50 χρόνια από την ίδρυση των Velvet Underground συμπληρώνονται φέτος και οι εορτασμοί έχουν ξεκινήσει από νωρίτερα μέσα στο έτος, με τις συναυλίες που δίνει με αφορμή την περίσταση ο John Cale.

Στα πλαίσιά τους, όμως, έχουν σχεδιαστεί κι άλλα πράγματα. Πρώτα-πρώτα, είναι στα σκαριά ένα ντοκιμαντέρ του Todd Hayes για τη μπάντα, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα ούτε τίτλος, παρά μόνο η υπόσχεση μιας «έντονης οπτικής εμπειρίας».

Τώρα, ανακοινώνεται κι ένα 6πλο box set βινυλίων, όπου θα περιέχονται 4 στούντιο άλμπουμ του γκρουπ (το The Velvet Underground & Nico του 1967, το White Light/White Heat του 1968, το The Velvet Underground του 1969 και το Loaded του 1970), το σόλο ντεμπούτο της Nico, Chelsea Girl (1967), καθώς και μια απόπειρα ανακατασκευής του χαμένου άλμπουμ 1969, συν 2 bonus tracks.

Το box set θα κυκλοφορήσει από τη Verce στις 23 Φεβρουαρίου 2018, σε μόλις 1000 αντίτυπα, θα είναι δε επανδρωμένο με 48σελιδο booklet, με εισαγωγή γραμμένη από τη ντράμερ τους Moe Tucker.

Από τη συλλογή λείπει το Squeeze του 1973, που εδώ που τα λέμε μόνο κατ' όνομα ήταν δουλειά των Velvet Underground. Όσο για το χαμένο άλμπουμ, η ιστορία θέλει το γκρουπ να πηγαίνει για κάμποσα sessions ηχογραφήσεων στη Νέα Υόρκη μεταξύ Μάη και Οκτώβρη 1969, τα οποία καρποφόρησαν, μα άλμπουμ δεν προέκυψε ποτέ, παρότι η Verve/MGM άνοιξε στον κατάλογό της θέση γι' αυτό (κωδικός MGM: SE-4641). Πολλά από εκείνα τα κομμάτια εμφανίστηκαν αργότερα σε bootlegs και τελικά παρουσιάστηκαν επισήμως τη δεκαετία του 1980, με νέο mastering, στο VU (1985) και στο Another View (1986).

{youtube}AwzaifhSw2c{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured