Ναταλία Πετρίτη

Τις απόψεις του πάνω στη συζήτηση γύρω από το “diversity” στις τέχνες και την ευρύτερη κουλτούρα μοιράστηκε ο Morrissey, ο οποίος και έδωσε την πρώτη του συνέντευξη on-camera από το 2015.

Μιλώντας για το «χάζεμα» της κουλτούρας της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων των «ανυπόφορων» διαφημίσεων της βρετανικής τηλεόρασης, ο δημοφιλής τραγουδοποιός ισχυρίστηκε ότι «ο κόσμος δεν έχει πλέον πίστη στη μουσική».

Ο τραγουδιστής συνέχισε αναφέροντας ότι οι «αδίστακτες» δισκογραφικές έχουν πλέον την τάση να σταματούν να συνεργάζονται με καλλιτέχνες που δεν αποκτούν σχεδόν άμεση επιτυχία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο παρελθόν τα labels επέτρεπαν στους καλλιτέχνες πολλαπλά “flops” προτού σταματήσουν τη συνεργασία τους.

«Αυτές [οι δισκογραφικές] συζητούν μόνο για ποικιλομορφία, ποικιλομορφία, ποικιλομορφία, που είναι ποικιλομορφία για ανθρώπους που δεν γνωρίζεις», ανέφερε ο Morrissey. «Και σημαίνει απλά – είναι μια διαφορετική λέξη για τη συμμόρφωση. Είναι ο νέος τρόπος να λες συμμόρφωση, η ποικιλομορφία. Δεν βλέπεις έτσι κι αλλιώς τίποτα το diverse, είναι απλά συμμόρφωση».

Όταν ο συνεντευξιαστής του τραγουδιστή ισχυρίστηκε ότι η λέξη diversity διαθέτει «το αντίθετο αποτέλεσμα», ο  Morrissey συμφώνησε αναφέροντας: «Είναι επειδή όταν οι άνθρωποι συζητούν για το diversity, δεν σκέφτονται τα σπουδαία πράγματα που δεν έχουμε κοινά».

«Και αυτά τα πράγματα συνήθως αγνοούνται. Και πάντα έκαναν τις χώρες πολύ ενδιαφέρουσες γιατί θα μπορούσες να ταξιδέψεις στη Γερμανία και να δεις την πιο απίστευτη τέχνη. Πήγαινες στην Ιταλία και έβλεπες την πιο απίστευτη τέχνη. Τώρα όλοι θέλουν να γίνουν το ίδιο».

Ο ίδιος συνέχισε: «Οπότε η ποικιλομορφία σημαίνει συμμόρφωση. Δεν σημαίνει – δεν σημαίνει avant-garde ή «ας κάνουμε πολύ ενδιαφέρουσα, παράξενη τέχνη». Σημαίνει ας τους βάλουμε όλους σε κουτάκια».

«Η ποικιλομορφία θεωρώ πως είναι μια απαίσια λέξη. Βάλτην παντού και σημαίνει πως η κατάσταση έχει τελειώσει. Είναι μια απαίσια λέξη – απαίσια».

Αρκετά αμφιλεγόμενες δηλώσεις που σίγουρα θα εξοργίσουν μερικούς, από έναν καλλιτέχνη που το τελευταίο διάστημα μάλλον το έχει βάλει και στόχο να προκαλεί τις αντιδράσεις του κοινού.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured