news.team

Πάνω από 800 καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού έχουν υπογράψει μια κοινή ανακοίνωση, για την αναγκαστική αναστολή των εργασιών τους επ' αόριστον και την ανάγκη στήριξης του κλάδου

Στο διάγγελμά του, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι απίθανο να γίνουν φέτος συναυλίες και εκδηλώσεις. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών, συναντήσεις φορέων με την Πολιτεία κι εκεί φάνηκε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένο πλάνο για τη στήριξη του Πολιτισμού και όσων εργάζονται σε αυτόν. 

Τις τελευταίες ημέρες, λίγο η νέα δήλωση του Πρωθυπουργού από το Βήμα της Βουλής, ότι αναζητείται λύση σε συνεργασία με τους ειδικούς, λίγο κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αναζητείται / ετοιμάζεται συγκεκριμένο πλάνο και ότι θα παρουσιαστεί την εβδομάδα που μας έρχεται, φαίνεται ότι υπάρχει παράθυρο.

Όσοι εργάζονται στον Πολιτισμό (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, παραγωγοί), συνεχίζουν την προσπάθεια που ξεκίνησαν, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, για την τέχνη, την καλλιτεχνική δημιουργία, τον πολιτισμό που, όπως λένε "δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι' αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας".

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα: "Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς. Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν "Μένουμε σπίτι" είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας. Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας. Το ΥΠΠΟΑ, ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή. Ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας".

Τέλος, καλούν το υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο, να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες και να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής "για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες", όπως αναφέρουν.

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: "Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown. Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας".

Την ανακοίνωση υπογράφουν άνθρωποι σημαντικοί από όλο το φάσμα του Πολιτισμού.

Θα τη βρείτε (και μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε και τη δική σας συμμετοχή) εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured