Tου Θέμη Τανταλάκη 

 

Αναμβισβήτητα, ένα από τα μουσικά συγκροτήματα που έχουν επηρεάσει κατά πολύ την εξέλιξη της heavy metal μουσικής αλλά και της rock μουσικής γενικότερα, είναι αυτό των Metallica.

Η μπάντα από το Los Angeles είναι δίχως αμφιβολία, μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες, τις πιο αγαπητές αλλά και τις πιο διάσημες στον κόσμο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το όνομα του γκρουπ φέρνει στο νου την heavy metal μουσική... Είναι κυρίως η μεγάλη εμπορική και μουσική επιτυχία που είχε το συγκρότημα στη δεκαετία του '80, αλλά και που συνεχίζει να έχει μέχρι σήμερα.... Κι όλα αυτά, παρά τις όποιες αλλαγές στη σύνθεσή τους, τα διάφορα άσχημα παιχνίδια που τους έπαιξε η τύχη αλλά και το είδος της μουσικής που παίζει (το οποίο, όσο να'ναι , αντιμετωπιζόταν με μάλλον υπέρμετρη προκατάλειψη εκείνα τα χρόνια αλλά και στις μέρες μας)....

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΩΝ METALLICA ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ....

metallica1.jpg (9956 bytes)

Πίσω στο 1981, ο Δανός Lars Urlich , γοητευμένος από συγκροτήματα όπως οι Deep Purple,οι Diamond Head, οι Iron Maiden και οι Saxon, βάζει μία αγγελία σε μία τοπική εφημερίδα του Λος Άντζελες... Μία από τις απαντήσεις που έλαβε, ήταν από έναν 18χρονο νέο με κιθαριστικές γνώσεις, και όνομα James Hetfield. Οι δύο αυτοί νέοι , μαζί με τον Ron McGovney (συγκάτοικο του Hetfield) στο μπάσσο, και τον Lloyd Grant στην κιθάρα (ο Urlich έπαιζε τύμπανα) αποτέλεσαν την πρωταρχική σύνθεση των Metallica...Aξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι το όνομά του συγκροτήματος προήλθε από ένα fanzine των Ron Quintana και Ian Kallen από το Όρεγκον.

Ο Lloyd Grant αποχώρησε γρήγορα από το συγκρότημα , και τη θέση του πήρε ένα άλλος νέος της γειτονιάς, με το όνομα Dave Mustaine. Με τη σύνθεση αυτή, κυκλοφορεί στη συλλογή "Metal Massacre Vol. I" το τραγούδι των Metallica "Ηit the lights" , ανάμεσα σε δουλειές συγκροτημάτων όπως οι Pandemonium, Malice, Ratt και Avatar (οι οποίοι λίγο αργότερα μετονομάστηκαν σε SAVATAGE). Με την ίδια σύνθεση κυκλοφόρησε το πρώτο τους demo, που εκτός απο το "Hit the lights" περιελάμβανε τις διασκευές "Killing time" (Sweet Savage) και "Let it loose" (Savage). Αυτό το demo έφερε τους Metallica σαν support σχήμα στη συναυλία των Saxon στο Whiskey A Go-Go της Sunset Boulevard στο Holywood, την 5η μέρα του Μαρτίου του 1982.

Η δημοτικότητα των Metallica ανέβαινε μέρα με τη μέρα, χάρις στις συναυλίες που έδινε η μπάντα αλλά κυρίως χάρις στην ηχογράφηση του demo "No Life 'Till Leather" (θυμίζοντας προφανέστατα το "No Sleep 'Till Hammersmith" των Motorhead). Το demo αυτό περιείχε τα τραγούδια "Hit the lights", "The Mechanix", "Motorbreath", "Metal militia", "Jump in the fire" και "Phantom lord".

Στο τέλος του 1982, οι Metallica επέστρεψαν μετά από σειρά συναυλιών στο Λος Άντζελες, και οι Hetfield/Ulrich αποφασίσαν να πραγματοποιήσουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στο συγκρότημα... Ο McGovney λοιπόν άφησε την μπάντα και τη θέση του στο μπάσσο πήρε ο Cliff Burton, ενώ ο Dave Mustaine αντικαταστάθηκε από τον Kirk Hammet. Ο λόγος;; Από τη μία η προσωπική αντιπαράθεση του με τον Hetfield, που σε πολλές περιπτώσεις ήτανε κάτι παραπάνω από εμφανής ακόμα
και πάνω στη σκηνή
. Από την άλλη , ο Mustaine αντιμετώπιζε έντονο πρόβλημα αλκοολισμού και ναρκωτικών, κάτι που τα υπόλοιπα μέλη των Metallica θεώρησαν τροχοπέδη για την παραπέρα ανέλιξη του συγκροτήματος.

Με τις αλλαγές αυτές λοιπόν, οι Μetallica υπέγραψαν συμβόλαιο στην ανεξάρτητη εταιρία Megaforce και κυκλοφορησαν τον πρώτο τους επίσημο δίσκο με τίτλο "Kill'em All". Ο δίσκος περιείχε 10 τραγούδια μεταξύ των οποίων και ένα 3λεπτο περίπου σόλο του Cliff Burton, και αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους thrash δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Η παραγωγή σίγουρα ήταν ωμή και τα φωνητικά όχι τα καλύτερα που θα μπορούσανε να υπάρξουν. Παραδόξως όμως τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις κοφτές κιθάρες, τα μελωδικά σόλο και πάνω από όλα τον νεανικό αυθορμητισμό των 4 μελών του γκρουπ συνέβαλαν στη δημιουργία ενός δίσκου ορόσημο για το heavy metal.

Το συγκεκριμένο LP, στην Ευρώπη κυκλοφόρησε από την Music for Nations.H μεγάλη πορεία των Metallica είχε μόλις αρχίσει....

 

ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ, ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΚΟΥΚΛΕΣ...

metallica2.jpg (13596 bytes)

To 1984 αποτέλεσε τη χρονιά στην οποία το συγκρότημα των Metallica πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη . Η πρώτη τους συναυλία σε ευρωπαϊκό έδαφος δόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1984 στη Ζυρίχη της Ελβετίας , και αποτέλεσε την αρχή μίας περιοδείας που ονομάστηκε "Seven Dates of Hell".Δεν ήταν λίγοι αυτοί που, έχοντας παρακολουθήσει την συγκεκριμένη περιοδεία , τόλμησαν να υποστηρίξουν πως η φοβερή τετράδα από το Λος Άντζελες είχε ξεπεράσει τους μεγάλους Venom...

Βρισκόμαστε στο ίδιο έτος, τo ημερολόγιο γράφει 13 Φεβρουαρίου, και οι Metallica πετάνε στην Κοπεγχάγη, όπου και ηχογραφούν το δεύτερο κατά σειρά δίσκο τους. O δίσκος τιτλοφορείται "Ride the Lightning" και κυκλοφορεί στην ευρώπη από την Music For Nations στις 27 Ιουλίου 1984,ενώ στην Αμερική από την Megaforce.

Μέσα σε ένα μήνα φτάνει στο Νο. 84 των βρετανικών album charts. Ο δίσκος αυτός αποσπά τόσο θετικές όσο και αρνητικές κριτικές, και βρίσκει τους Metallica σαφώς αλλαγμένους σε σχέση με το "Kill'em all". H τραχύτητα και οι thrash ρυθμοί του τελευταίου δίνουν τη θέση τους στον όγκο και τη μελωδία σε αρκετά σημεία , στο "Ride the...".Αυτό επιβεβαιώνουν τραγούδια όπως το ομώνυμο του δίσκου, το "For whom the bell tolls" , ή το "Creeping Death". Βέβαια υπάρχουν και τραγούδια που φανερώνουν ότι η μπάντα δεν έχει εγκαταλείψει τελείως τις ρίζες της, όπως τα "Fight fire with fire" και "Trapped Under Ice". Αξίζει επίσης να αναφερθούμε τόσο στο επικό και δυναμικό instrumental "The call of Ktulu", αλλά στο μελαγχολικό μεν αλλά φανταστικό δε "Fade to Black".

To συγκεκριμένο τραγούδι έκανε πολλούς από τους οπαδούς των Metallica να τους χλευάσουν, επειδή σε καμία περίπτωση δεν συμβιβαζόταν τα ταχύτητα και "χύμα" riffs του "Kill'em all" με τον συναισθηματισμό του "Fade to Black". Πάντα όμως υπήρχαν και θα υπάρχουν πολλοί στενοκέφαλοι με παρωπίδες... Το "Ride the..." δίκαια μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα heavy metal albums που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει! Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι στο μεταξύ το management του γκρουπ έχει αναλάβει η εταιρία Q-Prime, στην οποία υπάγονταν και μπάντες όπως Def Lepppard και Queensryche.

To 1985 αποτελεί ακόμα μία χρονολογία - ορόσημο για τους Metallica : Στις 17 Αυγούστου αυτού του έτους το συγκρότημα παίζει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ "Monsters of Rock" στο Donnington, στο οποίο συμμετέχουν και οι Marillion, ZZ Top, Bon Jovi , Magnum αλλά και οι παλιοί ανταγωνιστές τους, Ratt. Highlight της συναυλίας αποτέλεσε το εξής γεγονός : σε κάποια φάση, ένα αχλάδι προσγειώθηκε στο καπάκι του μπάσσου του Cliff Burton, o οποίος ατάραχος το πήρε, το δάγκωσε 2 φορές και στη συνέχεια το ξαναπέταξε στο κοινο!!!

Λίγο καιρό αργότερα, η μπάντα ξαναπηγαίνει στη Δανία για το τρίτο της άλμπουμ, τίτλος του οποίου έμελλε να είναι "Master of puppets", με παραγωγό τον Flemming Rasmussen (όπως άλλωστε και στο "Ride the..."). Τα 8 τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκαν μεταξύ του Σεπτέμβρη και του Δεκέμβρη.Ο δίσκος αυτός αποτελεί δίχως αμφιβολία άλλη μια χρυσή σελίδα στην ως τώρα ένδοξη ιστορία του γκρουπ. Μοναδικές thrash αναφορές τα τραγούδια "Battery", "Damage Inc." από τα οποία όμως λείπει εκείνος ο παραμορφωμένος ήχος των π.χ. "Metal Militia" ή "Whiplash". Τη θέση του έχει πάρει καθαρά το ονειρικό μπάσσο του "Οrion", η δύναμη αλλά και η μελωδίες του ομώνυμου κομματιού και του "Welcome home (Sanitarium)".... O δίσκος αποτελεί όπως και ο προηγούμενός τους ένα πραγματικό διαμάντι, απαραίτητο must για κάθε heavy metal οπαδό!!

Για την προώθηση του δίσκου οι Metallica βγαίνουν σε περιοδεία, και μάλιστα η Q-Prime φροντίζει να τους συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της περιοδείας του Ozzy Ozbourne. Παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκειά της (τσακωμοί με τον Ozzy, ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα σε μία συναυλία το θάνατο ενός παιδιού από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις), η περιοδεία σημειώνει μεγάλη επιτυχία και στο τέλος της ο δίσκος έχει ήδη πουλήσει 500.000 αντίτυπα!!!!

Η ΕΣΧΑΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ... ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜETALLICA

metallica4.jpg (11222 bytes)

Στις 10 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, Metallica και Anthrax ξεκινούν περιοδεία στην Μ.Βρετανία, από το Κάρντιφ. Αφού παίζουν σε πόλεις όπως Νιουκάστλ, Μάντσεστερ, Μπέλφαστ, τελειώνουν στις 21 του ίδιου μήνα στο Hammersmith Odeon. Αυτή, δυστυχώς , έμελλε να είναι η τελευταία συναυλία επί Αγγλικού εδάφους με την σύνθεση αυτή, για τους Metallica...

Την τραγική εκείνη Σαββατιάτικη νύχτα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1986, το λεωφορείο που μετέφερε τους Metallica για συναυλία στην Κοπεγχάγη, γλίστρησε σε έναν παγωμένο δρόμο και έπεσε σε ένα χαντάκι. Και , ενώ οι πιο πολλοί επιβάτες έπαθαν κάποιες γρατσουνιές, ο μόλις 24 ετών Cliff Burton , ο μπασίστας του συγκροτήματος, σκοτώθηκε επί τόπου....

Μέχρι και σήμερα, οι ακριβείς αιτίες του ατυχήματος παραμένουν άγνωστες. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήτανε ότι ο οδηγός του λεωφορείου ήτανε μεθυσμένος, ή ότι δεν υπήρχαν προστατευτικά κάγκελα στο κρεβάτι όπου κοιμότανε ο Cliff. Ότι και να έγινε πάντως, το βράδυ εκείνο ο κόσμος του metal έχασε έναν από τα πιο ταλαντούχα μελη του, και ο Cliff Burton μας άφησε για να γίνει μόνιμο μέλος της Big Heaven's Band.

Οι Metallica όμως δεν το έβαλαν κάτω. Δεν διέλυσαν, λέγοντας πως αυτό δεν θα το ήθελε ούτε ο Cliff, και προσέλαβαν στη θέση του τον Jason Newsted (ex - Flotsam and Jetsam). Mε τη σύνθεση αυτή οι Metallica υπέγραψαν για την Ευρώπη στην Phonogram , και το 1987 συμμετείχαν στο Monsters of Rock του Donnington για δεύτερη φορά, ανάμεσα στους Cinderella,W.A.S.P., Anthrax, Bon Jovi και Dio.Πριν από αυτό όμως, οι Metallica κυκλοφόρησαν το ΕΡ "The $5.98 EP Garage Days Re-revisited" στον οποίο υπήρχαν 5 τραγούδια-διασκεύες , τα "Helpless" (Diamond Head),"Small Hours" (Holocaust), "The Wait" (Killing Joke), "Crash Course in Brain Surgery", "Last Caress/Green Hell" (Misfits).

O δίσκος, αν και ήτανε φανερό ότι έγινε κυρίως για εμπορικούς σκοπούς και όχι τόσο για την αγάπη των Metallica για τα συγκροτήματα που διασκεύσαν, τιμήθηκε δεόντως από τους οπαδούς τους. Όλοι πλέον περίμεναν με αγωνία την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με την νέα σύνθεση των Metallica. Πριν από αυτήν όμως, η μπάντα κυκλοφόρησε το ερασιτεχνικό βίντεο "Cliff'em all", το οποίο όπως δηλώνει και ο τίτλος του ήτανε αφιερωμένο στον αδικοχαμένο μπασσίστα.

ΝΕΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ...ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

metallica.gif (13696 bytes)


Το ξημέρωμα της 8ης Σεπετμβρίου 1988 βρίσκει στα ράφια των δισκοπολείων το νέο έργο των Metallica: "...And Justice For All" που αποτελεί άλλο ένα βήμα του συγκροτήματος προς την ωριμότητα. Τα σχόλια του νέου -και πρώτου με μπασίστα τον Jason Newsted- ολοκληρωμένου δίσκου της ήδη διάσημης μπάντας λαμβάνει τόσο επαινετικά, όσο και αρνητικά σχόλια. Τα πρώτα προέρχονται , όπως ήταν φυσικό άλλωστε, από σύσσωμο τον μεταλλικό τύπο, ενώ τα δεύτερα από παλιούς φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος, που βλέπουν την αγαπημένη τους μπάντα να βαδίζει σε μονοπάτια που της υπαγορεύει περισσότερο η μουσική βιομηχανία.

Η στασιμότητα όμως ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν... Εξάλλου τι νόημα θα είχε να κυκλοφορούσε ένα δεύτερο "Master of puppets"; Έτσι στον νέο τους δίσκο οι Metallica κάνουν ένα βήμα μπροστά, προσφέροντάς μας 9 τραγούδια, στα οποία επικρατούν οι όμορφοι ρυθμοί ("Frayed ends of sanity"), οι καθυσηχαστικές μελωδίες, με δυνατά, απροσδόκητα και ογκώδη ξεσπάσματα ("One","To Live is to die"), ή οι απότομες αλλαγές ("Blackened"). Πάντως το αδύνατο σημείο του δίσκου είναι μάλλον η παραγωγή, αφού ο ήχος των drums δεν είναι και ο καλύτερος που έχουμε ακούσει...Όπως εξάλλου είχε δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα ο τραγουδιστής James Hetfield "Προσπαθήσαμε να βγάλουμε τον ήχο μπροστά, αλλά δεν τα καταφέραμε....και συν τις άλλοις τα τύμπανα δεν έχουνε καθόλου βάθος".

Τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, η Εθνική Ακαδημία Ηχογραφημένων Τεχνών και Επιστημών ανακοινώνει την υποψηφιότητα των Metallica για τα μουσικά βραβεία Grammy. Μεταξύ των αντιπάλων των Metallica συμπεριλαμβάνονταν ονόματα όπως οι AC/DC, o Iggy Pop, οι Jethro Tull και οι Jane's Addiction. Oι Metallica στην τελετή της απονομής του βραβείου παίζουν παθιασμένα το "One" από το "...And Justice..." αλλά προς μεγάλη έκπληξη όλων, και κάτω από πολλές αποδοκιμασίες, έχασαν το βραβείο από τους Jethro Tull. Η έκπληξη για το συγκεκριμένο αποτέλεσεμα ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμα και ο leader των Jethro Tull, Ιan Anderson, δεν μπορούσε να πιστέψει την επιτυχία του συγκροτήματος του, μια που ακόμα και αυτός ο ίδιος πίστευε στην επιτυχία των
Metallica!!!

Στo τέλος του 1989 οι Μetallica αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο τις κιθάρες, το μπάσο και τις
μπαγκέτες στην άκρη και να ξεκουραστούν, έπειτα από 18 μήνες στους δρόμους, σε 250 συναυλίες από πόλη σε πόλη, και με το "...And Justice..." να γίνεται πλατινένιο.

ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟ METAL ΓΚΡΟΥΠ ΣΕ ΝΕΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙΣ...

metallica3.jpg (13225 bytes)

Εχουμε φτάσει στο 1991 και οι Metallica κυκλοφορούν το πέμπτο, πλέον , άλμπουμ τους με τον απλό τίτλο "Metallica" και ένα ακόμα πιο απλό, κατάμαυρο εξώφυλλο. O James Hetfield δήλωσε περί αυτού ότι δεν ήθελαν να έχουν κάτι φανταχτερό και πολύ σύνθετο σαν εξώφυλλο, οπότε προέκυψε το μαυρο κάλυμα, το οποίο έκανε το συγκεκριμένο δίσκο περισσότερο γνωστό στους metal κύκλους με την ονομασία "Black Album".

Η κυκλοφορία αυτή έκανε και πάλι πολλούς από τους οπαδούς του γκρουπ να δυσανασχετήσουν, αλλά μάλλον κακώς - κατά την ταπεινή μου γνώμη.Ο δίσκος μουσικά συνεχίζει ακριβώς εκεί που σταμάτησε το "...And Justice..." και με αυτόν το γκρουπ επιχειρεί να προσεγγίσει και ανθρώπους που δεν ήτανε λάτρεις του metal γενικότερα. Γενικά, στο άλμπουμ περιέχονται τραγούδια που καθιέρωσαν τους Metallica στο ευρύ κοινό, όπως τα "Unforgiven" (με ένα Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Ο βιντεοκλίπ) και "Nothing else matters", καθώς και το "Enter sandman" που αποτελεί τον καθιερωμένο ύμνο του γκρουπ. Σίγουρα τα τραγούδια του δίσκου δεν προορίζονται για τους κολημένους στα "Ride the Lightning" ή "Master of Puppets" οπαδούς, αλλά σε άτομα που μπορούν να δεχτούν την αλλαγή στο μουσικό ύφος ενός συγκροτήματος, όταν αυτή έχει σαν σκοπό την πρόοδο.

Η εμπορική επιτυχία του δίσκου ήταν - και συνεχίζει να είναι μέχρι σήμερα - ,απλά, τεράστια. Ο δίσκος έφτασε στο Νο.1 του Αμερικανικού chart, και έχει πουλήσει εκατομμύρια (κυριολεκτικά) αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Την ίδια χρονιά , το συγκρότημα εμφανίζεται για άλλη μια φορά στο Monsters of Rock, με headliners τους AC/DC , και σαν άλλους συμμετέχοντες τους Queensryche, Motley Crue, Black Crowes. Ίσως η μεγάλη αυτή εμπορική επιτυχία και η καταξίωση έκαναν τους Metallica να κυκλοφορήσουν τον 6ο τους δίσκο 5 χρόνια μετά, εν έτει 1996. Mε νέο λογότυπο, νέο και με λιγότερα μαλλιά look οι Metallica κυκλοφορούν το "Load", του οποίου προηγήθηκε το single "Until it sleeps".

Στο νέο δίσκο οι Metallica κινούνται για άλλη μια φορά σε νέες μουσικές κατευθύνσεις, παραθέτοντας στοιχεία country ή και alternative ακόμα σε ορισμένα τραγούδια τους. Αυτή η νέα αλλαγή έκανε ένα μεγάλο τμήμα του μεταλλικού κόσμου να τους "αφορίσει", υποστηρίζοντας ότι το συγκρότημα ουσιαστικά είναι πλέον νεκρό.

Αξίζει τέλος να πούμε ότι οι Metallica εμφανίστηκαν για μία ακόμα φορα στο Donington το 1995, ενώ μετά το "Metallica" κυκλοφόρησε ένα box - set με τίτλο "Metallica Live shit :Binge and Purge" που περιείχε 3 CD's , δύο βιντεοκασσέτες, βιβλίο , backstage pass και stencil με το σήμα του συγκροτήματος. Η κυκλοφορία αυτή πραγματοποιήθηκε το 1993.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

metallica_Loadcover.gif (8740 bytes)

Το νέο άλμπουμ αυτού του μεγάλου συγκροτήματος θα κυκλοφορήσει στις 18 Νοεμβρίου, θα ονομάζεται "Reload" και θα ηχεί όπως και το "Load". Ίσως αυτό σπείρει σε πολλούς και πάλι απογοήτευση, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα φέρει ακόμα περισσότερο κόσμο κοντά στους Metallica, κάτι που γινόταν άλλωστε με κάθε νέα τους κυκλοφορία. Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, κανένας μα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι οι Metallica αποτελούν ένα από τα κορυφαία μουσικά συγκροτήματα παγκοσμίως, και το ότι η συνεισφορά τους στη μουσική είναι σίγουρα ανεκτίμητη.

Αυτό που σίγουρα περιμένουμε όλοι εμείς οι οπαδοί τους εδώ στην Ελλάδα είναι να τους δούμε να παίζουνε ζωντανά πάνω στη σκηνή...Τι να γίνει, διάφοροι λόγοι δεν μας επέτρεψαν να είμαστε παρόντες στη μοναδική συναυλία που έχουνε δώσει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα (στη Ν.Σμύρνη πριν 4 χρόνια), και αισθανόμαστε κάποια πίκρα...!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured