Ναταλία Πετρίτη

Ακυκλοφόρητο υλικό από τη συναυλία των Rolling Stones στο Altamont Speedway Free Festival δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η δωρεάν συναυλία έλαβε χώρα στο Altamont Raceway Park της Βόρειας Καλιφόρνια στις 6 Δεκεμβρίου του 1969, και σε αυτήν συμμετείχαν συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young και πολλοί ακόμη.

Στο event βρέθηκαν τουλάχιστον 300,000 άτομα και σύντομα εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα επεισοδιακή και βίαιη συναυλία, η οποία σημαδεύθηκε από τον θάνατο μελών του κοινού της, αλλά και από το μαχαίρωμα της 18χρονης τότε, Meredith Hunter, από τους περίφημους Hells Angels, που εκτελούσαν χρέη security στο φεστιβάλ.

Υλικό από εκείνη την ημέρα είχε πρωτοδοθεί στη δημοσιότητα μέσα από το κλασικό σήμερα ντοκιμαντέρ των Maysles Brothers, Gimme Shelter. Σήμερα όμως, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα επιπλέον υλικό, το οποίο δεν είχε ξαναδεί τα φώτα της δημοσιότητας από εκείνη την ημέρα. Το βίντεο, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται δυστυχώς ήχος, περιλαμβάνει σκηνές από τις ερμηνείες των Rolling Stones, Gram Parsons, Crosby, Stills, Nash & Young και πολλών ακόμη.

Αυτό αποκτήθηκε από τον ερευνητή Rick Prelinger το 1996, του οποίου η συλλογή 200,000 τεκμηρίων παραχωρήθηκε στη Βιβλιοθήκη το 2022. Το εν λόγω βίντεο γυρίστηκε σε format 8mm από άτομο που παρευρέθηκε στην ιστορική συναυλία και συνοδευόταν από μια χειρόγραφη σημείωση που έγραφε “Stones in the Park” («Οι Stones στο Πάρκο»).

Δείτε εδώ το ιστορικό τεκμήριο από το Altamont Speedway Free Festival.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured