Το έκτο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας ή αλλιώς Νύχτες Πρεμιέρας, όπως συνηθίζουμε να το λέμε, μας τελείωσε. Είδαμε από καταπληκτικές μέχρι αισχρές ταινίες, αλλά το καταευχαριστηθήκαμε.

   

Αλίμονο όμως και αν ήταν μόνο αυτό. Σε λίγες μέρες ξεκινά και το Πανόραμα της Ελευθεροτυπίας αλλά αρχίζει και το αφιέρωμα στον σύγχρονο Γαλλικό κινηματογράφο στον Δαναό (γιατί και όχι κλασσικό όπως λίγο Γκοντάρ και Τρυφό?). Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί για πρώτη φορά στα κινηματογραφικά δρώμενα ένα μουσικόσινεφίλ φεστιβάλ που φέρει τη σφραγίδα του Ποπ & Ροκ. Το γεγονός ότι όλες οι προβολές του τελευταίου θα είναι άμεσα συσχετισμένες με τη μουσική είναι κάτι το αυτονόητο και αυτό κάνει εμάς στο Avopolis να ενδιαφερόμαστε ακόμα περισσότερο και ελπίζουμε το ίδιο να κάνετε και εσείς.

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Γκάζι , στον θερινό κινηματογράφο “Aφροδίτη” (Ανδρονίκου 7-9) και θα διαρκέσει από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 24. Θα υπάρχουν δύο προβολές ημερησίως , μία στις 21:00 και μία στις 23:00. Σας παραθέτουμε το πρόγραμμα ως έχει. Στις παρενθέσεις, ο σκηνοθέτης και η χρονιά παραγωγής.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου : Stones εναντίον Beatles : Σύγκρουση Γιγάντων

1. Let’s Spend The Night Together (Χαλ Ασμπι) (1981)

2. Yellow Submarine ( Tζορτζ Ντάνινγκ) (1968)

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου : Tζαμάικα Εναντίον Κούβας : Δύο Μεγάλες Παραδόσεις

1. Reggae Sunsplash II (Στέφαν Πάουλ) (1979)

2. Βuena Vista Social Club (Βιμ Βέντερς) (1999)

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου : Mod Εναντίον Punk : Η Αιώνια Κόντρα

1. Quadrophenia ( Φρανκ Ρόνταμ) (1979)

2. The Filth And The Fury (Τζούλιαν Τεμπλ) (2000)

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου : 1969 Εναντίον 2000 : Σαν να πέρασαν ... Πολλές Ημέρες

1. Monterey Pop (Π.Ε. Πενμπέικερ) (1969)

2. Ηigh Fidelity (Stephen Frears) (2000)

beatles.jpg (13317 bytes)  

Από ότι βλέπετε, το φεστιβάλ διαθέτει τα πάντα. Και Stones, και Beatles και Reggae και Koύβα αλλά και mod και punk. Όσο για την τελευταία μέρα, είναι προκαταβολικά η αγαπημένη μου. Οι ταινίες είναι κλασσικές (ως επί το πλείστον, μιας και το Filth And The Fury (ασχολείται με τη ζωή των Sex Pistols) μαζί με το High Fidelity είναι φετινές παραγωγές. Είναι μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε στο πανί ταινίες που έχουμε δει μόνο στην τηλεοράση ή και πουθενά (βλέπε Quadrophenia). Όσον αφορά το Monterey Pop μπορείτε να διαβάσετε γι’αυτό στο .time of the season ενώ για το High Fidelity στο σχετικό άρθρο του Avopolis.

Mη λείψει κανείς. Αν όχι τόσο για τις προβολές (που είναι αξιοπρεπέστατες) αλλά τόσο για να περαστεί το μήνυμα ότι τέτοιες κινήσεις είναι ευπρόσδεκτες και θα ήταν όμορφο να μετετρέπονταν σε θεσμούς. Ο υπογραφων θα βρίσκεται εκεί τις 2 τελευταίες ημέρες. Να είστε σίγουροι ότι θα τα πούμε και μετά...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured