Κέρδισαν την 4η εβδομάδα του φετινού RedBullBedroomJam με το "DeeperThanScars", φέρνοντας έναν πιο μεταλλικό αέρα στον διαγωνισμό. Ενεργοί από το 2011, ο Αλέξανδρος, ο Αντώνης, ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο Κώστας δηλώνουν ότι κάνουν τα πάντα για τη μπάντα τους και πιστεύουν ότι φέτος θα είναι η χρονιά τους. Στο μεταξύ, μας γράφουν δυο λόγια για 10 δίσκους οι οποίοι τους έχουν επηρεάσει από τη στιγμή που άρχισαν ν' ασχολούνται με τη μουσική μέχρι και σήμερα...

10. ParkwayDrive - Horizons

Ένα καινούργιο ρεύμα μουσικής, ερχόμενο από την άκρη της Γης (Αυστραλία), προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Έχοντας ήδη έναν δίσκο στην πλάτη, οι Parkway Drive δεν είχαν ακόμα πει την τελευταία τους λέξη κι έτσι κυκλοφόρησε το Horizons. Ασυνήθιστα και βασανιστικά αργά breakdowns έστρεψαν τα βλέμματα πάνω στη μπάντα, καθώς δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο μέχρι τότε. Από τους αγαπημένους δίσκους πολλών ανερχόμενων συγκροτημάτων, αλλά και μεγάλη πηγή έμπνευσής τους.

9. Slipknot - Slipknot

Ίσως ο πιο βίαιος δίσκος σ' αυτό το top-10. Ένα νέο μουσικό κύμα έρχεται από το πουθενά στο τέλος της χιλιετίας, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά της μουσικής βιομηχανίας. Extreme οπτικοακουστικό θέαμα, παράνοια στη σκηνική παρουσία και τα riffs το ένα πιο βίαιο από το άλλο, να εκτελούνται από τα 9 στον αριθμό μέλη του σχήματος. Ακόμα και σήμερα θεωρείται αξεπέραστος δίσκος, τόσο συγκριτικά με τους επόμενους των Slipknot, όσο και με άλλους του χώρου.

8. As I Lay Dying - An Ocean Between Us

Ο δίσκος που έκανε το breakthrough όχι μόνο για τη μπάντα, αλλά και για ένα ολόκληρο είδος. Αποτέλεσε μεγάλη στροφή στον ήχο των As I Lay Dying, καθώς βασικό στοιχείο των συνθέσεών τους έγιναν τα καθαρά ρεφραίν –πολλές φορές μάλιστα συνδυασμένα με brutal φωνητικά (κι αυτά στο ρεφραίν). Ένα βραβευμένο άλμπουμ, το οποίο επηρέασε μεγάλο αριθμό ανερχόμενων σχημάτων, απολύτως δικαιολογημένα. Ακόμα και σήμερα, 6 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, δεν έχει σταματήσει να εμπνέει.

Arthromind_2

7. MeshuggahObZen

Μακράν από τις πιο καινοτόμες μπάντες στον χώρο, εδώ σ' έναν από τους πιο πρωτότυπους δίσκους τους. Έχοντας ήδη προβληματίσει πολλούς ντράμερ και κιθαρίστες με τις προηγούμενες δουλειές τους, οι Σουηδοί ξεπέρασαν ακόμα πιο πολύ τα στάνταρ με το ObZen. Στα καλλιτεχνικά του άλμπουμ, οι 8χορδες κιθάρες δίνουν άλλο εύρος στις ιδέες και στις επιλογές τους και φυσικά το μεγάλο όπλο –ο ντράμερ Tomas Haake– ανεβάζει τον πήχη δυσκολίας ακόμα ψηλότερα.

6. Limp Bizkit - The Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water

Αγαπημένος δίσκος των fans της μπάντας και όχι μόνο, ίσως και ο πιο αντιπροσωπευτικός στο όλο concept του σχήματος. Το ατελείωτο groove και τα jumpy riffs, η εντυπωσιακή εξισορρόπηση του ραπ με το μέταλ στοιχείο και οι πρωτότυπες κιθαριστικές ιδέες με τα πολλά εφέ δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα, διαμορφώνοντας τον Limp Bizkit ήχο.

5. System Of A Down - Toxicity

Από τις πιο αμφισβητούμενες μπάντες στον χώρο: κάποιοι τους θεωρούν υπερεκτιμημένους, εμείς όμως πιστεύουμε ότι δεν βρίσκονται άδικα τόσο ψηλά. Το Toxicity είναι από τους καλύτερους δίσκους τους (αν όχι ο καλύτερος) –είναι δύσκολη η επιλογή μιας και οι επόμενοι του σχήματος δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι. Ξεκινώντας από απλές ιδέες που άλλοι συνθέτες θα είχαν πετάξει στα σκουπίδια, οι System Of A Down τις επεξεργάστηκαν και τις μετέτρεψαν στα καλύτερα δυνατά θέματα, κάνοντας τα τραγούδια τους το ένα καλύτερο από το άλλο.

4. Architects - Daybreaker

Άλλος ένας breakthrough δίσκος, αυτή τη φορά από τους Βρετανούς Architects. Με διαφορετική νοοτροπία σύνθεσης από όσες είχαμε ως τότε συνηθίσει και σίγουρα ΟΧΙ metalcore –όπως πολλάκις τον έχουν χαρακτηρίσει– αλλά ούτε και κάτι συγκεκριμένο: είναι δύσκολο να προσδιορίσεις ακριβώς το είδος. Στα καλλιτεχνικά, το δεμένο σύνολο με τις εντυπωσιακές ατμόσφαιρες και τις εναρμονίσεις φανερώνει τις μεγάλες μουσικές γνώσεις των αδερφών Searle.

3. Green Day - American Idiot

Ένας concept δίσκος, σίγουρα ο καλύτερος της μπάντας μέχρι και σήμερα. Με διαχρονικό νόημα, με (κυρίως) πολιτικό στίχο και με την ειρωνεία σε όλο της το μεγαλείο, οι Green Day δικαίως εδραιώνουν τη θέση τους στην παγκόσμια βιομηχανία. Από καλλιτεχνική άποψη, οι άψογες εναρμονίσεις των φωνών σε συνδυασμό με τα απλωμένα θέματα και τα sing-a-longs σχεδόν σε κάθε κομμάτι έκαναν το AmericanIdiot ανάρπαστο και αν μη τι άλλο «συναυλιακό»!

2. Linkin Park - Hybrid Theory

Συγκρότημα-σταθμός σε δίσκο-σταθμό! Σίγουρα ο καλύτερος του σχήματος, με τις πιο καινοτόμες ιδέες, οι οποίες εντυπωσίαζαν όχι μόνο το 2000 (όταν και κυκλοφόρησε το HybridTheory), αλλά και σήμερα, καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί. Άψογες φωνητικές γραμμές, τρομερός συνδυασμός δύο διαφορετικών κόσμων και φυσικά μια εντυπωσιακή εξισορρόπηση των samples με το metal πρόσωπο της μπάντας. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «must-have».

1. Pink Floyd - The Wall

Τι να πει κανείς γι' αυτόν τον δίσκο; Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν κάτι να σχολιάσουνε... Μπορεί με άνεση να χαρακτηριστεί ο καλύτερος δίσκος όλων των εποχών, όσες αντιδράσεις κι αν προκαλέσει κάτι τέτοιο. Ένα concept album με διαχρονικό νόημα, το οποίο προκαλεί συγκίνηση παγκοσμίως με τις ανεπανάληπτες συνθέσεις του. Καλλιτεχνικά αψεγάδιαστο σε μουσική και στίχους, με το concept του να γίνεται τρόπος ζωής για αναρίθμητους ανθρώπους.

{youtube}Rio19leFpF4{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured