Φωτογραφίες: Έφη Κρητικού

Ποιος δεν ξαφνιάστηκε με την ανακοίνωση όχι μόνο της εμφάνισης των Murder By Death στην Αθήνα αλλά και της mini tour την οποία θα κάνουν στην Ελλάδα; Είναι μεγάλη μπάντα, δεν λέω, αλλά έχουν τόσο κοινό; Στο An φάνηκε ότι το έχουν. Μπορεί να μην γέμισε τελείως, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, οι περίπου 300 που μαζευτήκαμε ήταν αν μη τι άλλο ικανοποιητικός αριθμός – άσε που μπορεί να ήταν και παραπάνω. Το εντυπωσιακό ήταν ότι αρκετοί από αυτούς έδειξαν όχι μόνο ότι ξέρουν το υλικό τους αλλά τους γουστάρουν πραγματικά. Εμφανίστηκε λοιπόν δικαιοσύνη στον τόπο του Καραμανλή, ο οποίος μόλις αποφάσισε επιτέλους να αυτοκτονήσει και κήρυξε εκλογές στις 4 Οκτωβρίου την ώρα που γράφω τούτο το κείμενο; Ο πιο εύκολος προεκλογικός αγώνας μόλις ξεκίνησε και το βράδυ της Τρίτης, με την εξαιρετική εμφάνιση των Murder By Death, ξεκίνησε και η καινούργια συναυλιακή σαιζόν. Για πρώτη φορά στα χρονικά το δεύτερο είναι πιο ενδιαφέρον.

Η αρχή έγινε με τους Dustbowl γύρω στις 21.50. Καινούργιο υλικό για τους Αθηναίους, που φάνηκε να γέρνει ξεκάθαρα πλέον προς το desert του ήχου τους. Άλλωστε στην καινούργια τους δουλειά εκτός του Alex K. (Last Drive/Earthbound) θα συμμετέχει και ο μεγάλος Phil Schoenfelt. Είναι καλή μπάντα οι Dustbowl αλλά με τη μόνιμη χρήση της slide, σε συνδυασμό με τις ήδη πολύ έντονες κιθάρες τους, καπελώνουν τα ίδια τους τα τραγούδια. Πιθανότατα όμως είναι μια από τις πιο δεμένες μπάντες που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 3-4 χρόνια στη χώρα και μια ισορροπία στις συνθέσεις τους θα τους ανεβάσει επίπεδο. Το συναυλιακό ήδη το κατέχουν, οπότε το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό.

Οι Murder By Death από την άλλη είναι ήδη φτασμένη μπάντα. Το καταλαβαίνεις στο πρώτο λεπτό που τους βλέπεις. Η (απίστευτα γοητευτική) Sarah Balliet στο ηλεκτρικό τσέλο και στα πλήκτρα είναι έντονα απόκοσμη αλλά και εκφραστική κινησιολογικά. Ο Matt Armstrong στο μπάσο είναι ο βέρος Αμερικάνος της υπόθεσης. Ο Dagan Thogerson στα drums είναι κατά πολύ υπεύθυνος για τον βαθιά δυνατό ήχο της μπάντας, κυρίως λόγω του απίστευτου όγκου του παιξίματος του. Στην κορυφή όλων αυτών, ηγετική και φιλική φυσιογνωμία, ο Adam Turla οδηγεί τους Murder By Death σε μέρη όπου ο ακόμα σπουδαιότερος David Eugene Edwards δεν οδήγησε ποτέ τους 16 Horsepower λόγω των θρησκόληπτων εμμονών του.

Στην μικρή διάρκεια του σετ τους (75 λεπτά περίπου) έπαιξαν κυρίως υλικό από την τελευταία και καλύτερη δουλειά τους, Red Of Tooth And Claw και φανέρωσαν σε όλους μας τα ατού των τραγουδιών τους. Πρώτη και μεγάλη τους αρετή η πάντα θεατρική και ποτέ υπερβολική ερμηνεία του Turla. Ελεγχόμενες εξάρσεις, δυναμική και θεατρικότητα τον έχουν τοποθετήσει ήδη σε μια από τις σπουδαιότερες φωνές των ημερών μας. Η ουσιαστικότερή τους αρετή όμως είναι τα ίδια τα τραγούδια. Σε punk ρυθμούς σκάνε στα αυτιά σου και πριν καν καταλάβεις τι γίνεται τελειώνουν και ξεκινάει το επόμενο. Είτε αφορούν χαμένους έρωτες, είτε είναι αφιερωμένα σε φυλακόβιους φίλους νιώθεις ότι σε αφορούν. Άλλωστε από την ώρα που στο σετ τους εμφανίστηκε η δυάδα “Black Spot” και “Ball & Chain” οι Murder By Death ήταν καταιγιστικοί. Μοναδικά διαλείμματα οι επανειλημμένες δηλώσεις χαράς του Turla όπως «δεν έχω παίξει ποτέ τόσο μακριά από την Indiana», «όταν έφτιαχνα τη μπάντα στο υπόγειο μου δεν φανταζόμουν ότι θα με ταξίδευε ποτέ μέχρι εδώ» κτλ. Να μην τους χάσετε οι βόρειοι ενώ είναι απαραίτητο να σημειωθεί/επιβραβευθεί το φθηνό εισιτήριο.

Δυναμικά ξεκινήσαμε λοιπόν ,οπότε καλή χρόνια να μας βρει και να πάρουμε το πρωτάθλημα ή να φύγει ο προδότης να ησυχάσουμε. Το ίδιο είναι...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured