Ο τίτλος θα μπορούσε να αναφέρεται και στην ίδια τη Lady Gaga: ένα αστέρι της μεγάλης οθόνης, γεννιέται. Γιατί σ' αυτήν, την πρώτη πρωταγωνιστική της εμφάνιση σε κινηματογραφική ταινία, η πασίγνωστη, πολυβραβευμένη ποπ σταρ θυμίζει πεταλούδα η οποία αναδύεται από το φανταχτερό κουκούλι της σχεδόν γυμνή, απαλλαγμένη από τη larger-than-life περσόνα που φοράει στη μουσική σκηνή· χωρίς θεατρικά μακιγιάζ, ντυμένη μόνο με το ταλέντο της, με τη φρεσκάδα της να ανασαίνει ελεύθερα, πιο ωραία από ποτέ.

92ddMvw_2.jpeg

Είναι η Άλι. Διαθέτει θεϊκή φωνή και αναμφισβήτητο star quality, αλλά προς το παρόν μόνο οι drag queens στο μπαρ όπου κάνει performance το αναγνωρίζουν –η ίδια θεωρεί ότι δεν θα βγει ποτέ από την αφάνεια, δεν νιώθει καν αρκετά όμορφη. Ο Τζάκσον Μέιν, από την άλλη, είναι φτασμένος σταρ. Το καταλαβαίνουμε από τις πρώτες, ηλεκτρικά φορτισμένες σκηνές της συναυλίας του. Σχεδόν αμέσως, όμως, μαθαίνουμε και κάτι άλλο: ότι ο Τζακ δεν ξεφεύγει από το στερεότυπο του super popular μουσικού, που θέλει τα τραύματα μέσα του να μην καλύπτονται αρκετά από το παραλήρημα των θαυμαστών του, ούτε καν από την ίδια τη δημιουργία. Το καταφύγιό του είναι το γνωστό, καταστροφικό κοκτέιλ: χάπια και αλκοόλ.

92ddMvw_3.jpeg

Όταν, μετά τη συναυλία, θα μπει στο πρώτο μπαρ που θα βρει μπροστά του, θα αντικρίσει την Άλι με ψεύτικες βλεφαρίδες, να τραγουδάει το "La Vie Εn Rose" με τρόπο που η Εντίθ Πιαφ δεν θα φανταζόταν ποτέ. Η περφόρμανς της είναι υπνωτιστική, τόσο για τον ίδιο, όσο και για μας. Ο Τζάκσον θα την ερωτευτεί ακαριαία και –ως γνήσιος Πυγμαλίωνας– θα την πάρει υπό την προστασία του, αποφασισμένος να φέρει το ευαίσθητο άστρο της στο φως. 

92ddMvw_4.jpeg

Το πρώτο μέρος της ταινίας είναι αφιερωμένο στο χτίσιμο της σχέσης τους. Όσο εκείνη ανακαλύπτει τον κρυμμένο, δυνατό εαυτό της, αυτός ανακαλύπτει ένα νέο νόημα στη ζωή του. Μία από τις καλύτερες στιγμές τους ενώνει το ζευγάρι στη σκηνή, και εκθέτει τη θεαματική αύρα της Άλι (η οποία ερμηνεύει, αλλά και συνθέτει τραγούδια) στα αυτιά και στα μάτια των εκατοντάδων θαυμαστών του Τζάκσον. Από εκείνο το σημείο, το κορίτσι επιβιβάζεται στο roller coaster της αγάπης και της καριέρας. Με τη βοήθεια ενός μάνατζερ θα σκαρφαλώσει τη σκάλα της φήμης, μέχρι που θα μεταμορφωθεί σε ποπ σταρ και θα αρχίσει να θυμίζει ...τη Lady Gaga. Ο Τζάκσον δεν συμφωνεί με την αισθητική της στροφή. Επιπλέον, είναι σαφές ότι την έχει περισσότερη ανάγκη, από όσο τον έχει εκείνη. Καθώς την αισθάνεται να απομακρύνεται, παραδίδεται αμαχητί στους δαίμονές του. Κι όμως, η μόνη που παλεύει για χάρη του είναι η Άλι, η οποία αποδεικνύεται μεγάλη καρδιά και ανθεκτική σα βράχος, ακόμα και όταν ο αγαπημένος της κάνει θρύψαλα τη σημαντικότερη βραδιά της ζωής της.

92ddMvw_5.jpeg

Σε γενικές γραμμές, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπράντλεϊ Κούπερ στέφεται με επιτυχία. Παρουσιάζει το ριμέικ μιας κλασικής ιστορίας με σύγχρονο, φρέσκο, λαμπερό βλέμμα –μεγάλη η συνεισφορά της φωτογραφίας του Μάθιου Λιμπατίκ– φέρνοντας αβίαστα σε πρώτο πλάνο την υπέροχη μουσική της Lady Gaga, του Κούπερ και άλλων (που πλημμυρίζει την ταινία χωρίς να κουράζει), φωτίζοντας τις ερμηνευτικές δυνατότητες της πρωταγωνίστριάς του, κατορθώνοντας, ως συμπρωταγωνιστής, να στέκεται εντελώς δίπλα της. Η χημεία τους παίρνει άριστα και, όπως λέει η Gaga, αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια δίκαιη ανταλλαγή: η μουσικός έγινε ηθοποιός και ο ηθοποιός μουσικός. Ο δρόμος προς τα Όσκαρ δείχνει να έχει ανοίξει διάπλατα και κάποιοι μιλούν ήδη για ένα πιο συναισθηματικό La La Land.

Αλλά όχι. Κάτω από τη γυαλιστερή της επιφάνεια, η ταινία του Ντέιμιαν Σαζέλ έκρυβε την ευφυή πολυπλοκότητα που λείπει από το Ένα Αστέρι Γεννιέται. Το οποίο, επίσης, δεν αποφεύγει την «κοιλιά»: όταν καταπιάνεται με το σοβαρό ζήτημα της συμβίωσης με έναν εθισμένο, αντί να εμπλουτίζεται, χάνει την ισορροπία του.

Η.Π.Α.
Σκηνοθεσία: Μπράντλεϊ Κούπερ
Πρωταγωνιστούν: Lady Gaga, Μπράντλεϊ Κούπερ, Σαμ Έλιοτ
Διανομή: Tanweer

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured