avopolis.team

urbanadventures.png

Με τη βοήθεια της digital πλατφόρμας Urban Adventures, το Avopolis Music Network συνεχίζει την αναδρομή στη μουσική και τα διαφορετικά στυλ του 20ου αιώνα, μέσα από μουσικές ιστορίες και διηγήσεις, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην πλευρά της πόλης που ο χρόνος έχει σταματήσει. Για τα μεν τελευταία (τα όσα συμβαίνουν σήμερα, δηλαδή), στο urbanadventures.gr θα βρεις πλήρη ενημέρωση, ενώ και μέσα από τα Urban Adventures tour θα έχεις την ευκαιρία να περιπλανηθείς στους vintage προορισμούς της πόλης, με πάρτυ-έκπληξη! #cuttypaizei, λοιπόν, και μπορείς να το ανακαλύψεις εδώ.

Όσο για το ταξίδι στον χρόνο και τα στυλ, μετά τους zooties και τους zazous, τους hipsters, τους beatniks και τους bikers, τους rockabillies, τους mods και τους rockers, ακολουθεί το Swinging London και οι psychedelics...

SwingingLondon1.jpg

Swinging London & the psychedelics

Μετά τα γεγονότα του 1964 (το ξύλο mods και rockers, δηλαδή), στο Brighton είχε γίνει φανερό ότι οι Mods είχαν σπάσει εκ των πραγμάτων σε δύο φράξιες. Από τη μια πλευρά ήταν οι Hard Mods (οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων και οι όμοιοί τους που θα εξελίσσονταν αργότερα στους Skinheads) και από την άλλη οι υπόλοιποι Mods, που όμως ξέφευγαν όλο και περισσότερο από το λιτό παρελθόν του “less is more”

SwingingLondon4.jpeg

Με τη δημιουργική ατμόσφαιρα του -σε πλήρη Swinging φάση- Λονδίνου να δίνει τον τόνο, οι πρώην Mods έπεσαν με τα μούτρα στον φρέσκο ενδυματολογικό παράδεισο που ξεπήδησε στην Carnaby Street. Λίγα μόλις χρόνια πίσω, αυτός ο τυπικός δρόμος του Soho φιλοξενούσε γραφεία ταξιδιών, αδιάφορα καφέ και ελάχιστους ράφτες. Επί swinging London, η Carnaby Street είχε μεταμορφωθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας pop κουλτούρας, με μια απίστευτη ποικιλία φανταχτερών, πολύχρωμων ενδυματολογικών προτάσεων, σχεδιασμένων έτσι ώστε να μαγνητίζουν τον οποιονδήποτε μη συντηρητικό.

SwingingLondon5.jpg

Οι επιρροές αυτής της πανδαισίας ή κακοφωνίας χρωμάτων (ανάλογα με την οπτική γωνία που το βλέπει κάποιος) βρισκόταν στον (Op ζωγράφο) Bridget Riley και στη βρετανική σημαία, αλλά εμπλουτίζονταν με πληθώρα διακοσμητικών προσθηκών (σειρές από φαντεζί κουμπιά, ακόμη και σιρίτια που παρέπεμπαν σε στρατιωτικούς άλλων εποχών).

SwingingLondon6.jpg

Όταν, μέσα στο 1966, στην εξίσωση προστέθηκε ο όρος ψυχεδέλεια με το ανάλογο ηχητικό υπόβαθρο, όλα έμοιαζαν πλέον ξεκάθαρα. Το Λονδίνο λικνιζόταν μέσα σε μια τεράστια παραισθησιογόνο φούσκα.

Furthur02.jpg
Στην Αμερική, από το καλοκαίρι του ’64 ήδη, είχε τεθεί σε κίνηση το περιβόητο magic bus του Ken Kesey και των Merry Pranksters του και περιδιάβαινε την χώρα, φορτωμένο κάμερες και LSD.

Στην Αμερική, από το καλοκαίρι του ’64 ήδη είχε τεθεί σε κίνηση το περιβόητο magic bus του Ken Kesey και των Merry Pranksters του και περιδιάβαινε την χώρα, φορτωμένο κάμερες και (δυστυχώς) LSD. Η εμπειρία ήταν ψυχεδελική, οι πρωταγωνιστές της όμως ήταν κυρίως Hippies. Ποια η διαφορά με τους ψυχεδελικούς; Οι τελευταίοι φορούσαν απαστράπτοντα, διαστημικής αισθητικής ρούχα που θα μπορούσαν άνετα να έχουν προκύψει από το εξώφυλλο του Sgt Pepper’s των Beatles ή από comic των Avengers. Οι πρώτοι πάλι προτιμούσαν κάτι λιγότερο sci fi, προσανατολισμένο περισσότερο στη φυσική τάξη των πραγμάτων.

Μουσική

The Action – I’ll Keep On Holding On (1966)

{youtube}f8A0ACAtXpA{/youtube}

The Kinks – Dedicated Follower of Fashion (1966)

{youtube}KXaO3zgaf5Q{/youtube}

DavidHemmingsandJaneBirkininBlowUp.jpg
David Hemmings και Jane Birkin στην ταινία Blow-Up

Ταινίες

Blow Up (Michelangelo Antonioni, 1966)
Alfie (Lewis Gilbert, 1966)
Smashing Time (Desmond Davis, 1967)
Tonite Let’s All Make Love in London (Peter Whitehead, 1967)
The Jokers (Michael Winner, 1967)

Στο urbanadventures.gr μπορείς να βρεις ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στα μαγαζάκια του κέντρου της Αθήνας όπου ζει και βασιλεύει (μεταξύ άλλων) εκείνη η εποχή και η retro και vintage κουλτούρα. Διαβάσαμε για τους vintage θησαυρούς της πόλης, παλιά ρούχα και αξεσουάρ που δεν έχουν χάσει την αξία τους, όσα χρόνια και εάν πέρασαν.

yesterdaysbread.jpg

Που θα τους βρούμε; Στο Yesterday’s Bread, το αγαπημένο vintage μαγαζάκι των Εξαρχείων που βρίσκεται στην Οδό Καλλιδρομίου 87-89, αλλά και το Γουαδελούπη, στην Πρωτογένους, στον αριθμό 12, όπου υπάρχει το διώροφο βεστιάριο της Αγγελικής, με πανέμορφη διακόσμηση και καταπληκτικά ρούχα εποχής.

Επίσης, πάντα #cuttypaizei στο Kilo Shop, στην Ερμου 120, όπου θα βρεις ρούχα με το κιλό, με τεράστια ποικιλία vintage αλλά και καινούργιων, ανδρικών και γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ, για όλους. Πρέπει να περάσεις οπωσδήποτε από το Mofu στην οδό Σαρρή 28, στου Ψυρρή, υπάρχει λόγος. Γιατί ρετρό δεν είναι μόνο ένα ρούχο αλλά και ένα όμορφο αντικείμενο που θα διακοσμήσει το σπίτι σου και θα δώσει αέρα άλλης εποχής στη διάθεσή σου. Vintage αλλά και μοντέρνα έπιπλα, φωτιστικά, wallpapers και ρετρό ηλεκτρικά είδη.

retrosexual.jpg

Τέλος, στο Retrosexual Vintage Shop μπορεί κανείς να βρει αυθεντικά design αντικείμενα από τη δεκαετία του ’20 έως και τη δεκαετία του ’90 σε άψογη λειτουργική κατάσταση. Σκοπός του Retrosexual Vintage Shop είναι να επικοινωνήσει ολόκληρη την vintage κουλτούρα και αισθητική περασμένων εποχών. «Επιστρέφοντας στο παρελθόν εμπνεόμαστε το μέλλον», είναι το μότο τους και πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε άλλη εποχή, παρόλο που βρίσκεται στη καρδιά της Αθήνας, στην Αγίας Ειρήνης, 3. Διαβάστε περισσότερα στο urbandaventures.gr.

Πάμε όμως στη συνέχεια του μουσικού και στυλιστικού ταξιδιού στον 20ό αιώνα. Γιατί από τα μέσα των '60s ήρθαν οι... 

Hippies

Στα μέσα των ‘60s οι baby boomers είχαν πλέον ενηλικιωθεί και οι εμπειρίες από τους Beats (απαγκίστρωση από τον καταναλωτισμό), τους Folkies (απλότητα και πίστη στον ακτιβισμό), τους Surfers (ηδονιστική ζέση, σεβασμός στη φύση) και τους ψυχεδελικούς (LSD, εγκεφαλική διέγερση, πολύχρωμα ρούχα), έκαναν την Hippy σούπα έτοιμη προς σερβίρισμα.

hippies1.jpg

O όρος Hippy προερχόταν από το Hipster και τα ‘50s, υποδηλώνοντας αυτόν που χόρευε ακολουθώντας πιστά τον ρυθμό. Εννοείται ότι επιβλήθηκε από τα media και εννοείται επίσης ότι δεν άρεσε στους συνειδητοποιημένους Hippies, οι οποίοι προτιμούσαν να αυτοαποκαλούνται Freaks ή Heads.

hippies2.jpg

 


 

Παρόλο που ο όρος “hippies” κατέληξε να χαρακτηρίσει όλους όσοι είχαν μακριά μαλλιά, άλλο αντιπροσώπευαν οι πιστοί των Doors και του Hendrix και άλλο αυτοί της Joan Baez και του Bob Dylan.



Παρόλο που ο όρος κατέληξε να χαρακτηρίσει όλους όσοι είχαν μακριά μαλλιά, άλλο αντιπροσώπευαν οι πιστοί των Doors και του Hendrix και άλλο αυτοί της Joan Baez και του Bob Dylan. Οι τελευταίοι άκουγαν ηλεκτρική κιθάρα και έτρεχαν μακριά (ακόμη κρατούν μούτρα στον Dylan ορισμένοι, όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική κιθάρα), όλοι όμως απόλαυσαν τα ηχητικά και συναυλιακά παρεπόμενα του Summer of Love το 1967 και όλοι επίσης τάχθηκαν στο πλευρό των Folkies όταν ξεκίνησαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Για μια χρονική περίοδο η Flower Power είχε γίνει πραγματικότητα.

Jefferson.jpg
Οι Jefferson Airplane και φίλοι τους στο Woodstock, το 1969.

Μουσική

The Byrds – Eight Miles High (1966)

{youtube}4Il9q397lL0{/youtube}

Janis Joplin – Down on Me (1972)

{youtube}j7VNmAWI3t8{/youtube}

Ταινίες

Easy Rider (Dennis Hopper, 1969)
Woodstock (Michael Wadleigh, 1970)

#cuttypaizei, και δεν έχεις παρά να το δεις live ανακαλύψεις! Τα Urban Adventures Tour, είναι σίγουρα μια ιδανική ευκαιρία σύνδεσης παρελθόντος και παρόντος.

Η επόμενη αθηναϊκή βόλτα του Urban Adventures είναι στις 20 Δεκεμβρίου, με τη διαδρομή Εξάρχεια-Κολωνάκι!

Το Κολωνάκι είναι όσο elegant και μοντέρνο όσο το ξέρεις, είναι όμως άλλο τόσο κλασικό και retro! Δισκάδικα, boutique με vintage fashion items, barber shops και τα παλιά κτίρια της περιοχής δίνουν τη σκυτάλη στον πιο σύγχρονο χαρακτήρα των second hand μαγαζιών των Εξαρχείων κατά τη διάρκεια της βόλτας αυτής. Tα Urban Adventures του Cutty Sark συνδέουν δύο φαινομενικά ασυμβίβαστες περιοχές που συνορεύουν, με αφορμή το παρελθόν και το παρόν τους! Ένα tour σε αυτές τις περιοχές θα σου δείξει διαφορετικές μορφές urban φάσεων… Αυτό θα πει Urban Adventures!

urbanadv5.jpg
Photos από το 1st Retro Urban Adventures Tour @ Thisio-Kerameikos

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει αυτή η retro περιπέτεια είναι με ένα After Tour Party! Εκεί θα δοκιμάσεις urban – inspired Cutty Sark cocktails & mixed drinks και θα χορέψεις swing στο ρυθμό της μουσικής από τους μουσικούς παραγωγούς του Pepper 96.6! 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured