Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια, Ρένα Κουμιώτη. Την είδηση έκαναν γνωστή οι χρήστες του λογαριασμού της στο Facebook.

Στην ανάρτηση αναφέρεται: «H Ρένα Κουμιώτη δεν είναι πια μαζί μας. «Έφυγε» σήμερα ξημερώνοντας Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης για τη ζωή. Η μεγάλη ερμηνεύτρια όμως θα ζει πάντα ανάμεσά μας με τα τραγούδια της. Όσοι είχαμε τη μέγιστη τιμή, να τη ζήσουμε από κοντά, γνωρίσαμε το ήθος, την ψυχή, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπειά της. Μια μεγάλη κυρία «έφυγε» αλλά θα είναι πάντα εδώ… Δεν σταματούν έτσι του ρολογιού οι δείκτες».

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0zyNxBtsrGv2n8Lf2ntctTshjDmfQknUreUqgozneaj3fix8M3HL9uTQSbZiscr18l&id=100028020384957

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1948 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια ξεκίνησε να εργάζεται από την παιδική ηλικία της ως κορδελιάστρα, ενώ τo 1968 τη βρίσκει να δουλεύει στην «Απανεμιά» όπου βρέθηκε και ο Μανώλης Μητσιάς, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Ένα βράδυ την άκουσε να τραγουδά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της πρότεινε τότε να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο Ο Δρόμος, που ετοίμαζαν τότε μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε η Κουμιώτη ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», το γνωστό «Χελιδονάκι». Στη συνέχεια θα ερχόταν το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» ξεκινά τότε να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο νυχτερινό κέντρο «Καν-Καν» και την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX», στον θεατρικό «Δρόμο». Ακολουθούν στη δισκογραφία τα «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, ενώ συμμετείχε και στους δίσκους Ώρες και Θαλασσινό Τριφύλλι του Λίνου Κόκοτου. Το επόμενο καλοκαίρι θα βρεθεί και πάλι με τον Γιάννη Πουλόπουλο στην «Αθηναία».

Η πορεία της θα συνεχιζόταν στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν, από τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972. Μαζί της θα ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε επίσης με τον Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη.

Μετά τα «Δειλινά», η Κουμιώτη πήγε στη «Φαντασία», για ακόμη μια φορά με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα και μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα. Το 1974 θα έφευγε για δουλειά στον Καναδά, όπου και γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της. Το 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίζεται και πάλι με τον Γιάννη Πουλόπουλο, την Τζίνα Σπηλιωτοπούλου και την Αθηναϊκή κομπανία στον «Ζυγό», ενώ στη συνέχεια στα «Ηλιοβασιλέματα» με τον Ζαμπέτα και τη Μαίρη Λίντα και στ’ «Αστέρια» με τον Κόκοτα.

Για δυο συνεχόμενες χρονιές βρέθηκε ακόμη στην μπουάτ «Μαρκίζα» και το 1995 συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα. Έκτοτε συμμετείχε μόνο σε συναυλίες τα καλοκαίρια και σε επιλεκτικές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές.

Πληροφορούμενη την απώλεια της Ρένας Κουμιώτη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ανάμεσα στον πλούτο των καλών τραγουδιστών της ελληνικής μουσικής, η Ρένα Κουμιώτη ξεχώρισε από την πρώτη της εμφάνιση, με ερμηνείες που είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ένταση, δύναμη, συναίσθημα, μελωδικότητα και επιβλητικότητα μαζί. Συμμετέχοντας στον «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα, έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, από τα πρώτα της βήματα συνέδεσε την πορεία της με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις της σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα σε λίγα χρόνια, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές και άφησε το μοναδικό της αποτύπωμα στην εποχή των μπουάτ, πριν αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα για να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Όμως απέδειξε ότι ακόμη και με μεγάλα διαλείμματα στις εμφανίσεις της, η παρουσία της ήταν πάντα έντονη και τα τραγούδια της αγαπημένα από το κοινό. Οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική της παρουσία στην ελληνική μουσική. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε επίσης: «Θεωρώ την απουσία σημαντικότερη της παρουσίας, απ' το να μην έχεις τίποτα να πεις. Έκανα πέντε πράγματα, ας μην τα κάνω σκόνη», είχε πει η Ρένα Κουμιώτη σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της και έτσι πορεύτηκε: Μέσα από τη δουλειά της και τη φωνή της. Μια σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη, μία άψογη επαγγελματίας που όμως κράτησε για το τραγούδι τη χαρά και τον ενθουσιασμό του ερασιτέχνη, μία ερμηνεύτρια που συνεργάστηκε με τον Ελύτη, τον Λοΐζο, το Πλέσσα, τον Παπαδόπουλο και τόσους ακόμα σε σπουδαίες και εμβληματικές δισκογραφικές δουλειές που σημάδεψαν μια εποχή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured