avopolis.team

Της Μάρως Αγγελοπούλου

Χριστούγεννα 1927. Το Cotton Club είναι γεμάτο από γιρλάντες, οι γκάνγκστερς αναμιγνύονται με τους θαμώνες και η πίστα εκρήγνυται από τους ήχους του Duke Ellington που δίνει χαμογελαστός το έναυσμα για τον χορό που δεν τελειώνει παρά μόνο όταν βγαίνουν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου. 

CottonClub.jpg
Ο χορός στο Cotton Club αρχίζει και δεν τελειώνει παρά μόνο όταν βγαίνουν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου...

Μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, τα ποτήρια ήταν γεμάτα από το λατρεμένο υγρό που καταναλωνόταν παράνομα, τα τραγούδια της Billie Holiday και της Ella Fitzgerald ήταν η αφορμή για φλερτ κάτω από τις χαμηλοφορεμένες φεντόρες, ενώ τα σύννεφα καπνού και τα φουρό στριφογύριζαν στον ρυθμό της γιορτής που έδειχνε να μην τελειώνει ποτέ.

Potoapagoreusi1.jpg

Ήταν η εποχή των big bands, που έδωσε πάσα στην εποχή του swing. Και, βεβαίως, ήταν η εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Στην εποχή αυτή –και πιο συγκεκριμένα το 1923– γεννήθηκε στο Λονδίνο το Cutty Sark. Ένα χρόνο αργότερα από την εμφάνισή του Cutty Sark στην ήπειρό μας, στη Νέα Υόρκη, έφτασε ο Louis Armstrong για να συμμετάσχει στην ορχήστρα του Fletcher Henderson και γεννήθηκε η πρώτη νεανική μόδα, το swing. Από εκεί, από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ξεκινάει και το δικό μας ταξίδι στη μουσική και όχι μόνο, ένα ταξίδι με το περιπετειώδες και κοσμοπολίτικο πνεύμα του Cutty Sark! 

Potoapagoreusi2.jpg

Το κίνημα της ποτοαπαγόρευσης είχε ξεκινήσει στις αρχές του 19ου αιώνα και θα παρέμενε μέχρι το 1933. Ο νόμος ψηφίστηκε δήθεν για να μειωθεί η κατανάλωση του αλκοόλ, το οποίο κατηγορούσαν διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις ως το μεγαλύτερο κακό της εποχής. Βέβαια, ήταν αδύνατο να αλλάξουν οι συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων, επειδή βγήκε ένας νέος νόμος. Αναπόφευκτα, δημιουργήθηκαν τα Speakeasy μπαρ, οι υπόγειοι δηλαδή χώροι που σέρβιραν παράνομα αλκοόλ. Οι θαμώνες έπρεπε να διατηρούν ήπιους τόνους (Be Quiet and Speak Easy) προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί από τους κατοίκους της περιοχής ή τους περαστικούς. Επρόκειτο για μυστικούς χώρους, όπου σέρβιραν ουίσκι σε κούπες του καφέ, ενώ κοπέλες με κοντά φορέματα χόρευαν ξέφρενα μέχρι τα ξημερώματα. Στα speakeasy μπορούσε κανείς να εισέλθει μόνο εφόσον έλεγε τον σωστό κωδικό. 

131126speakeasy194606.jpg
Λέγεται ότι στη Νέα Υόρκη μόνο υπήρχαν 30.000 Speakeasy μπαρ!

Με την οικονομική κρίση έφτασε και το τέλος της ποτοαπαγόρευσης. Το κράτος είχε ανάγκη τα έσοδα απ’ τη φορολογία του αλκοόλ και τον Μάρτιο του 1933, ο πρόεδρος Ρούσβελτ υπέγραψε τον νέο νόμο, που επέτρεπε την παραγωγή μπύρας και κρασιών. Όταν άφησε κάτω την πένα, είπε με ανακούφιση: «Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ώρα για μια μπύρα».

Στο μεταξύ, όπως διαφαινόταν από τις πωλήσεις των δίσκων, το κέφι των big bands ήταν ένας ευπρόσδεκτος νεωτερισμός συγκριτικά με το γλυκανάλατο ύφος των ανάλαφρων τραγουδιών των shows. Το 1939, όμως, το τοπίο άρχιζε να αλλάζει. Οι οικονομικές επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν σε δραματική αύξηση του κόστους των big bands. Η «δισκοαπαγόρευση», συνέπεια της σύγκρουσης των δημιουργών με τις εταιρείες δίσκων όταν οι πρώτοι απαίτησαν τα δικαιώματά τους, σε συνδυασμό με την έλευση της πιο καλλιτεχνικής μορφής της jazz, ονόματι bebop, έφερε την εμπορική πτώση του swing και, εύλογα, το τέλος του. 

Sinatramania.jpg
Το σεξ και η μουσική έγιναν ένα με τη διασκέδαση και οι μεγάλοι παράγοντες της βιομηχανίας έψαχναν τα νέα αντικείμενα του πόθου της νεολαίας...

Στη δεκαετία του ’40, η traditional pop ήρθε σαν Μεσσίας για τους νέους της εποχής. Από κει αναδύθηκε ο Frank Sinatra, που έγινε το πρώτο teen idol, με τις θαυμάστριές του να ξεκουμπώνουν τα πουκάμισά τους για να τους υπογράψει αυτόγραφα στο στήθος τους Το σεξ και η μουσική έγιναν ένα με τη διασκέδαση και οι μεγάλοι παράγοντες της βιομηχανίας έψαχναν τα νέα αντικείμενα του πόθου της νεολαίας. Η ειδωλοποίηση της μουσικής δεν θα σταματούσε στον Frank Sinatra, θα συνέχιζε στην αλήτικη γοητεία της μπριγιαντίνης και του έξαλλου κουνήματος. 

Η πρώτη παρουσίαση της νέας και ξέφρενης μουσικής έγινε το 1951 από τον Άλαν Φριντ, έναν dj σε ραδιοφωνικό σταθμό του Κλίβελαντ στο Οχάιο. Στις 21 Μαρτίου του 1952 ο Φριντ διοργάνωσε την πρώτη Rock ‘n’ Roll συναυλία, με ακροατήριο κυρίως Aφροαμερικανούς. Δύο χρόνια αργότερα, μετακόμισε σε σταθμό της Νέας Υόρκης, κάνοντας πλέον γνωστό το νέο είδος μουσικής μέσω των ερτζιανών στους λευκούς νέους. Στο υποσυνείδητο των εφήβων, όμως, ήταν το 1954 η χρονολογία που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην μουσική ιστορία. Ήταν το big bang του rock n’ roll. Ήταν η χρονιά που ο Elvis Presley ηχογράφησε το “That’s All Right Mama” στα Sun Studios του Μέμφις και γέννησε επισήμως ένα κύμα μουσικής και νεανικής διασκέδασης που δεν είχε προηγούμενο. Το rock n’ roll απορρίφθηκε από την καθωσπρέπει συντηρητική κοινωνία των Αμερικανών. Παράλληλα, θεοποιήθηκε, φόρεσε τα μπλέ σουέντ παπούτσια του και χόρευε ξέφρενα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50, για να αναβιώσει χρόνια μετά και να φτάσει στο σήμερα, μαζί με το νέο swing των Puppini Sisters και μαζί με την traditional pop του Michael Bubble. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Elvis “life is dancing”! 

 

Cutty Sark Prohibition Edition

cuttysarkprohibition.jpg

Το Cutty Sark, το μοναδικό scotch whisky που μπορούσε να απολαύσει κανείς στα καλά κρυμμένα Speakeasy bars την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική του 1920, αναβιώνει τη θρυλική αυτή εποχή και μας παρουσιάζει τη νέα, premium έκδοση Cutty Sark Prohibition Edition 50% vol. Το Cutty Sark Prohibition Edition δημιουργήθηκε εις μνήμην του περιβόητου Captain William McCoy, ο οποίος έφερε λαθραία το Cutty Sark blended Scotch whisky στην Αμερική, κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης.

Η φήμη του Captain McCoy ως ανθρώπου dedicated στο γνήσιο, το καλύτερο και το ανόθευτο ποτό, έκανε το Cutty Sark να αναφέρεται συχνά ως... “The Real McCoy” (αγγλική έκφραση για το γνήσιο, το αυθεντικό).

To Cutty Sark Prohibition edition χαρακτηρίζεται από διακριτικές νότες εσπεριδοειδών βουτηγμένα μέσα σε μέλι και μπαχαρικά, ενώ η πλούσια, κρεμώδης γεύση του παίζει με νότες πιεπεριού στην άκρη της γλώσσας.

Γίνε κι εσύ ένας urban adventurer!

Στο Avopolis λατρεύουμε τα μουσικά ταξίδια στον χρόνο. Ταξίδια που εμβαθύνουν στην κουλτούρα, στις κοινωνικές συνθήκες, στον τρόπο διασκέδασης των ανθρώπων και τη σύνδεση όλων αυτών με το σήμερα. Το παρελθόν ασκεί τη σχετική του γοητεία μέσα από τους μύθους, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που παρακινεί πάρα πολλούς νέους να ακολουθήσουν σχεδόν πιστά τους ενδυματολογικούς κώδικες, να αναζητήσουν τη μουσική ή αντικείμενα μιας άλλης εποχής, καταστήματα βγαλμένα από το παρελθόν ή μπαράκια που μας γυρνούν ακόμα και στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η χαρά και η τόλμη της ανακάλυψης, η αίσθηση της αυθεντικότητας, είναι βασικά συστατικά που κάνουν τη ρετρό κουλτούρα τόσο ελκυστική. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κατάλληλος συνοδοιπόρος και οδηγός σ' αυτό το γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο, από το Cutty Sark, που μοιράζεται μαζί μας το ίδιο περιπετειώδες πνεύμα και, μέσω της πρωτότυπης digital πλατφόρμας urbanadventures.gr, έχει μπει πλέον δυναμικά στον χώρο του retro. 

urbanadventuretour.jpg
Από το Urban Adventure Tour Θησείο-Κεραμεικός!

Ένας urban adventurer έχει πάντοτε τη διάθεση να ανακαλύπτει τι νέο παίζει στη πόλη του. #cuttypaizei και στο retro και οι urban adventurers το ανακαλύπτουν από το urbanadventures.gr.

3LindyHoppers 1SwingKidsFilanthropikoFestivalShediaCineKerameikosIoannaKapetanaki.jpg
#cuttypaizei στον χώρο του Cine Κεραμεικός: Μπάντες, djs και ομάδες χορού από τον χώρο του swing και του rock ‘n’ roll δημιούργησαν μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα...

Παράλληλα, ακολουθούν τα Urban Adventure Tours, τις δωρεάν συναρπαστικές περιπλανήσεις στη retro πλευρά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: περιηγήσεις σε ό,τι πιο retro vintage «κρύβεται» στην πόλη μας, με κορύφωση του tour ένα party με μοναδικά Cutty Sark cocktails και dj sets!

Dare to discover! 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured