Είναι τα MP3 παράνομα;
Σίγουρα όχι. Τα κομμάτια σε αυτη τη μορφή δεν είναι παράνομα και επιτρέπεται η διακίνησή τους, με την άδεια φυσικά του κατόχου των δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά έχει αναπτυχθεί μια τεράστια underground σκηνή διακίνησης κομματιών, της οποίας ο έλεγχος από τους επίσημους και θιγόμενους φορείς είναι σχεδον αδύνατος. Καθημερινά νέα sites κάνουν την εμφάνιση τους , και , με δεδομένη τη φύση του δικτύου, είναι εξαιρετικά δαπανηρός ο έλεγχος.

Περα από αυτο όμως, οι εταιρίες που έχουν τα δικαιώματα επιπέδου 1 και 2, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι εταιρίες δηλαδή που έχουν τα δικαιώματα ζωντανού παιξίματος της δουλειάς ενός δημιουργού, αρχίχουν να γίνονται ελαστικότερες. Οι εταιρίες αυτές είναι 3 στην Αμερική: Η ASCAP έχει ήδη δώσει την άδεια της για την μεταδοση των κομματιών της, η BMI έχει στειλει την άδεια ηλεκτρονικά στον οργάνισμό MPEG.ORG, ενώ η SESAC έχει δώσει την συγκαταθεσή της ανεπίσημα, και σύντομα θα την δώσει και επίσημα. Τα πράγματα λοιπόν αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και βλέπουμε ότι εταιρίες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ελαστικές, βλέποντας μια κατάσταση η οποία έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να ελεγχθει...

Γεγονός είναι όμως ότι δικαιώματα έχουν και οι εταιρίες που έχουν τα δικαιώματα των άλλων "επιπέδων", τα οποία αφορουν την αναπαραγωγή μιας δουλειάς. Οι εταιρίες αυτες, δεν είναι άλλες από τις γνωστές μας δισκογραφικές εταιρίες (Warner, PolyGram κτλ.)., οι οποίες δεν έχουν δωσει προς το παρόν καμία μορφή επίσημης άδειας ή ανεπίσημης συγκατάθεσης.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured