Το Zagoriwood 2020 άναψε για τα καλά τις μηχανές του και το σινεμά παίρνει τα βουνά για 11η χρονιά. Θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου σε μια αντι-covid έκδοση με μικρότερη διάρκεια, λιγότερα εργαστήρια και προβολές αλλά με περισσότερο κέφι και επιθυμία. Οι 12 μέρες του συμπυκνωμένου φετινού προγράμματος θα γεμίσουν πάλι με προβολές στις πλατείες, με πυγολαμπίδες, κάμερες και νέους κινηματογραφιστές στο βουνίσιο αέρα, με τη ξεχωριστή παραφροσύνη που γεννά η κατασκευή μιας ταινίας.

Το ξεκίνημα γίνεται με το βασικό Εργαστήριο 1-“Από την Ιδέα ως την Ταινία”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την δοκιμασμένη ομάδα του Zagoriwood, με τον Κλεάνθη Δανόπουλο στη σκηνοθεσία, τον Άκη Κερσανίδη στην διεύθυνση φωτογραφίας, την Χρύσα Τζελέπη στο μοντάζ, και την προσθήκη μιας καινούριας συμμετοχής, του Στέργιου Πάσχου, στη διδασκαλία σεναρίου. Στη διάρκεια των 12 ημερών, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στα μυστικά της κινηματογραφικής αφήγησης, δημιουργώντας τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους. Στο φετινό Εργαστήριο Υποκριτικής (25- 27 Ιουλίου) o Μάκης Παπαδημητρίου, από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου.

 

Το πρόγραμμα των βραδινών δωρεάν προβολών στο “Σινέ Παρθεναγωγείο”, τον αυτοσχέδιο θερινό κινηματογράφο των Κάτω Πεδινών, θα ανοίξει ο Γιάννης Οικονομίδης που θα παρουσιάσει ο ίδιος την πρόσφατη ταινία του Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Μαζί του και ο εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας Γιάννης Τσορτέκης. Ακόμα, ο σκηνοθέτης θα πραγματοποιήσει masterclass την επόμενη ημέρα για τους μαθητές των εργαστηρίων. Θα ακολουθήσουν η προβολή της μεγάλης φετινής επιτυχίας Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή για τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, Παρασκευή 31 Ιουλίου, καθώς και εκείνη του ξεχωριστού ντοκιμαντέρ Στη Γη του Άγριου Μελιού των Tamara Kotevska και Ljubomir Stefanov από τη Βόρεια Μακεδονία, το Σάββατο 1 Αυγούστου. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα το ντοκιμαντέρ Ένα δέντρο θυμάται του Κώστα Φόλλα για τη ναζιστική θηριωδία στο μικρό τσέχικο χωριό Λίντιτσε, και φυσικά, ένα πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών της πιο πρόσφατης παραγωγής από τη νέα δημιουργική γενιά των κινηματογραφιστών της χώρας. Την τελευταία ημέρα του Zagoriwood, όπως και κάθε χρόνο, θα προβληθούν στο κοινό οι ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές των Εργαστηρίων. Σημειώνεται, επίσης και κάτι πολύ σημαντικό: οι ξεχωριστές προβολές που πραγματοποιεί η διοργάνωση κάθε χρόνο στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, προσπαθώντας να απλώσει παντού το μικρόβιο του κινηματογράφου.

Υπογραμμίζεται ότι η διοργάνωση ακολουθεί με αίσθημα ευθύνης όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού covid-19, για την υλοποίηση των εργαστηρίων και των δράσεων του 2020. Ο σχεδιασμός των μέτρων προστασίας λαμβάνει υπόψη τόσο την ασφάλεια των συμμετεχόντων στα εργαστήρια, όσο και την υγεία και προστασία των κατοίκων των χωριών που θα λάβουν χώρα οι δράσεις μας. Τα ολιγομελή τμήματα, η πραγματοποίηση προβολών μόνο σε εξωτερικούς χώρους με διατήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των θέσεων, ο εξοπλισμός σε μέσα ατομικής προστασίας και η φροντίδα για καθαριότητα, απολύμανση και αερισμό των χώρων διαμονής και διδασκαλίας θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στα βουνά, χωρίς να βάλουμε κανένα άτομο σε κίνδυνο!

Ραντεβού στις 24 Ιουλίου λοιπόν, κάτω από τον έναστρο ουρανό των Ζαγοροχωρίων, για δύο εβδομάδες αφιερωμένες στην αγάπη μας, στο σινεμά. Φορτίζουμε κάμερες, παίρνουμε τα τετράδιά μας, και ετοιμαζόμαστε να πάρουμε και πάλι τα βουνά!

Το Zagoriwood που επιχορηγήθηκε για το 2020 από το Υπουργείο Πολιτισμού, διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου με τη συνεργασία της AnemiCinema Lab από τη Θεσσαλονίκη και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου-ηθοποιού Γιώργου Μακρή

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured