Τα δημιουργικά σπέρματα που οδήγησαν στην καλλιτεχνική «γέννα» της Μαρίνας Σάττι (YENNA λέγεται ο πρώτος δίσκος της, τον οποίο πέρσι βαθμολογήσαμε με 9/10 και ο οποίος βρέθηκε στην 4η θέση της ετήσιας ανασκόπησης του Avopolis) φυτεύτηκαν εντός της πολύ πριν το τραγούδι της "Μάντισσα" σπάσει, πέραν κάθε προσδοκίας, το ρεκόρ των 50 εκατομμυρίων προβολών στο YouTube. Νιώθοντας ανέκαθεν πως δεν μπορούσε να μπει σε «κουτάκια», το ιδιαίτερα ταλαντούχο αυτό κορίτσι -που κρατάει από Σουδάν, μεγάλωσε στην Κρήτη, γαλουχήθηκε μέσα σε χορωδίες και σπούδασε (με υποτροφία) στo Berkley της Αμερικής- μέσα από τη μουσική αποδέχθηκε και εξέλιξε την "unclassified" ταυτότητά της, βρίσκοντας τρόπους να μπερδεύει το hip hop με την παράδοση, τις κλασικές σπουδές με τα δημοτικά τραγούδια, την ηλεκτρονική μουσική με το λαούτο, το trap με τα ηπειρώτικα μοιρολόγια. Κι αυτά είναι λίγα μόνο από τα πράγματα με τα οποία έχει καταπιαστεί κατά καιρούς.

Αντί χρονολογίου, επιχειρούμε μια σύντομη video αναδρομή στην μέχρι τώρα μουσική πορεία της Μαρίνας Σάττι, με αφορμή την πολυαναμενόμενη πρώτη συναυλία της για το 2023, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στο VOX.

  

Κούπες

Εκμηδενίζοντας τις λαϊκές καταβολές του παραδοσιακού τραγουδιού -που συχνά, ας πούμε, θα τραγουδούσαν στα live τους η Γλυκερία ή η Ελευθερία Αρβανιτάκη, παρεμβάλλοντας «τσιφτετέλι-αμάν αμάν-γιαλελέλι» μεταξύ των στροφών- η Μαρίνα Σάττι, κάθισε σε έναν καναπέ, κάλεσε τους μουσικούς φίλους και συνεργάτης της, στήσανε μια χορωδία, μπάσο-ξυλόφωνο-τύμπανα και μπαμ! από το πουθενά σκάει στο YouTube η lo-fi διασκευή της στο "(Θα σπάσω) Κούπες" τον Φεβρουάριο του 2016 -μένουμε άφωνοι, το tab στον browser μένει ανοιχτό για εβδομάδες. Στα συν και η "tumblr" αισθητική στα χρώματα του video, καθώς και το χαμόγελο της Μαρίνας που δεν μπορείς να αποφασίσεις αν δηλώνει αμηχανία, ταπεινότητα ή περίσσια αυτοπεποίθηση. Διασκευή-πρότυπο και κατά την ταπεινή μου γνώμη, στρατηγική-πρότυπο, γιατί αν δεν τραβήξεις την προσοχή με κάτι τόσο πρωτότυπο, ε τότε με τι.

 

Μάντισσα

Είναι Μάιος του 2017 και η Σάττι κάνει άλλη μια πανέξυπνη κίνηση. Όλοι θυμόμαστε το πόσο είχε συζητηθεί το video clip της εκείνη την εποχή («τι φρέσκο!», «τι πρωτότυπο!», «απλό ντύσιμο!», «urban αισθητική», «χορός στην Ελλάδα της κρίσης», «φανταστικό χορευτικό!») μα όταν το δει κανείς τώρα, εν έτει 2023, μοιάζει ακόμα πιο ιδιοφυές: αν το σκεφτείς, δεν είναι παρά ένα video αισθητικής Tik Tok, ...πριν το Tik Tok. Η "Μάντισσα" αυτή τη στιγμή μετράει πάνω από 53 εκατομμύρια views. Σε πρόσφατη συνέντευξή της σε περιοδικό Κυριακάτικης εφημερίδας η Μαρίνα δήλωσε: «Στην απότομη δημοτικότητα που ήρθε με τη Μάντισσα, κάπως τρόμαξα. Δεν ήμουν έτοιμη. Σκέψου ότι με συναντούσαν στο δρόμο και μου έλεγαν: Εσύ είσαι η κοπέλα που λέει αυτό το τραγούδι; Κι εγώ τους έλεγα: Όχι, κάποια άλλη το λέει.» Να σημειωθεί ότι, αν και πλασαρίστηκε και επικράτησε ως "indie παραδοσιακό" (μιλάμε για ένα ποπ κομμάτι με χρήση γκάιντας -τόσο μπροστά) πίσω από τους στίχους της "Μάντισσας" βρίσκεται ο Μιχάλης Κουινέλης (των Stavento) και πίσω από τη χορογραφία ο Tasos Xiarcho.

 

KEXP

Όνειρο μια εμφάνιση στο KEXP για κάθε νέο καλλιτέχνη που παρακολουθεί το τι συμβαίνει διεθνώς στη μουσική βιομηχανία. Η εμφάνιση της Μαρίνας ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβριο 2019 στην πόλη Rennes της Γαλλίας και περιλαμβάνει ένα τραγούδι στα βουλγάρικα. Μαζί της, οι Fonés, το ένα από τα δύο χορωδιακά πρότζεκτ που τρέχει, το δεύτερο λέγεται Chóres, και μετράει περίπου 200 γυναίκες από 13 έως 60 ετών.

 

Πάλι

Μπορεί να άφησε να περάσει μία ολόκληρη πενταετία από το breakthrough της (με τη "Μάντισσα") μέχρι να παρουσιάσει ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, μα είχε τους λόγους της. Δεν ήθελε να μιλήσει μέχρι να έχει στ'αλήθεια κάτι να πει. Ιούνιο του 2021 παρουσιάζει το πρώτο single του δίσκου, "Πάλι", το video clip πυροδοτεί μια (άσκοπη, κατά τη γνώμη της γράφουσας) συζήτηση γύρω από την «Ελληνίδα Rosalia» και η Μαρίνα γίνεται ξανά talk-of-the-town.

 

Πόνος Κρυφός στο COLORS

Άλλο ένα win σε διεθνές επίπεδο. Είναι Νοέμβριος του 2021 όταν το "Πόνος Κρυφός" παρουσιάζεται στη γερμανική πλατφόρμα ανάδειξης νέων καλλιτεχνών COLORS, από το οποίο έχουν περάσει δεκάδες γνωστά ονόματα -κι όταν λέμε γνωστά εννοούμε επιπέδου Billie Eilish.

 

Γιατί Πουλί Μ'

Φεβρουάριο του 2022, το γυρισμένο στην Κωνσταντινούπολη video clip για το "Γιατί Πουλί Μ'" (που ανοίγει τον δίσκο YENNA), κάνει πρεμιέρα στο Nowness. Οι ακροατές/θεατές σε απόλυτη αμηχανία («τι μπορεί να κάνει αυτό το τραγούδι, δεν είναι για ραδιόφωνο, δεν είναι για χορό, δεν ξέρουμε καν σε ποιο είδος ανήκει»). Άλλη μια συνειδητή απόφαση της «ανέντακτης» Σάττι να κινηθεί καλλιτεχνικά σε αχαρτογράφητα μονοπάτια .

 

Radio Nova - Chambre noire 

Άνοιξη του 2022, φιλοξενείται στο γαλλικό Radio Nova, και ερμηνεύει live τα πέντε πιο γνωστά κομμάτια της και εντελώς απροσδόκητα τη... "Μερακλίνα" (σε μια εκδοχή προφανώς εντελώς διαφορετική από εκείνη των Ξυλούρηδων).

 

Μοιρολόι

Στο τραγούδι αυτό εμπλέκονται μεταξύ άλλων ο (γνωστός στην trap σκηνή) APON,  το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου Βαγγέλη Κώτσου και οι Καρακωστάδες από το Φλάμπουρο Σερρών. Είναι το video clip (δείτε τι συμβαίνει από το 01:50 και μετά) ένα instant cult classic και δεν έχουμε μιλήσει αρκετά για αυτό; Είναι και δεν σηκώνω κουβέντα. 

 

Σπίρτο και Βενζίνη

Ιούνιος του 2022 και η Μαρίνα Σάττι κάνει παρανάλωμα το «Ρίξε στο κορμί μου Σπίρτο» της Κατερίνας Κούκα, προσθέτει τον στίχο «Μέσα μου ήσουνα, τώρα τι θα γίνει»,  πρωταγωνιστεί σε ένα video clip-χωνευτήρι πολιτισμών και τάσεων και κοιτάζει την κάμερα τελείως διαφορετικά σε σχέση με το ντροπαλό χαμογελαστό κορίτσι των πρώτων κλιπ. Είναι πλέον σταρ. Και το ξέρει.

 

Μουσικό Κουτί μαζί με τον Κώστα Τζίμα και τον Θανάση Βασιλόπουλο

Αντί επιλόγου, η πιο πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι, καλεσμένη του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη στο Μουσικό Κουτί. Το video είναι διαθέσιμο στο Ertflix.

Κεντρική φωτογραφία: Παναγιώτης Δελχάς

 

Η Μαρίνα Σάττι εμφανίζεται στο VOX την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured