Δελτίο Τύπου

Καλό φεγγάρι λέω

Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης

Απ’ όλα τ’ άστρα σύ το λαμπερότερο

Έσπερε που τη δύναμη κατέχεις όλα τα

πράγματα να φέρνεις πίσω αυτά που με το

χάραμα η Αυγή σκόρπισε πέρα: φέρνεις πίσω το πρόβατο, 

φέρνεις πίσω την αίγα, φέρνεις 

και το μικρό παιδί στην αγκαλιά

της μάνας του.

~Σαπφώ,  Ανασύνθεση & απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης

Μετά τη SOLD-OUT παράσταση του Ιουνίου η Μικρή Άρκτος επαναλαμβάνει την μουσική παράσταση των αδελφών Καλογεράκη «Καλό φεγγάρι λέω», προσαρμοσμένη ειδικά για το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που έχει ως σημείο αναφοράς μελοποιημένα ποιήματα που μιλούν για τα αστέρια, το φεγγάρι, τον κόσμο αυτόν που ανοίγεται από πάνω μας καθώς και την συγκίνηση που μας προκαλεί. 

Παρατηρώντας το φεγγάρι και τον έναστρο ουρανό ο άνθρωπος έχει πλησιάσει πιο κοντά στην κατανόηση της ύπαρξής του, οι ποιητές από πάντα ενδιαφέρονταν και έγραφαν για αυτό το ουρανό που άλλοτε μοιάζει με παρηγοριά μια βραδιά του Αυγούστου με πανσέληνο κι άλλοτε με κοσμογονία όταν οι Περσείδες εμφανίζονται το βράδυ στον έναστρο ουρανό.

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης μας παρουσιάζουν την εργασία τους πάνω σε ποιήματα για το φεγγάρι, τα αστέρια, τα πεφταστέρια και τους συμβολισμούς πίσω από όλα αυτά, τη γέννηση, το θάνατο, το φως και το σκοτάδι. 

Ποιήματα της Σαπφούς, του Οδυσσέα Ελύτη, του Pablo Neruda, του Μιχάλη Γκανά κ.α. θα δημιουργήσουν μια ποιητική περιγραφή του ακατανόητου, του γοητευτικού, του άγνωστου για εμάς νυχτερινού ουρανού. 

Η μουσική παράσταση που αποκαλύπτει τα συναισθήματα που προκαλούν τα αστέρια στον άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. 

Μαζί τους στο Σαξόφωνο και στο Κλαρινέτο ο Αλέξης Στενάκης.

Μετά το τέλος της συναυλίας θα γίνει νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη

Λίγα λόγια για τα αδέλφια Καλογεράκη

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Kαλογεράκης είναι δύο νέοι μουσικοί από τo Ηράκλειο Κρήτης που μελοποιούν ποιητικό λόγο. Εμφανίστηκαν και διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου.

Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»  που περιέχει μελοποιημένα ποιήματα των: Μιχάλη Γκανά, Γκρέγκορυ Κόρσο, Μηνά Δημάκη, Γιάννη Ευθυμιάδη, Πάμπλο Νερούδα, Ντίνου Σιώτη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πάουλ Τσέλαν, Φερνάντο Πεσσόα, Τζελαλαντίν Ρουμί με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη. 

Το Δεκέμβριο 2017 εκδόθηκε μία νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κάτι Παράξενο» σε  σύνθεση Μιχάλη Καλογεράκη πάνω σε ποίηση με ερμηνευτή τον νέο ταλαντούχο Απόστολο Κίτσο, συμμετέχει η Έλλη Πασπαλά.

Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχαν στην παράσταση του Θοδωρή Γκόνη στο Φεστιβάλ Αθηνών «Εθνικός κήπος–Περίπατος μαθητείας και αλητείας» με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και την Ελένη Κοκκίδου (22-26 Ιουνίου), ενώ οι δυο τους, παράλληλα με τις εμφανίσεις τους στο πλευρό της Μαρίας Φαραντούρη, πραγματοποίησαν παραστάσεις στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη Καβάλα, στη Καστοριά, Αθήνα και Ηράκλειο. 

Τον Οκτώβρη του 2017 συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε διάφορους χώρους στην Αθήνα όπως στον Ιανό, στο Café του Νομισματικού Μουσείου, στην Οικία Κατακουζηνού ενώ τραγούδησαν στην τελετή λήξης του 3ου Διεθνές Φεστιβάλ ποίησης (Σεπτέμβριος 2017) στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Την ίδια περίοδο η σκηνοθέτης Μαρία Γιαννούλη δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για τα δυο αδέλφια για λογαριασμό της ΕΡΤ με τίτλο: «Εις αύριον τα σπουδαία».

Το καλοκαίρι του 2018 συνεχίζουν στην παράσταση του Θοδωρή Γκόνη στο Φεστιβάλ Αθηνών«Εθνικός κήπος–Περίπατος μαθητείας και αλητείας»ενώ συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Δελφών 2018όπου τους αναθέτειο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Μαραμής να µελοποιήσουν ποίηση του Άγγελου Σικελιανού και πιο συγκεκριμένα τα ποιήματα: Στ’ Όσιου Λουκά το µοναστήρι | Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο | Αναδυοµένη (23 & 24 Ιουνίου 2018). 

Τα Χριστούγεννα του 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου με μεγάλη επιτυχία η μουσική παράσταση «Κάτι Παράξενο» που βασίστηκε στα δύο άλμπουμ που κυκλοφορούν. Η παράσταση ήταν sold out και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψή της, στον ίδιο χώρο, τον Απρίλιο (12/4/2019) σε μια ακόμη sold-out παράσταση.

Το καλοκαίρι του 2019 θα παρουσιάσουν στο 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη Καβάλα μια ραψωδία από την Οδύσσεια του Ομήρου. O Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης έχουν συνεργαστεί με τον Μιχάλη Γκανά, τον Νίκο Μοσχοβάκο, τον Γιώργο Χρονά, τον Ντίνο Σιώτη, την Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ και άλλους ποιητές σε ποιητικές παρουσιάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ναύπλιο και Κρήτη.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εθνικό Αστεροσκοπείο

Λόφος Νυμφών, Θησείο (10 λεπτά πεζοπορία από το μετρό Μοναστηράκι ή τον ΗΣΑΠ Θησείο -είσοδος από οδούς Πνυκός και Ωτρυνέων)

ώρα έναρξης: 20.00

εισιτήρια: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο)

Προπώληση

- www.ticketservices.gr 

- καταστήματα Public

{youtube}Y2AHvhHrAOs{/youtube}

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured