news.team

Ο Ömer Sercan Ipekçioglu είναι σήμερα 25 χρονών και στη γειτονική Τουρκία λογίζεται ως ο μεγαλύτερος ίσως ανεξάρτητος αστέρας της νεολαίας, αφού είδε το ντεμπούτο του Müptezhel (2017) να σκαρφαλώνει με άνεση στα charts χωρίς να έχει πίσω του κανέναν απολύτως μηχανισμό σχετικό με τη μουσική βιομηχανία -απλά τα εκατομμύρια views που εγγράφουν τα χιπ χοπ τραγούδια του στο YouTube.

Ο νέος κόσμος που πρωτίστως τον ακολουθεί τον ξέρει βέβαια με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο: Ezhel. Και είναι κόσμος που, όπως και στην Ελλάδα, ακούει κυρίως χιπ χοπ και αγαπάει τις σύγχρονες trap τάσεις, όπως εξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Για το πολιτικό σύστημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, ο Ezhel και οι κοινωνικοί του στίχοι συνιστούν απειλή, όντας μια αντανάκλαση των ανησυχιών της γενιάς που, πίσω στο 2013, εκφράστηκε με την εξέγερση του Γκεζί. Κι έτσι, ενόψει κρίσιμων εκλογών (24 Ιουνίου), διέταξε πριν λίγες μέρες τη σύλληψή του, πράξη που διεύρυνε και προς τον μουσικό χώρο το κύμα καταπίεσης που έχει εξαπολυθεί εναντίον κάθε αντίπαλης φωνής. Η επίσημη βέβαια κατηγορία είναι «ενθάρρυνση της χρήσης ναρκωτικών», κάτι αρκετά σοβαρό σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, που μπορεί να στείλει τον Ezhel μέχρι και στη φυλακή.

Ο Κύπριος δημοσιογράφος, παλιός συνΑβοπολίτης και γνώστης του χιπ χοπ Γιάννης Ιωάννου αφιέρωσε στον Ezhel ένα άρθρο με κάμποσες ενδιαφέρουσες σκέψεις. Το άρθρο δημοσιεύτηκε από την Athens Voice και μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο εδώ.

{youtube}o-OPeZIELHE{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured