Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους έλληνες skaters επιλέγει τα 10 αγαπημένα του άλμπουμ και φωτογραφίζεται ειδικά για το Youth Platform (φωτογραφίες: Samo Vidic – Red Bull Content Pool), το free-press που κυκλοφορεί από τη Δευτέρα σε εκατοντάδες σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο Giorgio Zavos. Γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά, ήρθε απο μικρός στην Ελλάδα και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους έλληνες skaters και σίγουρα σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους. Δεν κατέχει όμως μόνο την «τέχνη της σανίδας» αλλά είναι και φανατικός μουσικόφιλος, όπως φαίνεται από την πραγματικά εκλεκτική λίστα που επιμελείται εδώ με 10 από τα αγαπημένα του μουσικά άλμπουμ: 

Αγάπανθος – Αγάπανθος (1976)

Από τους πιο σπάνιους ελληνικούς δίσκους που έχω και μάλλον από τους καλύτερους για την εποχή του. Είναι χαλαρό ροκ και αξίζει οπωσδήποτε ενα άκουσμα!

Jimmy Campbell – Half Baked (1971)

Ο Jimmy Campbell είχε βγάλει μόνο 3 δίσκους και δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ να γίνει πολύ γνωστός. Ο δίσκος Half Baked είναι σίγουρα η καλύτερή του δουλειά και τα τραγούδια του βγάζουν πολλά συναισθήματα. Τόσο καλός δίσκος που τον έχω δύο φορές.

Poll – Άνθρωπε (1971)

Άμα μένεις στην Ελλάδα και δεν ξερεις τους Poll, τότε ρώτα τους γονείς σου! Η μπάντα με τα καλύτερα ονόματα σε ένα: ο Κώστας Τουρνάς, ο Σταύρος Λογαρίδης και ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς. Όλα τα τραγούδια τους μιλάνε για αγάπη και ειρήνη.

Daniel Johnston – Songs of Pain (1980)

Ο Daniel Johnston είναι το κάτι άλλο. Το είδος του λέγεται “lo-fi” και έχει ηχογραφήσει όλα του τα άλμπουμ μόνος του με ένα κασσετοφωνάκι. Μπορεί να μην έχει την καλύτερη φωνή, ούτε και να παίζει την καλύτερη κιθάρα, αλλά είναι ο πιο αληθινός και ο πιο ωμός καλλιτέχνης. Εδώ καλύπτει τα πάντα, από τη σταύρωση του Χριστού εώς τα δικά του αισθήματα σοβαρής πικρίας, (μερικές φορές) το μίσος, και τη μοναξιά.

Ηρακλής – Σε Άλλους Κόσμους (1976)

Εδώ έχουμε το διπλό δίσκο του Ηρακλή με progressive rock και με πολλά ελληνικά στοιχεία. Η ηχογράφηση έγινε με 80 μουσικά όργανα και με 23 μουσικούς! Δυστυχώς, όταν βγήκε τότε (το ’76) δεν το προώθησαν καθόλου και η πρώτη έκδοση εξαφανίστηκε. Σήμερα είναι από τους πιο ακριβούς ελληνικούς δίσκους.

Harry Nilsson – The Point (1970)

Ο Harry Nilsson έγραψε αυτά τα τραγούδια για την παιδική ταινία “The Point”. Τα κομμάτια είναι εναλλάξ τραγούδια και αφήγηση με μουσική. Η πρώτη έκδοση περιέχει και ένα περιοδικό μαζί της. Ήρεμα και όμορφα, αξίζει να ψάξεις και τους υπόλοιπους δίσκους του.

Διονύσης Σαββόπουλος – Φορτηγό (1966)

Ο πρώτος δίσκος του Σαββόπουλου και για εμένα ο αγαπημένος μου. Είναι ο πιο απλός επειδή είναι απλά αυτός και η κιθάρα του. Έχει γνωστά κομμάτια του όπως το «Η Συννεφούλα» και το «Μην Μιλάς Άλλο για Αγάπη», αλλά και τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικά.

Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen (1967)

O Leonard, πριν ασχοληθεί με τη μουσική, ήταν ποιητής.
Εδώ έχουμε τον πρώτο του δίσκο και είναι σίγουρα ο καλύτερος! Όχι ότι οι άλλοι του δίσκοι δεν είναι καλοί αλλά το Songs of Leonard Cohen είναι ένα masterpiece! Το καλύτερο “poetic folk-rock” ever!

Bob Dylan – Bringing It All Back Home (1965)

Ένας από τους πιο θαυμαστούς καλλιτεχνες! Το A-side του δίσκου είναι ηλεκτρονικό (κιθάρες, πλήκτρα κτλ) και το B-side ειναι ακουστικό. Οπότε εδώ έχεις λίγο από τον καινούργιο Dylan και λίγο από τον παλιό. Ένας καταπληκτικός δίσκος με μαγικούς στίχους.

Sparklehorse – It’s A Wonderful Life (2001)

Εδώ έχουμε κάτι πιο πρόσφατο. Είναι ένας δίσκος που ταιριάζει πολύ με το χειμώνα. Λυπηρός και μελαγχολικός. Εάν και ακούγεται πολύ στεναχωρημένος ο τραγουδιστής (Mark Linkous), αυτή η κατάθλιψη είναι που προκαλεί τέτοιο αποτέλεσμα στη μουσική του (σσ. αυτοκτόνησε το Μάρτιο του 2010).

Κάντε click εδώ για να ξεφυλλίσετε όλο το τεύχος

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured