Ναταλία Πετρίτη

Η Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΜ, Λούκα Κατσέλη, αλλά και ο Πρόεδρός του ΔΣ της, Φοίβος Δεληβοριάς, απαντούν στην επιστολή της Αυτοδιαχείρισης μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίησή της. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Φ. ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ ΚΑΙ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 14-04-2022

Με έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε την ανοιχτή επιστολή  της Αυτοδιαχείρισης, όπου –με ύφος γραφής απαράδεκτο και επιθετικό - κατηγορούμαστε προσωπικώς ότι δήθεν δυναμιτίσαμε την Ένωση των δύο ΟΣΔ.

Μας κατηγορούν ότι δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση για απορρόφηση της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση, επειδή απλώς ζητήσαμε να εφαρμοστεί ο νόμος και να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές μορφές συγχώνευσης που αυτός προβλέπει. Και ότι –κάνοντας αυτό- θέλουμε «να οδηγήσουμε το ελληνικό τραγούδι στην αγκαλιά ξένων συμφερόντων»!

Μας κάνει εντύπωση που οι ιστότοποι και τα έντυπα που τη δημοσίευσαν δείχνουν να υιοθετούν τις κατηγορίες, χωρίς πρώτα να τις διασταυρώσουν. Ας αναρωτηθούμε γιατί και ας σπεύσουμε να βοηθήσουμε στην ενημέρωση.

Η Αυτοδιαχείριση στην ανακοίνωσή της αποσιωπά:

  • Ότι η συνάντηση της 17ης Μαρτίου 2022 μεταξύ των δύο μερών ήταν άτυπη και έγινε καλόπιστα, με στόχο τη διερεύνηση των εκατέρωθεν προθέσεων.
  • Ότι για οποιαδήποτε θεσμική απόφαση αρμόδιοι δεν είναι καμιά κυρία Κατσέλη και κανείς κ. Δεληβοριάς, αλλά το Δ.Σ. του κάθε Οργανισμού και, φυσικά, η Γ.Σ. (Γενική Συνέλευση) του, ανώτερο όργανο όλων μας. Για την ΕΔΕΜ, συγκεκριμένα, 3000 Έλληνες Δημιουργοί. Σε αυτούς θα πηγαίναμε μια τελική πρόταση που θα προέκυπτε από την επερχόμενη –όπως συναποφασίσαμε- επίσημη διαπραγμάτευση.
  • Ότι  το Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, με ευγενέστατη και ενωτική επιστολή του στο Δ.Σ. της Αυτοδιαχείρισης λίγες μέρες μετά (30 Μαρτίου 2022) δεν απέρριψε τη μονομερή πρόταση της Αυτοδιαχείρισης. 

Απλώς, επέμεινε να προηγηθεί, όπως επιτάσσει ο νόμος, φορολογικός, νομικός και οικονομικός έλεγχος  κάθε Οργανισμού από ανεξάρτητη  ελεγκτική εταιρεία. Και να συνταχθεί Έκθεση όπου θα  παρουσιάζονται  τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από κάθε δυνατή νομική μορφή συγχώνευσης (δι’ απορροφήσεως του ενός ΟΣΔ από τον άλλο ή δημιουργίας νέου Οργανισμού).

Το μόνο που αποδέχεται  η Αυτοδιαχείριση είναι  να ελεγχθεί μόνο εφόσον η  ΕΔΕΜ συμφωνήσει από πριν να απορροφηθεί. Η αξίωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συνήθη νόμιμη πρακτική, που προβλέπει η διενέργεια ελέγχων να γίνεται πριν τη λήψη αποφάσεων από τα ΔΣ. 

 Δυο χρόνια τώρα, η ΕΔΕΜ διαπραγματεύεται την Ένωση με την Αυτοδιαχείριση για το κοινό καλό. Πάντα πρότεινε ελέγχους και των δύο οργανισμών και πάντα πρότεινε έναν ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ που θα προκύψει με απόλυτο εκατέρωθεν σεβασμό.

 Έχουμε αποφύγει να δημοσιοποιήσουμε τις αθέμιτες  πρακτικές της Αυτοδιαχείρισης γιατί πιστεύαμε στην Ένωση ή έστω στη συνεργασία μας για κοινή είσπραξη δικαιωμάτων.

Να όμως που η Αυτοδιαχείριση αποφασίζει να ξανα-αναστείλει την Ένωση. Δεν απαντά καν στην ενωτική επιστολή του ΔΣ μας. Αποφασίζει δημόσια, συκοφαντική, στοχευμένη προσωπικά απάντηση. 

Είμαστε αναγκασμένοι  λοιπόν να θέσουμε δημόσια κι εμείς 7 ερωτήματα ώστε να γίνει απ’ όλους -και κυρίως από τους ίδιους τους Έλληνες δημιουργούς-  αντιληπτό γιατί δεν προχωράει η Ένωση όπως όλοι  θέλουμε:

  1. Πώς εξηγείται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών και των σπουδαίων ρεπερτορίων εμπιστεύτηκαν την ΕΔΕΜ που άρχισε να λειτουργεί  το 2020, αντί να προτιμήσουν την Αυτοδιαχείριση που λειτουργεί από το 2003;
  2. Πόσες  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οφειλές προς το Δημόσιο και τρίτους έχει η Αυτοδιαχείριση;  Από ποιόν  και πώς θα πληρωθούν τα υπέρογκα χρέη της; 
  3. Γιατί η Αυτοδιαχείριση  έχει διαχειριστικό κόστος 40% μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια λειτουργίας, όταν το νόμιμο ποσοστό είναι 20% μετά την τριετία; 
  4. Ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της Αυτοδιαχείρισης έναντι «ξένων συμφερόντων» όταν έχει δανειοδοτηθεί με όρους άκρως περιοριστικούς για την αυτονομία της;
  5. Γνωρίζουν οι χρήστες και το ευρύτερο κοινό ότι στις 22/11/2019 έγινε προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αυτοδιαχείρισης από το ΥΠΠΟ λόγω παραβάσεων της νομοθεσίας και ζητημάτων βιωσιμότητας, ενώ εκκρεμεί και σήμερα η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στον Οργανισμό από τον ΟΠΙ και το ΥΠΠΟ;
  6. Δυναμίτισε ή όχι η Αυτοδιαχείριση την προοπτική της Ένωσης όταν προχώρησε σε απανωτές αιτήσεις ακύρωσης της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ και της μεταβίβασης της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ ενώ διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις;
  7. Ποιος ΟΣΔ απαξιώνει τους Έλληνες δημιουργούς, καθώς ισχυρίζεται αυθαίρετα ότι η αναλογία ξένου / ελληνικού ρεπερτορίου στην ελληνική αγορά ανέρχεται στο 70/30%; Ποιος τους απαγορεύει να κάνουν εκλογές για τρια ολόκληρα χρόνια αφού γίνει η απορρόφηση, ενώ κατά τα άλλα, ο νόμος  επιτάσσει να διοικείται κάθε ΟΣΔ δημοκρατικά απ’ τους δημιουργούς του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ίδιος ΟΣΔ που παρά τις  πάγιες, ευγενείς και νομότυπες απαιτήσεις της ΕΔΕΜ, καταλήγει πάλι σήμερα να «θεωρεί άτοπη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».   

Η ΕΔΕΜ θα είναι πάντοτε υπέρ της Ένωσης του εθνικού ρεπερτορίου σε έναν ενιαίο Οργανισμό στην Ελλάδα. Ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, δεν εξαρτάται ούτε λογοδοτεί σε κανένα οργανωμένο ιδιωτικό συμφέρον, ελληνικό ή ξένο, εντός ή εκτός Ελλάδας. Τηρεί τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους και η σχέση του με τους δημιουργούς και τους χρήστες είναι απολύτως διαφανής.

Ξαναλέμε, λοιπόν, δημόσια αυτό που είπαμε και ιδιωτικά στη Διοίκηση της Αυτοδιαχείρισης: Ένωση αμέσως, αλλά νόμιμα και με αλληλοσεβασμό. Ούτε διαδρομισμοί, ούτε διαπλοκές, ούτε χυδαίοι και καταστροφικοί πόλεμοι.

Με απεριόριστη υπομονή και επιμονή,

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ , Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΕΜ

ΛΟΥΚΑ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ,  Γενική Διευθύντρια ΕΔΕΜ

Παρατίθεται παρακάτω η ανοιχτή επιστολή της Αυτοδιαχείρισης προς τον κ. Δεληβοριά που είχε προηγηθεί. 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΜ

κ. Δεληβοριά,

Μετά τη συνάντηση των δύο ΟΣΔ (Αυτοδιαχείρισης και Εδέμ) στις 17 Μαρτίου και το εξαιρετικό μεταξύ μας κλίμα συνεννόησης και επίλυσης σχεδόν όλων των εκκρεμών ζητημάτων για την ένωση των δύο ΟΣΔ, με μεγάλη έκπληξη αλλά τεράστια απογοήτευση διαβάσαμε την προ ολίγων ημερών επιστολή σας προς τον οργανισμό μας, η οποία απέχει από οτιδήποτε εσείς ζητήσατε και προτείνατε κατά τη συνάντηση αυτή. Προβαίνετε σε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα είπατε και συμφωνήσατε κατά τη συνάντηση αυτή και υπαναχωρείτε από όλες τις μεταξύ μας συμφωνίες. Μας θυμίζετε ως προς την Ένωση που δήθεν επιθυμείτε έντονα την παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Σε σχέση με την κα Κατσέλη σας θυμίζουμε ότι ήταν δική σας απόφαση να μην συμμετέχει στις μεταξύ μας συζητήσεις, την οποία και αποδεχθήκαμε (άλλωστε δεν μπορεί το ένα μέρος να επιβάλλει στο άλλο ποιος θα το εκπροσωπήσει!). Και αυτό διότι χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η κα Κατσέλη είναι κατά της ένωσης παρόλες τις προσχηματικές δηλώσεις στον Τύπο. Σας θυμίζουμε μάλιστα ότι η Εδέμ εκπροσωπείτο από επτά (7) άτομα που επέλεξε το Διοικητικό σας Συμβούλιο, ενώ η Αυτοδιαχείριση μόνον από πέντε (5). Παρόλο το ανισοβαρές της εκπροσώπησης, σάς δεχθήκαμε όλους με μεγάλη χαρά και χωρίς καμία αντίρρηση.

Σας θυμίζουμε ότι υπήρξε δική σας πρόταση η συγχώνευση με απορρόφηση αφού η άποψη της Αυτοδιαχείρισης ήταν η de facto ένωση. Όμως εμείς στο πλαίσιο της καλής πίστης και χάριν της Ένωσης την δεχθήκαμε και καθίσαμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Αυτό άλλωστε ήταν και το αντικείμενο των μεταξύ μας συζητήσεων: οι τεχνικές λεπτομέρειες τις συγχώνευσης των δύο ΟΣΔ με απορρόφηση όπου η Αυτοδιαχείριση θα απορροφούσε την Εδέμ.

Συμφωνήθηκε ακόμη ρητά ότι θα διενεργηθούν όποιοι έλεγχοι προβλέπει ο νόμος για τη συγχώνευση με απορρόφηση και μάλιστα συμφωνήσαμε (με εσάς τον ίδιο να υπογραμμίζετε πόσο καλή ιδέα είναι) για τον σκοπό αυτό να ορισθεί από κοινού η ανεξάρτητη και εγνωσμένου κύρους ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, η οποία έχει γνώση του κλάδου μας, έχοντας διενεργήσει ενδελεχείς ελέγχους στην ΑΕΠΙ, στην ΕΥΕΔ και στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Στις 17 Μαρτίου είμασταν 12 άτομα μέσα στην αίθουσα εκπροσωπώντας τους 2 ΟΣΔ. Πείτε μας ειλικρινά ποιο από τα 12 αυτά άτομα (με τρανή εξαίρεση εσάς) συμφώνησε με το παντελώς ανακόλουθο και ανειλικρινές περιεχόμενο της επιστολής που μας στείλατε; Πείτε μας ονομαστικά εάν υπάρχει έστω και ένα άτομο από τα 12 που ήταν μέσα στην αίθουσα που να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλήξαμε σε συμφωνία, της οποίας το επόμενο στάδιο θα ήταν η επικύρωση από τα εκατέρωθεν ΔΣ;

Στο πλαίσιο αυτό σας γνωρίζουμε ότι εάν το ΔΣ της Εδέμ δεν εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε κατά την πρώτη μεταξύ μας συνάντηση με την οποία και εσείς προσωπικά την ημέρα εκείνη ήσασταν απολύτως σύμφωνος και ενθουσιώδης, η Αυτοδιαχείριση θεωρεί άτοπη την οποιαδήποτε συνέχιση προσχηματικών (από την πλευρά σας) συζητήσεων. Συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν σε περιβάλλον κινούμενης άμμου, ανακολουθίας και αναξιοπιστίας.

Λυπόμαστε ειλικρινά που για ακόμη μία φορά δυναμιτίζετε μία ευκαιρία ένωσης του Ελληνικού τραγουδιού κάτω από μία στέγη και θεωρούμε πως όπως ακριβώς με μελανά γράμματα γράφτηκε η ιστορία της ΑΕΠΙ με εξίσου μελανά -αν όχι μελανότερα- θα γραφεί και το έπος Δεληβοριά – Κατσέλη που δυναμίτισε την Ένωση. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να διαπιστώσουμε ότι η ανεξήγητη αυτή πρόσφατη στροφή σας είναι για να οδηγήσετε το ελληνικό τραγούδι (υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της κας Κατσέλη) στην αγκαλιά ξένων συμφερόντων.

Το ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης

Αθήνα, 13.4.2022

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured