Σε ηλικία 58 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Jean Marc Vallee (Ζαν-Μαρκ Βαλέ), ο καναδός σκηνοθέτης της ταινίας Dallas Buyers Club και τηλεοπτικών σειρών όπως το Big Little Lies.

Δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη τα αίτια του θανάτου του, ενώ τα διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι πέθανε στο εξοχικό του σπίτι κοντά στο Κεμπέκ, την Κυριακή, και ήταν ξαφνικό. Η οικογένειά του είναι σοκαρισμένη.

Ο Jean Marc Vallee γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ. Ξεκίνησε κάνοντας μουσικά βίντεο και ταινίες μικρού μήκους, ενώ η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ήταν το θρίλερ Black List (1995). Μετά το C.R.A.Z.Y. του 2005, που βασίστηκε εν μέρει στη δική του ζωή, σκηνοθέτησε το The Young Victoria, που απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Η μεγάλη επιτυχία του Vallée ήρθε με τη δραματική ταινία του 2013 Dallas Buyers Club, μια ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία του ομοφοβικού τοξικομανή Ρον Γούντροφ, ο οποίος μεταφέρει λαθραία φάρμακα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τα διανείμει σε άλλους ασθενείς με AIDS. Για την ερμηνεία τους στην ταινία ο Μάθιου Μακόναχι και ο Τζάρεντ Λέτο απέσπασαν από ένα χρυσό αγαλματίδιο.

Την επόμενη χρονιά, σκηνοθέτησε το Wild, με πρωταγωνίστρια τη Ρις Γουίδερσπουν. Η συνεργασία τους συνεχίστγκε στη σειρά Big Little Lies, για την οποία κέρδισε το βραβείο Emmy για σκηνοθεσία μίνι σειράς.

Επόμενη σειρά του, πάλι για το HBO, ήταν το Sharp Objects που βασίστηκε στο βιβλίο της Τζίλιαν Φλιν με τον ίδιο τίτλο.

Ο συνεργάτης του και παραγωγός Nathan Ross δήλωσε ότι ο 58χρονος σκηνοθέτης «υποστήριξε τη δημιουργικότητα, την αυθεντικότητα και την τόλμη του να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα. Ήταν ένας αληθινός καλλιτέχνης και ένας γενναιόδωρος, στοργικός τύπος. Όλοι όσοι δούλεψαν μαζί του δεν μπορούσαν παρά να δουν το ταλέντο και το όραμα που διέθετε. Ήταν φίλος, δημιουργικός συνεργάτης και ήταν ένας μεγάλος αδερφός για μένα. Ο μαέστρο θα λείψει πολύ, αλλά με παρηγορεί το γεγονός ότι το όμορφο στυλ του και η εντυπωσιακή δουλειά που μοιράστηκε με τον κόσμο θα συνεχίσουν να ζουν».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured