Όλα δείχνουν ότι το κεφάλαιο της μακροχρόνιας μάχης μεταξύ της Apple Inc και της Apple Corp των Beatles, ετοιμάζεται να κλείσει μετά και την απόφαση της Apple Corp να επιτρέψει την χρησιμοποίηση του καταλόγου των σκαθαριών, στην μουσική πλατφόρμα των iTunes. Η αναμενόμενη ανακοίνωση – για την οποία πρώτη έκανε λόγο η Wall Street Journal – θα ανοίξει τον δρόμο στην επίλυση των διαφορών που υπάρχουν από το 1978, όταν εκπρόσωποι του ομίλου κατέθεσαν την πρώτη μήνυση κατά της Apple Computer για παράβαση εμπορικού σήματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την εταιρία της Καλιφόρνιας. Με τα χρόνια έχουν γίνει πολλές δίκες και άλλοι τόσοι διακανονισμοί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ υπάρχει και μια συμφωνία η οποία αναφέρει ότι η εταιρία τεχνολογίας Apple, δεν μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον χώρο της μουσικής. Με την δρομολόγηση των iTunes οι δικηγόροι των εναπομεινάντων μελών των Beatles και οι οικογένειες των αποθανόντων μελών της μπάντας, ξεκίνησαν και πάλι τις νομικές διαδικασίες. Αυτή τη φορά ένας Βρετανός δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της εταιρίας κατασκευής υπολογιστών και διέταξε την καταβολή όλων των δικαστικών εξόδων από την εταιρία των Beatles.
«Αγαπάμε τους Beatles και είναι πολύ οδυνηρό να ερχόμαστε σε αντιδικία για τα εμπορικά σήματα», είχε πει τότε στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος της Apple Steve Jobs, ωστόσο τα δύο μέρη συνέχισαν τις διενέξεις.
Πριν από δύο χρόνια ο Paul McCarntey είχε δώσει την δική του διαβεβαίωση ότι το έργο των Beatles, θα ήταν σύντομα διαθέσιμο για τον κόσμο. Το remastering και η κυκλοφορία ολόκληρου του καταλόγου των Beatles, πέρσι, έφεραν ένα βήμα πιο κοντά την πιθανότητα μιας οn-line διάθεσης του καταλόγου.
Οι όροι ωστόσο,  της τελευταίας συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, ενώ πηγές της Guardian προειδοποιούν ότι η Apple μπορεί να αποσυρθεί από την συμφωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή.
(σ.σ. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Beatles και  iTunes.)
UPDATE: Η συμφωνία έκλεισε επιτυχώς και ολόκληρος ο κατάλογος των Beatles διατίθεται πλέον νόμιμα on - line μέσω των iTunes.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured