Πρόσφατα το όνομά του βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή το χαμένο, άγνωστο για πολλούς, άλμπουμ Caustic Window, το οποίο ολοκληρώθηκε μια εικοσαετία πίσω, στο μακρινό 1994. Με αφορμή την περίεργη αλληλουχία γεγονότων που χρειάστηκε ώστε να φτάσει στα αυτιά μας (μία από τις πέντε υπάρχουσες φυσικές κόπιες εμφανίστηκε προς πώληση από το πουθενά στο διαδίκτυο, αγοράστηκε με κοινή χρηματοδότηση μέσω του Kickstarter και τελικά κατέληξε στα χέρια του δημιουργού του δημοφιλούς παιχνιδιού Minecraft) αποφασίσαμε να αναφερθούμε σε 10 όχι ιδιαίτερα γνωστά γεγονότα(;), που καταμαρτυρούν το ιδιοφυές χάος το οποίο επικρατεί εντός του κρανίου του Richard D. James. Ξεκινάμε λοιπόν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση...
 
1) Έχει χρησιμοποιήσει ανά τα χρόνια 24 διαφορετικά ονόματα ή εκδοχές του κύριου καλλιτεχνικού του ονόματος. Η πλήρης λίστα ακολουθεί σε αλφαβητική σειρά: A-F-X Twin, A.F.X., A.Twin, AFX, Apex Twin, Aphex Twin, Aphex Twins, Blue Calx, Bradley Strider, Brian Tregaskin, Caustic Window, The Dice Man, GAK, Karen Tregaskin, Patrick Tregaskin, PBoD, Polygon Window, Power-Pill, Q-Chastic, Richard D. James, Smojphace, Soit-P.P., The Tuss, TheAphexTwin.
 
2) Όχι μόνο είναι κάτοχος στρατιωτικού οχήματος φτιαγμένου να εξερευνεί με ασφάλεια περιοχές εκτός του ελέγχου φιλικών στρατευμάτων, αλλά και το οδηγεί κανονικά! Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει το όνομα Ferret και κατασκευαζόταν από τη Daimler. Η εν λόγω... «κούρσα» του Aphex Twin, πλήρως εξοπλισμένη με οπλοπολυβόλο το οποίο ρίχνει σφαίρες των 30 χιλιοστών, μοιάζει κάπως έτσι:
 
Arthroaphex_2
 
3) Μια φορά του ζητήθηκε να κάνει ένα remix στους Lemonheads. Το αποτέλεσμα όμως ήταν ένα τραγούδι που ουδεμία σχέση είχε με το πρωτότυπο: έμοιαζε με συρραφή άσχετων μεταξύ τους beats. Ο θρύλος λέει πως ο Richard D. James δεν είχε καν φτιάξει το remix, δίνοντας τελικά στην εταιρία ένα τυχαίο demo του. Όταν του ζήτησαν τον λόγο, ισχυρίστηκε πως είχε σαμπλάρει μια μονάχα νότα του αρχικού κομματιού, την οποία επιτάχυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε δεν ανιχνευόταν πια με το αυτί. Ο Aphex Twin πληρώθηκε μεν, αλλά το remix δεν κυκλοφόρησε ποτέ, με τον ίδιο να δηλώνει σε συνέντευξη πως «κανονικά θα έπρεπε να νιώθουν ευλογημένοι, καθώς είναι πολύ καλύτερο από οτιδήποτε θα κυκλοφορήσουν ποτέ οι ίδιοι».
 
4) Η τυχαιότητα με την οποία επιλέγει τους τίτλους των τραγουδιών του. Από το φάρμακο για τη διαστολή των βρόγχων του πνεύμονα στο "Ventolin", μέχρι το πιο γνωστό του κομμάτι "Windowlicker", που μεταφράζεται ως «εκείνος που γλύφει παράθυρα»· αλλά και όλη η tracklist του Drukqs, που έχει γραφτεί στην τοπική διάλεκτο της Κορνουάλης.
 
5) Έχει αγοράσει για σπίτι έναν χώρο όπου παλιότερα έδρευε κατάστημα της τράπεζας HSBC, γιατί πίστευε πως οι ενισχυμένοι τοίχοι του θα πρόσφεραν καλή ηχομόνωση, πως θα ήταν αποτρεπτικό σε πιθανούς διαρρήκτες, αλλά και επειδή ήθελε το «κάρμα του να ζει σε ένα μέρος όπου το χρήμα έρχεται συνεχώς» –με ό,τι κι αν σημαίνει κάτι τέτοιο.
 
6) Είναι ιδιοκτήτης ενός πολύ σπάνιου μηχανήματος της Yamaha, του GX-1, το οποίο είχε δημιουργηθεί στα 1970s προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από μουσικούς ως πλατφόρμα εξέλιξης για synths ευρείας κυκλοφορίας. Όταν το GX-1 είναι εξοπλισμένο με όλα τα συνοδευτικά εξαρτήματά του, πλησιάζει τον έναν τόνο σε βάρος, ενώ πιστεύεται πως κατασκευάστηκαν λιγότερα από 100 κομμάτια, με τη μαζική πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται βέβαια στην Ιαπωνία –κάνοντας την κατοχή τους εξαιρετικά δύσκολη για τον υπόλοιπο κόσμο. Μερικοί ακόμα διάσημοι χρήστες του εν λόγω οργάνου είναι ο John Paul Jones των Led Zeppelin, ο Keith Emerson από τους Emerson, Lake & Palmer, ο Stevie Wonder και ο Hans Zimmer. Το δικό του GX-1 ο Aphex Twin το αγόρασε πάντως από τον παραγωγό Mickie Most. Κι αν θέλετε να ακούσετε τον ήχο του, δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε τις δουλειές που έβγαλε ως The Tuss.
 
Arthroaphex_3
 
7) Έχει κάνει κομμάτι (“Lornaderek”) ένα παλιό ηχογραφημένο μήνυμα του τηλεφωνητή του σπιτιού του, στο οποίο οι γονείς του τραγουδούσαν για τα γενέθλιά του. 
 
8) Έχει πει πως κάποτε πέρασε 5 ολόκληρες εβδομάδες χωρίς καθόλου ύπνο, πιστεύοντας ότι με το να κοιμάσαι χάνεις μεγάλο μέρος της ζωής σου. Ούτως ή άλλως, βέβαια, έχει δηλώσει πως σκοπός του σε αυτήν τη ζωή είναι να δημιουργεί μουσική, οπότε ο ύπνος απλά του... περιόριζε τις ώρες που μπορούσε να αφοσιωθεί στον σκοπό του!
 
9) Το όνομά του προέρχεται από την εταιρία Aphex Systems Limited, που κυκλοφορούσε μηχανήματα επεξεργασίας ήχου. Όσο για το Twin, αποτελεί φόρο τιμής στον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος πέθανε στη γέννα. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί, μιας και το πραγματικό όνομα του Aphex Twin ήταν εκείνο του αδερφού του: επειδή η μητέρα του τον αγαπούσε υπερβολικά, αποφάσισε να το δώσει και στο επόμενο παιδί της. Το εξώφυλλο εξάλλου του Girl/Boy EP δεν απεικονίζει τίποτα άλλο από την... ταφόπλακα του νεκρού αδερφού. Έχετε ακόμα αμφιβολίες για την εκκεντρικότητα του φίλου μας;
 
Arthroaphex_4
 
10) Όταν η Madonna επιθυμούσε διακαώς να τον προσθέσει στη λίστα των remixers της, τον είχε πολιορκήσει έντονα. Εκείνος της είπε ότι θα το έκανε, μονάχα όμως εφόσον δεχόταν να την ηχογραφήσει ενώ εκείνη θα έκανε το... γουρούνι στον θάλαμο ηχογραφήσεων! Περιττό βέβαια να πούμε ότι δεν μπήκε ποτέ στη συγκεκριμένη λίστα.
 
Κυκλοφορούν αρκετές ακόμα ιδιόμορφες ιστορίες εκεί έξω για τον Richard D. James, αρκετές από τις οποίες έχουν ειπωθεί από τον ίδιο κατά τη διάρκεια διάφορων συνεντεύξεων. Επειδή όμως πολλοί ισχυρίζονται πως ούτε λίγο, ούτε πολύ, τρόλαρε συχνά τους δημοσιογράφους απλά για την πλάκα του, πάρτε τα όσα λέγονται με μια συγκρατημένη δεκτικότητα. Όπως άλλωστε και μερικές από τις παραπάνω ιστορίες.
 

{youtube}UBS4Gi1y_nc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured