Ήγγικεν η ώρα. Πέμπτη 2 Μαρτίου ξεκινάει η προβολή του Τ2 Τrainspotting. 21 χρόνια μετά. Που... πολλά έχουν αλλάξει. Ο Mark Renton (Ewan McGregor) επιστρέφει στο μοναδικό μέρος που μπορεί να αποκαλεί σπίτι. Εκεί τον περιμένουν όλοι: ο Spud (Ewen Bremner), ο Sick Boy (Jonny Lee Miller) και ο Begbie (Robert Carlyle). Αλλά όχι μόνο αυτοί. Τον υποδέχονται η λύπη, η απώλεια, η χαρά, η εκδίκηση, το μίσος, η φιλία, η αγάπη, η επιθυμία, ο φόβος, η μετάνοια, η ηρωίνη, η αυτοκαταστροφή, ο θανάσιμος κίνδυνος. Όλα έχουν παραταχθεί για να τον καλωσορίσουν.

Η πρώτη ταινία (Trainspotting), με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια λίρες από την ομάδα του Shallow Grave (Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ Φίλων) ξεπέρασε τις ανεξάρτητες ρίζες της και εξαπλώθηκε παντού ως ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Το ομώνυμο βιβλίο, εκδόθηκε στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Οξύ και αποτελεί φετίχ για όλους εμάς που ζήσαμε (λιγότερο ή περισσότερο) έντονα τα 90s. Για πολλούς οπαδούς, η ταινία ήταν μια ένεση αδρεναλίνης στη βρετανική κινηματογραφική σκηνή, όπου κυριαρχούσαν οι ταινίες εποχής, ο κοινωνικός ρεαλισμός και οι ρομαντικές κομεντί. Τα φευγάτα εικαστικά, το ξεσηκωτικό, θρυλικό πλέον, soundtrack και οι αξέχαστοι αντιήρωες σε συνδυασμό με μια πρωτοποριακή, άμεση επικοινωνία, έκαναν το Trainspotting να πιάσει απόλυτα τον παλμό της εποχής.

Η αρχή του T2 Trainspotting

«Έχουν περάσει 21 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας και θεωρητικά τόσα χρόνια είναι πολλά για να γίνει sequel» λέει ο Boyle. «Η καθυστέρηση δεν ήταν επιτηδευμένη. Το συζητούσαμε για χρόνια. Αλλά τελικά, αυτό δίνει στην ταινία λόγο ύπαρξης. Όταν βάζεις τους ηθοποιούς δίπλα στο πώς έμοιαζαν δύο δεκαετίες πριν, αυτό είναι σκληρό. 10 χρόνια πριν, δεν ήταν τόσο διαφορετικοί. Τους έκανα πλάκα και τους έλεγα ότι πρέπει να ενυδατώνονται συνέχεια! Αλλά 20 χρόνια είναι πολύ καιρός και το νιώθεις αυτό. Οι τύποι είναι πολύ καλά με το πώς είναι τώρα και πώς θα φαίνονται σε σύγκριση με πριν. Ήταν τίμιο. Δεν ντράπηκαν και η ταινία έχει να κάνει μ’ αυτό».

Ο Jonny Lee Miller, που υποδύεται τον Simon (aka Sick Boy), συμφωνεί ότι δεν είναι ένα παραδοσιακό sequel. «Δεν έχει νόημα να κάνεις sequel του Trainspotting εκτός κι αν πραγματεύεσαι μεγάλα θέματα. Πώς είναι να είσαι μεγαλύτερος; Τι έχεις κάνει; Τι συμβαίνει στους χαρακτήρες και ποιες είναι οι συνέπειες; Ένα άμεσο sequel με απαντήσεις στο ποιος ξέφυγε, ποιος εκδικήθηκε, είναι βαρετό. Ο μόνος τρόπος είναι να βάλεις τις ζωές των ανθρώπων ανάμεσα».

«Η βασική ερώτηση ήταν αν ο John θα μπορούσε να γράψει το σενάριο» λέει ο Danny Boyle. «Οι ηθοποιοί είχαν φυσικά κάποιες επιφυλάξεις, γιατί ήθελαν να κάνουν κάτι εξίσου καλό με το πρώτο. Δεν ήθελαν να απογοητεύσουν κάποιον με τον κάνουν μια κακή συνέχεια. Ο John έκανε κάποιες απόπειρες που όλοι ξέραμε, όπως κι αυτός, ότι δεν λειτουργούσαν. Μετά πήγαμε όλοι στο Εδιμβούργο με τους παραγωγούς. Η 20η επέτειος πλησίαζε και θεωρήσαμε ότι ή τώρα ή ποτέ. Ο John έφυγε, έγραψε το σενάριο που μόλις το διάβασα, το έστειλα στους ηθοποιούς. Θα ήταν τρελοί να μην το κάνουν. Μπορεί να έλεγαν όχι για διάφορους λόγους, κυρίως γιατί ένας δύο έχουν τηλεοπτικές καριέρες. Αλλά όλοι ανταποκρίθηκαν και έτσι μπορούσαμε να το κάνουμε».

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από τη Feelgood και... stay tuned για τη δική μας κριτική...

Μέχρι τότε, ένα αποκλειστικό featurette:

{youtube}UMxW3Qrk6Hk{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured