Φωτογραφίες: Ryme63

Προσωπικά για τον γράφοντα το να δει ζωντανά το δίδυμο των Fredro Star και Sticky Fingaz ήταν κάτι σαν την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου. Κι αυτό διότι το group των Onyx από τη Νέα Υόρκη έχει σημαδέψει ανεπανόρθωτα όποιον έχει ποτέ ασχοληθεί με το hip hop στις αρχές ή στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Λίγο μετά τις 21:00, το κατάμεστο από κόσμο Fuzz υποδέχτηκαν οι Αρτέμης & Ευθύμης, με απουσία βέβαια της ζωντανής μπάντας, αλλά με τη συνοδεία του DJ MCD. Η προθέρμανσή τους, με κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους, ήταν κατάλληλη, αποδεικνύοντας ότι παραμένουν ακόμη ένα από τα αγαπημένα ντουέτα της ελληνικής hip hop σκηνής. Στη σκηνή μαζί τους ανέβηκε επίσης και ο DJ The Boy (πολυνίκης των ελληνικών DMC διαγωνισμών) για ένα show το οποίο περιελάμβανε τεχνικά scratches και «ρουτίνες» πάνω σε γνωστά ξένα hip hop ορχηστρικά. Η ώρα των Onyx δεν άργησε να έρθει. Το τι επακολούθησε όμως ήταν αναμενόμενο. Οι Fredro Star και Sticky Fingaz βγήκαν με τρόπο που έκανε τη σκηνή να μοιάζει με το ρινγκ του πιο παράνομου αγώνα πυγμαχίας. Πηδώντας από τη σκηνή στο μπαρ ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο πετώντας πολλά κιλά νερό, ενώ άμεση ήταν και η ανταπόκριση του τελευταίου, ιδιαίτερα σε κομμάτια όπως το “Slam”, το “All We Got Iz Us” και το “Shiftee” – με το μέσον του Fuzz να μετατρέπεται σε μια αρένα όπου το «ξύλο» έδινε και έπαιρνε. Εξάλλου στο πολύ δυνατό κομμάτι “Shut Em Down” o Sticky Fingaz σκαρφάλωσε (κυριολεκτικά) στο ηχείο, δείχνοντας ότι παρά το περασμένο σχετικά της ηλικίας του δεν έχει διαφοροποιηθεί σε τίποτα όσον αφορά στη σκηνική του παρουσία.

Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη στιγμή της μπάντας ήταν στο “Last Dayz”, ένα εκ των καλύτερων κομματιών των Onyx έτσι κι αλλιώς, στο οποίο το σχήμα έκανε εκτενή αναφορά στο κατάλογο των αποθανόντων ράπερ - 2 Pac, Notorious B.I.G., Big Pun – καθώς και σε πολλά groups της επονομαζόμενης «χρυσής εποχής» του hip hop. Και σε αυτή τη στιγμή το κοινό ανταποκρίθηκε με τους αναπτήρες και τα κινητά να φωτίζουν το ασφυκτικά γεμάτο Fuzz. Στα μόνα αρνητικά της βραδιάς η σχετικά μικρή διάρκεια του live (κράτησε γύρω στη μία ώρα) καθώς και κάποιες ελληνικές «hip hop ιστορίες» μετά το τέλος του live, με την αναπάντεχη είσοδο στη σκηνή του group των Σκοταδιστών, μιας ιδιάζουσας δηλαδή «ελληνικής εκδοχής» των Onyx… Είχε γέλιο πάντως, αν κρίνω από τις αντιδράσεις του κοινού. Εν κατακλείδι, η εμφάνιση των Onyx ήταν από τις καλύτερες hip hop συναυλίες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Αναλογίζομαι δε τι έχει να γίνει στις 12 Απριλίου όταν ο Ice Cube θα έρθει κι αυτός με τη σειρά του στον χώρο του Fuzz...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured