Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ιάπωνας πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Ryuichi Sakamoto, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο που είχε διαγνωστεί εδώ και χρόνια. Ο θάνατός του επήλθε στις 28 Μαρτίου, ενώ η είδησή του γνωστοποιήθηκε από την ομάδα του στην επίσημη ιστοσελίδα του στις 2 Απριλίου.

«Έζησε με τη μουσική μέχρι το τέλος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που εξηγεί μεταξύ άλλων πως ο καλλιτέχνης είχε εκφράσει την επιθυμία η κηδεία του να πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο Sakamoto είχε γνωστοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο την κατάσταση της υγείας του, αναφέροντας τότε σε δημόσια ανακοίνωση πως αυτός είχε φτάσει στο τέταρτο στάδιό του. Η πρώτη διάγνωσή του στον λάρυγγα είχε πραγματοποιηθεί το 2014, ενώ το 2021 σημειώθηκε μετάσταση στο έντερο. Ο ίδιος είχε μιλήσει εκτενώς για την εμπειρία του με τον καρκίνο μέσα από το άρθρο του με τίτλο “Living with Cancer”. Στο εν λόγω άρθρο, ο μουσικός κατέγραφε λεπτομερώς τη διαδικασία διάγνωσής του, ενώ είχε αναφέρει ότι προχώρησε σε εγχείρηση τον Οκτώβριο του 2021 αλλά και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου προκειμένου να αφαιρέσει καρκινικούς όγκους που είχαν προχωρήσει στους πνεύμονές του.

Ο Sakamoto έγινε αρχικά γνωστός για τη δουλειά του με το πρωτοποριακό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής των Yellow Magic Orchestra (YMO), του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Η παγκόσμια φήμη θα σημειωνόταν στη συνέχεια της καριέρας του ως solo συνθέτης κινηματογραφικών scores, όπως αυτά για τις ταινίες

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας, Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς και Η επιστροφή, μεταξύ άλλων.

Ο Sakamoto ξεκίνησε μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή ηλικία, ενώ το απόλυτο ίνδαλμά του ήταν ο συνθέτης κλασικής μουσικής, Claude Debussy. Σπούδασε εθνομουσικολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής του Τόκιο, με έμφαση στην παραδοσιακή μουσική της επαρχίας Οκινάουα της Ιαπωνίας, καθώς και στην ινδική και την αφρικανική μουσική παράδοση.

Έχοντας δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κλασική μουσική, το 1978 ίδρυσε μαζί με τους Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi τους Yellow Magic Orchestra, με τους οποίους θα σημείωνε τεράστια επιτυχία, θέτοντας τα θεμέλια της παγκόσμιας ηλεκτρονικής μουσικής.

Το πρώτο μουσικό θέμα του Sakamoto για κινηματογραφική ταινία ήρθε το 1983 με το Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς, όπου ερμήνευσε επίσης τον ρόλο του διοικητή σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, πρωταγωνιστώντας δίπλα στον εμβληματικό Davod Bowie. Το soundtrack κέρδισε εκείνη τη χρονιά το σχετικό βραβείο BAFTA.

Η πιο γνωστή δουλειά του συνθέτη ήταν στην ταινία του 1987, Ο τελευταίος αυτοκράτορας, όπου έπαιξε επίσης ως ηθοποιός. Το μουσικό θέμα κέρδισε εκείνη τη χρονιά Oscar, ένα Grammy και μια Χρυσή Σφαίρα.

Ο Sakamoto υπήρξε κατά τη διάρκεια της ζωής του ακτιβιστής κατά της πυρηνικής ενέργειας και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο συνθέτης έδωσε αυτή που προοριζόταν να είναι η αποχαιρετιστήρια συναυλία του, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε διαδικτυακά για όλους τους θαυμαστές του παγκοσμίως. 

«Οι δυνάμεις μου είναι πραγματικά πεσμένες, άρα μια κανονική συναυλία περίπου μιας ώρας και ενενήντα λεπτών θα ήταν πολύ δύσκολη», είχε δηλώσει τότε σε σχετικό μήνυμά του.

«Ως αποτέλεσμα, την έχω ηχογραφήσει τραγούδι το τραγούδι και την έχω επιμεληθεί ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί σαν μια συνηθισμένη συναυλία, η οποία πιστεύω πως μπορεί να είναι ευχάριστη. Σας εύχομαι καλή ακρόαση».

Αντίο κύριε Sakamoto και ευχαριστούμε για τη μουσική.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured