Είναι γνωστό ότι οι μουσικόφιλοι συνδέονται ιδιαιτέρως με τα συναυλιακά στέκια. Κάτι που ίσως να ήταν πιο έντονο στο παρελθόν -όταν τα διεθνή live στην πόλη ήταν λιγότερα- μα εξακολουθεί να συμβαίνει και στις μέρες μας, με τη νεότερη φουρνιά ακροατών.

Έχει έτσι τη δική της σημασία η γιορτή που έστησε το Half Note Jazz Club αυτές τις μέρες για τα 40+ χρόνια του, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόγραμμα μίας ακόμα σαιζόν, αλλά και «φωτίζοντας» την τζαζ πλευρά της Αθήνας.

Η διαδρομή ξεκινάει το 1977, όταν ο (αείμνηστος) Νίκος Σαχπασίδης άνοιξε το Braxton’s Jazz Nest στην πλατεία Αμερικής. Πολύ σύντομα, όμως, μετακόμισε σε ένα υπόγειο της Μιχαλακοπούλου και το μετονόμασε σε Half Note Jazz Club, ως φόρο τιμής στο κλαμπ της Νέας Υόρκης, που έκλεισε το 1975. Κατόπιν, η διαχείριση του χώρου περνάει στον Δημήτρη Δεικτάκη, με το Half Note να μετακομίζει πρώτα στον λόφο του Στρέφη και ύστερα στους Αμπελόκηπους, στην οδό Φθιώτιδος.

Το 1995, τα (άνωθεν εικονιζόμενα, με τον καλλιτεχνικό σύμβουλο Θράσο Ειρήνη) αδέρφια Γιώργος και Παναγιώτης Γεώργας -ως τότε θαμώνες- προτείνουν στον Δεικτάκη να μοιραστούν το Half Note, με αποτέλεσμα να γυρίσει ακόμα μία σελίδα στην ιστορία, με το club να μεταφέρεται στο Μετς, εκεί που βρίσκεται δηλαδή και σήμερα, στην οδό Τριβωνιανού 17. Οι ιθύνοντες δεν έκρυψαν ότι ακολούθησε μια «δύσκολη, πολλές φορές νεφελώδης, αλλά άκρως συναρπαστική περίοδος», με το Half Note όμως να επιβραβεύεται ως κατ' εξοχήν συναυλιακό στέκι για τους φίλους της τζαζ, των μπλουζ αλλά και της world μουσικής στην Αθήνα.

Πολλά λοιπόν τα περιστατικά που ήρθαν ξανά στη μνήμη των ιθυνόντων του χώρου, με κορυφαία ίσως ανάμεσά τους τότε που μια κυρία από το κοινό δώρισε το δαχτυλίδι το οποίο φορούσε στη Linda Hopkins, έχοντας συγκινηθεί με την ερμηνεία της. Αλλά και τη φοβερή στιγμή που μπήκε απρόσμενα στο Half Note ο Herbie Hancock, ευρισκόμενος λίγο μετά επί σκηνής, για ένα εκτός προγράμματος τζαμάρισμα με τον παλιόφιλό του Al Foster.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ξεκινάει η νέα σαιζόν, με τις εμφανίσεις των Black Art Jazz Collective. Τους ακολουθεί στις 15/10 το Espen Berg Trio σε μια σύμπραξη με τον Δημήτρη Βασιλάκη, ενώ στο υπόλοιπο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι παραστάσεις του μπλουζ θρύλου Lucky Peterson (18-21/10), που έχει πίσω του 50 χρόνια καριέρας. Τέλη δε του Οκτώβρη, επιστρέφουν επί σκηνής και οι πάντα αγαπημένοι Χειμερινοί Κολυμβητές.

Το πλήρες πρόγραμμα της νέας σαιζόν του Half Note μπορεί να βρεθεί εδώ.


{youtube}TI5GHHYE6Ko{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured