Μπορεί να μετράμε αντίστροφα για τις 14-16 για να περιηγηθούμε, να βιώσουμε και να απολαύσουμε την ουτοπία του Łukasz Twarkowski, αλλά έχουμε ήδη απολαύσει από το φθινόπωρο του 23 μια σειρά από διαδοχικά πολιτισμικά θαύματα με την υπογραφή του Ιδρύματος Ωνάση.

Η Στέγη όλη τη χρονιά μεταμορφωνόταν συνεχώς και μας μεταμόρφωνε, παρασύροντας μας σε καλλιτεχνικές δράσεις και πρότζεκτς που δεν πρόσφεραν απλώς ψυχαγωγία ή υψηλό θέαμα αλλά αποτελούσαν εμπειρίες ζωής. Τι είναι η ζωή, τι είναι η μνήμη, πώς τα social media και οι οθόνες επηεράζουν την καθημερινότητα και την τέχνη, τι είναι δημοκρατία, ποιος είναι σήμερα ο ήχος της Μεσογείου, μπορεί η κατάβαση στον Άδη να είναι από τα πιο ζωντανά βιώματα, ποιο είναι το παρόν και το μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής, μπορεί ο χορός να είναι θεραπευτικός; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που διέτρεξαν τα φεστιβάλ και τις παραστάσεις της Στέγης, μια Στέγης που δεν φοβήθηκε ούτε να βγάλει τα καθίσματα από την Κεντρική Σκηνή, μια Στέγη που εξίσου δεν θα φοβηθεί να «μεταφερθεί» στη Μαλακάσα, στο Terra Vibe Park, για το Respublika.

Η Στέγη αγαπά να πειραματίζεται. Ξέρει να καταργεί τα όρια. Να δημιουργεί και να παίζει με τις ψευδαισθήσεις και να μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι είναι αληθινό και τι αποκύημα της σκέψης ή της φαντασίας μας. Ανοίγοντας διάλογο και αγκαλιάζοντας όλες τις μορφές Τέχνης, μας ωθεί να ανακαλύψουμε την τέχνη της ζωής, σε μια εποχή που οι συνθήκες και το κοινωνικό γίγνεσθαι κάνουν την ανάγκη μας για ψυχική και πνευματική τροφή πιο απαραίτητες από ποτέ.    

Για άλλη μια χρονιά η Stegi μας ταξίδεψε και συνεχίζει να μας ταξιδεύει μοναδικά. Το πρώτο ταξίδι ξεκίνησε από το Σπίτι, τη θεατρική παράσταση του Δημήτρη Καραντζά, που μας έφερε αντιμέτωπους με όλη τη βία του κόσμου που συσσωρεύουμε στους τέσσερις τοίχους μας και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε παθητικά σαν να βλέπουμε απλώς μια ροή ειδήσεων να κυλάει μπροστά στα μάτια μας.

Βία βέβαια είναι και η οικολογική καταστροφή που εξίσου παθητικά βλέπουμε να συμβαίνει και αφήνουμε να συμβεί, θέματα που απασχόλησαν τόσο τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε όσοι επιβιβαστήκαμε με το Pytheas Travel, αλλά και όσοι παρακολουθήσαμε το «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών», έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ, την οποία είχαμε τη χαρά να ακούσουμε/δούμε διά ζώσης σε μια εξαιρετική βραδιά στη Στέγη. Θεατρικά η χρονιά έφερε και φέρνει μερικές ακόμα υπέροχες στιγμές. Το «Romaland» μας έκανε να σκεφτούμε τι σημαίνει να είσαι Ρομά στην Ελλάδα του σήμερα. «Η Καταρίνα και η ομορφιά του να σκοτώνεις φασίστες» μας έκανε να αναρωτηθούμε ποια είναι τα όρια της πολιτικής μας ελευθερίας αλλά και της έννοιας της δημοκρατίας και του φασισμού. Με την έννοια της ελευθερίας, της τέχνης, της πρωτοτυπίας έπαιξε και το Rothko που ξαναείδαμε μέσα στη σεζόν, συνεχίζοντας την περσινή του επιτυχία, και φέροντάς μας στη Στέγη ξανά τον Łukasz Twarkowski για να μας προετοιμάσει για το Respublika.

Δύο μοναδικές γυναίκες, η Tilda Swinton και η Patti Smith, με δύο εξαιρετικά πρότζεκτ που συναντήθηκαν νοερά στην αγάπη τους για τον Παζολίνι, πρόσφεραν η καθεμία αλησμόνητες εμπειρίες που μύησαν τους θεατές σε μια ανεπανάληπτη μυσταγωγία. Η Tilda Swinton σχεδόν χωρίς λόγια, χωρίς ήχο, κατάφερε με την εκφραστικότητα, το ταλέντο και τη θεατρικότητά της να μας μαγέψει στο «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι». Η Pati Smith από την άλλη, με τις ποιητικές τις λέξεις, τη δική της εκφραστικότητα και τη μουσική σε μια συμπόρευση με τους Soundwalk Collective μας συγκίνησε, μας ξεσήκωσε, μας έκανε να ανατριχιάσουμε σε κάθε εκατοστό της ύπαρξής μας.

Δεν θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στις παραστάσεις της Νέκυιας, με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδη να μας ξεναγούν στα άδυτα του Άδη ζωντανεύοντας τη λ ραψωδία της Οδύσσειας. Αλλά και στις 2 εμφανίσεις της ιέρειας της ελληνικής  ηλεκτρονικής μουσικής Λένας Πλάτωνος που με τα Παραδοξιακά της μπόλιασε γνωστά τραγούδια της παραδοσιακής μουσικής, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι η μουσική καταργεί τα στεγανά.

Αυτή η ρευστότητα, η κατάργηση ορίων, στερεοτύπων, ειδών έγινε εμφανής και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Στέγης και αυτή τη χρονιά. Από τους νέους ήχους της Μεσογείου που κατέκλυσαν το Mediterranean Futures, τους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς του Strange, μέχρι τη μεγάλη γιορτή-πάρτι του Stegi Radio Takeover που πέτυχε να φέρει στη Στέγη όλες τις ηλικίες και διαμόρφωσε όλους τους χώρους της για να χωρέσει όσα περισσότερα είδη μουσικής μπορούσε, καταφέρνοντας κυρίως να χωρέσει τη διαφορετικότητα, το καινούργιο, αλλά με σεβασμό πάντα σε ό,τι αξίζει να συνεχίσει να υπάρχει και ενώνει το χθες με το σήμερα και το αύριο – κι όλα αυτά πάντα στα πλαίσια μιας μεγάλης γιορτής.

Μιας γιορτής όπως και το φετινό ODD που μας απελυθέρωσε λυτρωτικά, μας θεράπευσε, και μας ταρακούνησε με παραστάσεις όπως το MOS, All of my love, We all need therapy, Slamming και One Song.

Με τον «Καύσωνα» του Γιάννη Παναγόπουλου να ανεβάζει τις θερμοκρασίες, και εν αναμονή του Lapis Lazuli του μοναδικού Ευριπίδη Λασκαρίδη αλλά και του Borderline 2024,  η γιορτή συνεχίζεται για να φτάσει στο μεγάλο αποκορύφωμα του καλοκαιριού.

Θέατρο; Περφόρμανς; Μουσική; Γευσιγνωσία; Σάουνα; Χορός; Αυτοέκφραση; Το Respublika αναμένεται να μας ξεσηκώσει, ταρακουνήσει, συγκινήσει, φέρει στα όρια, κινητοποιήσει και σίγουρα προσφέρει μερικές ώρες όχι απλώς ψυχαγωγίας αλλά εμπειρίας ζωής – όπως άλλωστε και κάθε μικρή, ελληνική ή ξένη, παραγωγή της Στέγης. Ανυπομονούμε για όλα όσα έρχονται.

Rave εμπειρία, κοινωνικό πείραμα ή πολιτική πράξη; Πώς μπορεί να μοιάζει ένας πιο δίκαιος κόσμος; H Στέγη μας καλωσορίζει στο Respublika, στην ουτοπία του Łukasz Twarkowski και στην πιο καθηλωτική εμπειρία της ζωής μας. 1.000 θεατές, 1.000 εμπειρίες. Μια ασύγκριτα ελεύθερη εμπειρία για ελεύθερους θεατές. Ένα εξάωρο rave party, με μπαρ, σάουνα αλλά και ένα ησυχαστήριο συνθέτουν το θέαμα του Πολωνού σκηνοθέτη, που με τη διπλή sold-out επιτυχία του Rohtko έχτισε το απόλυτο θεατρικό –και όχι μόνο– γεγονός.

Καλωσορίσατε στο Respublika του Łukasz Twarkowski. To Respublika δεν είναι παράσταση, είναι κατάσταση. Ο σκηνοθέτης, που εντυπωσιάζει όλη την Ευρώπη, επιστρέφει με ένα υβριδικό έργο που έρχεται να ανατρέψει αυτό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα θέατρο. Μια συλλογική rave εμπειρία που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, περφόρμανς, κινηματογράφο, visual arts, dj set και, ταυτόχρονα, ένα κοινωνικό πείραμα έξι ωρών, εκτός Στέγης, στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, από 13 έως 15 Ιουνίου, που μας προβληματίζει ενώ παράλληλα μας λέει με αυθάδεια ότι η χαρά μετράει. Eσύ, μέχρι πού θα έφτανες για να ζήσεις (σ)την ουτοπία;

Ο κορυφαίος Πολωνός σκηνοθέτης, που κάνει τις αισθήσεις μας να οξύνονται, τον χρόνο να διαστέλλεται και τις αντοχές μας να εναρμονίζονται με τη συνθήκη, μάς καλεί σε ένα θέαμα-οικοδόμημα μιας άλλης, πιο δίκαιης κοινωνίας και, συνάμα, σε ένα εξάωρο rave party, με δυνατή μουσική, μπαρ, μια σάουνα αλλά και ένα ησυχαστήριο όπου οι θεατές είναι απολύτως ελεύθεροι: μπορούν να παρακολουθήσουν τα πάντα από μια θέση ή να περιπλανώνται διαρκώς στις εγκαταστάσεις του έργου. Μπορούν να μπουν στα διάφορα δωμάτια του σκηνικού με τους ερμηνευτές –ακόμη και να γευματίσουν μαζί τους–, να παρακολουθήσουν τις δράσεις με τη σειρά που οι ίδιοι θα αποφασίσουν, να μείνουν και τις έξι ώρες, να φύγουν όποτε θελήσουν και να επιστρέψουν πιο αργά, όπως βέβαια και να χορέψουν κάθε φορά που ο dj θα παίρνει θέση στα decks. 

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Łukasz Twarkowski

Παραγωγός: Vidas Bizunevičius

Κείμενο & Δραματουργία: Joanna Bednarczyk

Σκηνογράφος: Fabien Lédé

Σχεδιασμός Βίντεο: Karol Rakowski, Adomas Gustainis

Χορογράφος: Paweł Sakowicz

Μουσικοσυνθέτης: Bogumił Misala

Ενδυματολόγος: Svenja Gassen

Σχεδιαστές Φωτισμών: Julius Kuršys, Dainius Urbonis

Διεύθυνση Σκηνής: Karolis Juknys

Βοηθός Σκηνοθέτη: Bartė Liagaitė

Βοηθός Δραματουργού: Simona Jurkuvėnaitė

Βοηθός Σκηνογράφου: Rokas Valiauga

Σύμβουλος Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Simonas Glinskis

Σχεδιασμός Ήχου: Karolis Drėma, Adomas Koreniukas

Φωτισμοί: Edvardas Osinskis, Dainius Urbonis

Βίντεο: Adomas Gustainis

Κάμερες: Šarūnas Liudas Prišmontas, Naglis Kristijonas Zakaras, Ričard Žigis

Μοντάζ: Vytenis Kriščiūnas

Βοηθός Παραγωγής: Lukrecija Gužauskaitė

Μετάφραση: Vyturys Jarutis

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Λιθουανίας

Παραγωγή: Εθνικό Δραματικό Θέατρο Λιθουανίας

Συμπαραγωγή: Münchner Kammerspiele

Πληροφορίες παράστασης

Εκτός Στέγης

13, 14, 15 Ιουνίου 2024

Πέμπτη – Σάββατο 20:00

Χώρος Διεξαγωγής: Terra Vibe Park, 37ο Χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, Μαλακάσα

Διάρκεια: 6 ώρες (με 2 διαλείμματα)

15.06.2024 | Respublika Rave Night με Richie Hawtin και Sama' Abdulhadi μετά το τέλος της παράστασης: Κυριακή 16 Ιουνίου, 02:00 π.μ.

- Για ηλικίες 18+

- Η παράσταση είναι στα λιθουανικά, στα ρωσικά και στα αγγλικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους.

- Η παράσταση περιλαμβάνει προβολείς, δυνατούς ήχους και σκηνές γυμνού.

- Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα βίντεο που θα γυρίζονται και θα μεταδίδονται επιτόπου.

- Ωτασπίδες, οδηγίες κι ένας χάρτης θα δίνονται στο κοινό κατά την είσοδο.

- Θα υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορείο από και προς το Terra Vibe Park. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στο onassis.org

Εισιτήρια

Έναρξη προπώλησης: Tρίτη 12 Μαρτίου, στις 17:00

Respublika (Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Ιουνίου): 35 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 28 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 26 €

ΑμεΑ & Ανεργίας: 10 €

Συνοδός ΑμεΑ: 15 €

Respublika + Respublika Rave Party (Σάββατο 15 Ιουνίου): 65 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 52 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 48 €

ΑμεΑ & Ανεργίας: 18 €

Συνοδός ΑμεΑ: 25 €

Respublika Rave Party (Κυριακή 16 Ιουνίου, 02:00 π.μ.) Προπώληση: 35 €, πόρτα: 40 €

Οι πόρτες ανοίγουν στις 00:30

Combo tickets / Respublika (Πέμπτη 13 & Παρασκευή 14 Ιουνίου) + Respublika Rave Party (Κυριακή 16 Ιουνίου, 02:00 π.μ.): 35 € + 30 €, Φίλοι Στέγης: 28 € + 24 €

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία digital ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας, εναλλακτικά αποθηκεύστε το εισιτήριό σας στο android ή IOS wallet σας ή τυπώστε το και μπείτε απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
2111981784

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑμεΑ

2130178036 και Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Τα ταμεία της Στέγης λειτουργούν μόνο τις ημέρες των παραστάσεων

Παραγωγή

Εθνικό Δραματικό Θέατρο Λιθουανίας  

          

 Συμπαραγωγή

Münchner Kammerspiele

                                                                     

Respublika Rave Party σε συνεργασία με την Blend Music Productions

 

Διαβάστε περισσότερα

https://www.onassis.org/el/whats-on/respublika 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured