Ναταλία Πετρίτη

Με σημαία του Ισραήλ εισέβαλε θεατής στη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας του Roger Waters, η οποία και πραγματοποιούνταν στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Η εν λόγω διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοδεία που διεξάγει αυτήν την περίοδο το πάλαι ποτέ μέλος των Pink Floyd έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως αντισημιτικού χαρακτήρα.

Ο Waters έχει εισπράξει έντονες κριτικές τα τελευταία χρόνια λόγω της στάσης που διατηρεί απέναντι στο κράτος του Ισραήλ, ως αποτέλεσμα του ρόλου που αυτό ενσαρκώνει στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Πιο πρόσφατα, ο ίδιος εισέπραξε ξανά κριτική έπειτα από την επιλογή του να φορέσει κατά τη διάρκεια της περιοδείας του μια ναζιστική στολή. Το εν λόγω κοστούμι εμφανιζόταν σε τμήμα της συναυλίας, που στεκόταν ως αναφορά στον χαρακτήρα του Bob Geldof στο  The Wall των Pink Floyd. Κατά τη διάρκεια του στιγμιότυπου, στην οθόνη πίσω από τη σκηνή παρουσιάζονταν ονόματα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν ως αποτέλεσμα κρατικής βίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Waters δήλωσε ότι το κοστούμι χρησιμοποιήθηκε ως δήλωση καταδίκης του φασισμού, η Γερμανική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες γύρω από το περιστατικό.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας στη Φρανκφούρτη, ο καλλιτέχνης συζήτησε με το κοινό για αυτή του την επιλογή, όπως και για τον άνθρωπο που προχώρησε στη διαμαρτυρία επί σκηνής. Ο ίδιος δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι το stage show του δεν έχει σκοπό να ρομαντικοποιήσει με κανέναν τρόπο το ναζισμό, εκείνος δεν θα φορούσε τη στολή στη συναυλία στην πόλη.

«Γνωρίζω για την 8η, την 9η και τη 10η Δεκεμβρίου του 1938. Τα γνωρίζω αυτά όλη μου τη ζωή. Είναι μέρος ενός πράγματος για το οποίο πάντα είχα γνώση. Είμαι αυτής της ηλικίας – τα ξέρουμε αυτά τα πράγματα. Γι’ αυτό και καταλαβαίνω τους ανθρώπους που αγχώνονται ώστε να μη βεβηλωθεί αυτός ο τόπος», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

Ο Waters συνέχισε: «Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάνω αυτή τη μικρή – αλλά ελπίζω σημαντική – χειρονομία απόψε. Οπότε όταν το δεύτερο μισό της συναυλίας ξεκινήσει και τα banners δεν πέσουν και εγώ δεν θα φοράω τη δερμάτινη στολή, αυτός θα είναι ο λόγος. Είναι για να δείξω ότι δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να βιώσω τα συναισθήματα των συγγενών αυτών των ανθρώπων, ή το πώς ήταν το 1938 — στη Φρανκφούρτη, αλλά και στην υπόλοιπη Γερμανία».

Δείτε σε βίντεο τη στιγμή που ο θεατής εισβάλει για να διαμαρτυρηθεί στη συναυλία του Waters, όπως και τον ίδιο τον Waters να μιλά στο κοινό.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο της Φρανκφούρτης είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διεξαγωγή της συναυλίας του καλλιτέχνη στην πόλη, εξαιτίας διάφορων αντισημιτικών δηλώσεων και χειρονομιών του ανά τα χρόνια.  Ένας από τους λόγους ήταν και στο ότι το Festhalle, το venue διεξαγωγής της συναυλίας, υπήρξε στο παρελθόν στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων της Γερμανίας. Η συναυλία τελικά διεξήχθη κανονικά, έπειτα από νομικές κινήσεις του Waters απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured