Το χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από όσους εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών μονοπωλεί από χθες το μεσημέρι τις ειδήσεις στη χώρα μας -και αναμένεται να το κάνει και σήμερα. Η ολοκλήρωσή του, ωστόσο, μας βάζει στην τελική ευθεία για την κύρωση ή μη της Συμφωνίας από τη Βουλή, στην οποία αναμένεται να γίνει (φανερή) ψηφοφορία αυτήν την εβδομάδα. Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή της γειτονικής χώρας κύρωσε από τη δική της πλευρά τη Συμφωνία, βάσει της οποίας μετονομάζεται πλέον σε Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο ο Μίκης Θεοδωράκης ζητάει το θέμα να τεθεί σε δημοψήφισμα και να αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό και όχι από τη Βουλή.

Σε επιστολή του που έστειλε στους εν ενεργεία βουλευτές, ο συνθέτης χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «έγκλημα κατά της Ελλάδος» και επιχειρηματολογεί υπέρ του δημοψηφίσματος με το εξής σκεπτικό: «η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατά το δοκούν».

Με διαφορετικό τρόπο, εκδηλώνουν το ίδιο αίτημα και 8 ακόμα γνωστοί καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, με προεξέχουσα την Αφροδίτη Μάνου, η οποία και υπήρξε ομιλήτρια στο χθεσινό συλλαλητήριο.

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η τραγουδοποιός όχι μόνο στήριξε την πρωτοβουλία που προσπαθεί να μαζέψει 1.000.000 υπογραφές μέσω ίντερνετ, αλλά συνέχισε να ενημερώνει για γνωστά πρόσωπα τα οποία έβαλαν επισήμως το όνομά τους κάτω από το αίτημα για δημοψήφισμα. Οι υπόλοιποι 7 είναι (αλφαβητικά) οι εξής:

Βαγγέλης Γερμανός
Γιάννης Κότσιρας
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Γιάννης Μηλιώκας
Μανώλης Μητσιάς
Σταύρος Ξαρχάκος
Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Σε αντίθεση πάντως με τον Μίκη Θεοδωράκη, η Αφροδίτη Μάνου θεωρεί το αίτημα για δημοψήφισμα «καταδικασμένο». Τονίζει ωστόσο ότι «οι υπογραφές θα μαζευτούν. Για την Ιστορία. Για τις επόμενες γενιές».

{youtube}3EnNvzvI9O0{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured