Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γιοακίμ Τρίερ κάνει πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου και ώρα 22:00, στα Novacinema. Τα υλικά της ιστορίας της είναι: μια οικογένεια -ένας πατέρας και οι δυο γιοι του- που προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει τον χαμό της μητέρας που σκοτώθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα σε δυστύχημα με αυτοκίνητο.

Μετά το «Reprise» και το «Οσλο 31 Αυγούστου», ο Γιοακίμ Τρίερ, τοποθετεί τη δράση της ιστορίας του Νέα Υόρκη, με καστ που περιλαμβάνει τους Γκάμπριελ Μπερν, Τζέσι Αϊζενμπεργκ, Ντέβιν Ντρούιντ και την Ιζαμπέλ Ιπερ στο ρόλο της μητέρας που επανέρχεται στην πλοκή. Πρόκειται για ένα δράμα χαρακτήρων που αξίζει να παρακολουθήσετε και με το Νova On Demand δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί. Αν είστε Nova3play συνδρομητής, εντελώς δωρεάν συνδέετε τον αποκωδικοποιητή με το internet και αποκτάτε πρόσβαση στο Nova On Demand (plug & play) για να απολαύσετε ντοκιμαντέρ, πρεμιέρες και φυσικά το Louder Than Bombs, όποτε το επιθυμείτε.

louderin.jpg

Ο θρήνος δεν παρουσιάζεται με τραχύτητα και ωμότητα αλλά με τρυφερότητα, και ο φακός κοντοστέκεται στο σημείο που οι χαρακτήρες είναι ακόμα μουδιασμένοι από το συναίσθημα της απώλειας και δεν έχουν πενθήσει με οδυρμό και πόνο. Σε αυτό το μεταίχμιο χτίζεται μια ιστορία όπου μέσα από flashback, από σκηνές ονείρων και από voiceover, παρακολουθούμε τον γιο, που έχει πλέον γίνει κι αυτός πατέρας και εγκαταλείπει τη γυναίκα του.

Ο μικρός γιος είναι εσωστρεφής με βίαια ξεσπάσματα ενώ κάνει μια δειλή απόπειρα να ερωτευθεί για πρώτη φορά. Ο μπαμπάς βλέπει κρυφά τη δασκάλα του μικρού γιου και η νεκρή μητέρα επανέρχεται στη θύμησή τους μέσα από σκηνές που διαθέτουν πανέμορφα ειδικά εφέ. Οι υπόνοιες ότι είχε παράνομη ερωτική σχέση με τον συνάδελφό της τροφοδοτούν τις συναισθηματικές επάλξεις των ηρώων και τις σπονδυλωτές σχέσεις αφοσίωσης, προδοσίας, μίσους, μυστικών και ψεμάτων. Όσο γνωρίζουμε τους ήρωες τόσο πυκνώνει και η ίντριγκα μυστηρίου γύρω από το ατύχημα της μητέρας. Πρόκειται για κάρμα, για έγκλημα ή για τυχαίο συμβάν; Οι δυνατότητες REC, PAUSE&PLAY και REWIND που προσφέρει η Nova είναι χρήσιμες τόσο για το ανθρωποκεντρικό μυστήριο της ταινίας, την λεπτοκεντημένη σπουδή χαρακτήρων, αλλά και το ελεγειακό φινάλε που θα σας αφήσει άναυδους. Ο Jesse Eisenberg δίνει μια από τις πιο ανθρώπινες ερμηνείες του, όπως και ο μεγάλος Ιρλανδός ηθοποιός Γκάμπριελ Μπερν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μελόδραμα του Γιοακίμ Τρίερ πήρε τον τίτλο του από ένα album των Smiths και ο Νορβηγός σκηνοθέτης διατηρεί την ικανότητα του να δίνει ένταση σε σιωπηρές σκηνές, να γεμίζει τα πλάνα με συναίσθημα και να αφήνει τη μελαγχολία να την υποδεικνύουν οι κινήσεις και τα βλέμματα στις παρυφές της πλοκής, χωρίς διδακτισμούς και υπερφορτωμένη δραματοποίηση. Η ονειρική αποτύπωση της καθημερινής πραγματικότητας είναι βυθισμένη στην μελαγχολία αλλά οι ήρωες θα βρουν τη λύτρωση που τους αξίζει.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured