Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως το 1975, ο Ιάπωνας βιολιστής και συνθέτης Takehisa Kosugi δημιούργησε μια σειρά δίσκων (μόνος ή συνοδεία κάποιου γκρουπ) που έμειναν στην ιστορία ανάμεσα στις πιο λαμπρές πειραματικές δουλειές του 20ού αιώνα.

Θέλοντας να δει δηλαδή τι θα γινόταν το βιολί του αν έστελνε τον ήχο του διαμέσω κατάλληλα διαμορφωμένων ηχητικών θαλάμων και διαφόρων εφέ, έφτασε σε μια παράξενη μουσική, η οποία μοιράστηκε πολλά κοινά με τις αναζητήσεις του κινήματος Fluxus. Σήμερα, όλη αυτή η κληρονομιά θεωρείται η παλαιότερη μορφή για ό,τι ξέρουμε ως «drones».

Ανάμεσα στους μεγάλους θαυμαστές του Kosugi ήταν και ο Julian Cope, για τον οποίον κορυφαίος δίσκος υπήρξε το Catch-wave του 1975: μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο στο τέλος της είδησης.

Το 1995 ο Kosugi διορίστηκε μουσικός διευθυντής στη Merce Cunningham Dance Company, θέση την οποία διατήρησε ως τη συνταξιοδότησή του το 2011. Πέθανε στα 80 του χρόνια, από φυσικά αίτια, στο σπίτι του στην Οζάκα.

Η ανακοίνωση του θανάτου του λύπησε ιδιαίτερα και έναν ακόμα διάσημο fan του, τον Thurston Moore, ο οποίος τον αποχαιρέτησε γράφοντας «You are and were the real deal». Οι fans άλλωστε των Sonic Youth ξέρουν ότι είχαν συνεργαστεί το 1999, στα πλαίσια του δίσκου SYR4: Goodbye 20th Century.

{youtube}TQMD0gCD0r0{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured