“2” ντεμπούτα του 2006…-> Beirut – “Gulag orkestar” (4AD - May 2006)
-> Guillemots – “Through the windowpane” (Universal - July 2006)

+ Ένας νεαρός, μόλις 20 χρονών, μάγεψε τη μουσική υφήλιο με το παρθενικό του έργο. Η 4AD έγινε η στέγη και από το “Gulag orkestar” ανάβλυσαν ήχοι που φέρνουν σε Bregovic και αγγίζουν τη βαλκανική παράδοση, έχοντας αρκετές δόσεις world στοιχείων. Σε όλη του τη διάρκεια – ίσως μοναδικό ψεγάδι να αποτελεί το ‘Scenic world’ – το σοκ του ακροατή είναι δεδομένο. Ο μεγάλος Goran ακούγοντας το εναρκτήριο ομώνυμο τραγούδι (Ε Π Ο Σ ! ! !) αποκλείεται να μην αισθάνεται ζήλια και ταυτόχρονο θαυμασμό!

+ Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μου πως ένα τόσο εκθαμβωτικό πρώτο βήμα σαν το “Through the windowpane” κυκλοφόρησε από μία πολυεθνική. Χωρίς να σε κερδίζουν από την αρχή, οι τέσσερις Guillemots μετά την πρώτη στροφή των ακροάσεων ξεδιπλώνουν τα απίστευτα προσόντα τους, με τραγούδια που μένουν επίμονα στο μυαλό και μελωδίες που καταβροχθίζουν τις κενές θέσεις στο ηχητικό υποσυνείδητο. Τα ‘Train to Brazil’, ‘We’re here’, ‘Sao Paolo’ είναι αριστουργηματικά!

-------------------------------------------------------------------------------------------

“2” σουηδικοί pop δίσκοι του 2006…

-> Radio Dept. – “Pet grief” (Labrador - May 2006)
-> Peter Bjorn And John – “Writer’s block” (Wichita - June 2006)

+ Μουσική για γλυκές καρδιές και ζεστά βράδια μέσω βορειότερων και ψυχρότερων κλιμάτων. Μέλη πλέον του δυνατού πυροβολικού που ονομάζεται Labrador (South Ambulance, Acid House Kings και Edson μεταξύ άλλων), ο Johan Duncanson και η παρέα του έψαξαν πολύ καλά μέσα τους και κατόρθωσαν να βρουν και να ακολουθήσουν εκείνη τη λεπτή κόκκινη γραμμή που ενώνει ένα διακριτικό pop flair, μια ανήσυχη σειρά από συγχορδίες και ένα αυθεντικό shoegaze περίβλημα. Στριφογυρίζοντας γύρω από όμορφα μελωδικά θέματα με γλυκόπικρες κιθάρες, οι Radio Dept. μας προσφέρουν απλόχερα ένα δίσκο συντροφιά για όλα εκείνα που θα σκεφτείς όταν μια μέρα το κρύο σε κλείσει σπίτι. Ένα κερδισμένο στοίχημα από μια δυνατή μπάντα που δεν έπαιξε ποτέ το παιχνίδι του hype.

+ Η τριπλέτα των Peter Bjorn And John ήταν υπεύθυνη για ένα από τα singles της χρονιάς (‘Young folks’) αλλά και για έναν από τους πιο ολοκληρωμένους δίσκους του 2006. Ένα χρόνο μετά από το “Falling out” (Hidden Agenda – 2005) η εμπειρία των τριών μελών στο να φτιάχνουν πλήρεις δουλειές, με εναλλαγές στη διάθεση, είναι ευδιάκριτη. Στα συν οι «δραματικές» κιθάρες που «ντύνουν» τα κάτι παραπάνω από δύο λεπτά του ‘Start to melt’…

-------------------------------------------------------------------------------------------

“2” πολυαναμενόμενοι δίσκοι για το 2007…

-> Arcade Fire – The neon bible

+ Δυόμιση χρόνια μετά από ένα αξέχαστο ντεμπούτο (“The funeral” – Merge), η μπάντα από το Μόντρεαλ του Καναδά καλείται να αποδείξει πως δεν είναι ένας καλογυαλισμένος κομήτης αλλά δικαίως κουβαλάει στις πλάτες της, εδώ και κάποιο διάστημα, το βαρύ φορτίο της σημαντικότερης εναλλακτικής μουσικής δύναμης…… το έχουν, κακά τα ψέματα, αλλά εγώ προσωπικά δεν θα ικανοποιηθώ με ένα απλά πολύ καλό δίσκο. Απαιτώ από τους Arcade Fire μια δουλειά τουλάχιστον ισάξια του “The funeral”. Υπομονή μέχρι τον τρίτο μήνα της φρέσκιας χρονιάς!


-> Rufus Wainwright – Release the stars

+ Με τη «γεύση» των “Want one” (DreamWorks – 2003) και “Want two” (Geffen – 2004) να με περιτριγυρίζει ακόμα και τώρα, έχοντας στο ενεργητικό του μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί την τρέχουσα δεκαετία, ο Rufus μοιραία μπαίνει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το “Release the stars” αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή τον Μάιο σε παραγωγή του ίδιου του Wainwright, αν και ο Neil Tenant βολτάρει συχνά στο studio.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured