Αναστασία Τουρούτογλου

 

Είναι δικαιολογημένη η αμηχανία με την οποία υποδέχτηκε ο αμερικάνικος μουσικός τύπος τα νέα της πρώτης περιοδείας της Hatsune Miku στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γιαπωνέζα ποπ σταρ ξεκινά από το WaMu Theatre του Σιάτλ στις 23 Απριλίου και έχει κλείσει επίσης 2 σόου στο Σαν Φρανσίσκο, οδεύοντας έπειτα για Λος Άντζελες, Ντάλλας και Νέα Υόρκη (επίσης 2 βραδιές) -ενώ θα παίξει και στο Τορόντο του Καναδά τον Μάιο.

Το θέμα βρίσκεται στο ότι η Hatsune Miku δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, μα ένα avatar, ολοκληρωτικά κατασκευασμένο από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παρ' όλα αυτά, έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη σύγχρονή μας Ιαπωνία, ως επίκεντρο μιας μεγάλης νεανικής τρέλας, που αρθρώνεται γύρω της με τη μορφή μιας κολεκτίβας συν-δημιουργών. 

Τι συμβαίνει, με δυο πινελιές; Επαγγελματίες μουσικοί και απλοί fans χρησιμοποιούν την κομπιουτερίστικη φωνή της Hatsune Miku ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους κομμάτια, συνιστώντας έτσι μια άτυπη «κοινότητα». Η οποία τελευταία αρχίζει και ξεπερνά τα ιαπωνικά σύνορα, λαμβάνοντας παγκόσμια διάσταση -εξ ου και η περιοδεία σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά. 

Βρισκόμαστε ομολογουμένως απέναντι σε ένα ολότελα νέο φαινόμενο στη μουσική βιομηχανία, τον αντίκτυπο του οποίου στο μέλλον δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι, μέχρι στιγμής, η Hatsune Miku μετράει στο «βιογραφικό» της μια εμφάνιση στο σόου του David Letterman, μια τουρνέ με τη Lady Gaga κι ένα remix με την υπογραφή ολάκερου Pharrell Williams. 

Οι πιο συντηρητικές φωνές ήδη ψελλίζουν για μια στρέβλωση που γίνεται ποπ μόδα, οπωσδήποτε όμως έχουμε εδώ το πολιτισμικό φαινόμενο μιας απόλυτα ψηφιακής εποχής, που είτε για καλό, είτε για κακό, φαίνεται να απασχολεί ένα δυναμικό και ενεργό κομμάτι της μουσικόφιλης νεολαίας. 

Ρίξτε κι εσείς μια ματιά στο παρακάτω βιντεοκλίπ, μα και στα σχόλια από κάτω.

{youtube}jhl5afLEKdo{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured