Η ψηφοφορία των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκε μέσω της ειδικής πλατφόρμας της και διήρκησε από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, ανέδειξε την ταινία Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη ως την πρόταση της ΕΑΚ στο ΥΠΠΟΑ για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην κατηγορία διεθνούς ταινίας των βραβείων Oscar 2022.

Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε αυτόνομη και μεταγενέστερη διαδικασία από αυτή της ανάδειξης των Βραβείων Ίρις, περιλαμβάνοντας και ταινίες που δεν συμμετείχαν στα Βραβεία της τρέχουσας χρονιάς, αλλά πληρούσαν την περίοδο επιλεξιμότητας της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου. Να σημειωθεί πως παρόμοια διαδικασία ακολουθεί και η Βρετανική Ακαδημία (BAFTA) και η Ισπανική (GOYA).

Πριν από λίγους μήνες, η ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη απέσπασε 10 ολόκληρα βραβεία ΙΡΙΣ (μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α' Ανδρικού ρόλου για τον Βαγγέλη Μουρίκη) στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας:

Featured