
O αδερφός του Madlib όχι μόνο αποδεικνύει ότι η οικογένεια είχε τρελό ταλέντο (ο μπαμπάς τους ήταν ο cult soul τραγουδιστής Otis Jackson) αλλά χρησιμοποιεί τους all stars της εταιρείας για να φτιάξει έναν απίστευτα funky δίσκο για πολλές ακροάσεις.

Georgia Anne Mudrow - Olesi: Fragments Of An Earth (2006)
Καινούριο signing της Stones Throw και με ένα δυνατό πρώτο LP ήδη στα χέρια της. Ένας δίσκος που συνδυάζει την jazz, το funk και το hip hop περασμένα από μια hip hop αισθητική. Όταν ο Wajeed των Platinum Pied Pipers και οι SA-RA Creative Partners θεωρούν ότι αποτελεί τη μετενσάρκωση της Chaka Khan τότε σίγουρα κάτι καλό θα ακούσουμε.

Stones Throw 101 Dvd/cd (2004)
Αν λατρεύετε τον ήχο της συγκεκριμένης εταιρείας ή θέλετε να αρχίσετε από κάπου την περιήγησή σας στις κυκλοφορίες της, τότε αγοράστε αυτό το εξαιρετικό dvd/cd.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured