Το Plisskën Festival έχει καλή παράδοση να φέρνει φρέσκα πρόσωπα στην Ελλάδα «τώρα που συμβαίνουν» και το ίδιο πρόκειται να γίνει και φέτος, αύριο Παρασκευή 1/12 και μεθαύριο Σάββατο 2/12, στα 4 stages που θα στηθούν επί της οδού Πειραιώς, στο ύψος του Academy.

59aaa_3.jpg

Η Joyce Wrice είναι τόσο φρέσκια, ώστε δεν έχει καν σελίδα στη Wikipedia –διαπίστωση με τη δική της σημειολογία στους ψηφιακούς καιρούς μας, όπου μεγάλο τμήμα της μουσικής δημοσιογραφίας των sites «τρώει από τα έτοιμα» της ιντερνετικής εγκυκλοπαίδειας.

Η 24χρονη Αμερικανίδα κινείται σε ένα «μαύρο» underground γεμάτο ζυμώσεις και τίποτα στην πραγματικότητα δεν εγγυάται ότι θα «συμβεί» κάποια στιγμή στο μέλλον. Πολύ απλά γιατί έτσι έχουν τα πράγματα όταν είσαι underground: δοκιμάζεις δυνάμεις και κατευθύνσεις, ψηλαφείς το άγνωστο, η τύχη θα παίξει μεγάλο ρόλο στο τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν ήξερα τι θέλω ή τι ταιριάζει στη φωνή μου ή ποιον αντιπροσωπεύω με τα όσα θίγω στα κομμάτια μου», λέει με παρρησία σε μια περσινή της συνέντευξη.

{youtube}L-gWzIhTY0g{/youtube}

Γενικά μιλώντας, η Wrice ανήκει σε ένα από τα κλαδιά του κυρίαρχου R'n'B (το οποίο περιγράφεται, με κάμποσο χιούμορ, ως «R 'N' Breezy»). Μετακόμισε μάλιστα από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες ώστε να βρίσκεται κάπου όπου συμβαίνουν περισσότερα πράγματα και ρίχτηκε στην περιπέτεια του DIY (τα γράφει, τα τραγουδάει, κάνει την παραγωγή), όπως κάθε νέος καλλιτέχνης που δεν έχει άνεση οικονομικών επιλογών: τα προς το ζην έρχονται από μαθήματα αγγλικών σε παιδιά Γιαπωνέζων στις Η.Π.Α., πεδίο όπου αισθάνεται άνετα, καθώς είναι και η ίδια μισή Γιαπωνέζα.

Η προσέγγιση της Wrice είναι πηγαία και σε αυτό διαφέρει κομβικά από πολλά «νέα» ονόματα των ημερών μας. Έχει δηλαδή τις αναφορές της, ξέρει λ.χ. ποια είναι η Jill Scott, αλλά δεν είναι παιδί μεσοαστικών προαστίων που εντρύφησε σε αγορασμένες δισκοθήκες και της πήρε ο μπαμπάς την πρώτη κιθάρα –η Retromania, λοιπόν, βρίσκεται μακριά της και ο ήχος του ραδιοφώνου που μπορεί να παίζει και Justin Bieber είναι συχνά αρκετός για να τη θέσει σε κίνηση.

59aaa_2.jpg

Τι θα κάνει ακριβώς με το μέλλον της, δεν ξέρει: το πράγμα είναι τόσο φλου, ώστε μπορεί να βγάλει καί κάτι στα γιαπωνέζικα! Για την ώρα, έχει χτίσει μια ομάδα γύρω της και η μουσική της κερδίζει έδαφος στις ψηφιακές πλατφόρμες, ακριβώς γιατί –ενώ δεν θα την πεις «next big thing» και ενώ δεν έχει τη λάμψη και το εκτόπισμα μιας Beyoncé– διαθέτει ένα κάποιο απόθεμα προσωπικότητας. Κάπως, κάπου, έφτασε μάλιστα και στον Questlove, οπότε ίσως υπάρξουν εξελίξεις.

Άλλωστε τα πράγματα συνήθως έτσι συνέβαιναν και έτσι συμβαίνουν. Τα υπόλοιπα είναι hype και (ολοένα και πιο συχνά) ένα παιχνίδι που παίζουν οι μουσικοί δημοσιογράφοι των καιρών μας· όσοι, επειδή δεν βρίσκουν κανά συναρπαστικό «σήμερα», το επινοούν στο μυαλό τους, πρώτα για να το ζήσουν κι εκείνοι στα rock 'n' roll στενά της φαντασίας τους και ύστερα για να κάνουν κι άλλους να το πιστέψουν, ώστε να αποθεωθούν ως opinion leaders. Πολλά προβλήματα, ναι, όμως αυτή είναι μια άλλη συζήτηση...

Δισκογραφία

- Rocket Science (single σε 7ιντσο βινύλιο, 2016) συνεργασία με Kay Franklin
- Stay Around EP (ψηφιακή έκδοση, 2016)
- Good Morning (cassette single σε 100 αντίτυπα, 2017)
- Devante Swing (ψηφιακό single, remix στο "Freek 'N You" των Jodeci, 2017)

Η Joyce Wrice θα παίξει στη 2η μέρα του Winter Plisskën Festival (2 Δεκεμβρίου), στο Republic, στις 22.00.

{youtube}8Hpoo1axPAQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured