Μετά το τέλος της χθεσινής συναυλίας και το τέλος του G-Fest, είδαμε όλο τον κόσμο δίπλα μας σε κατάσταση εκνευρισμού. Κινηθήκαμε backstage για να μάθουμε τι πραγματικά είχε συμβεί - είναι αλήθεια ότι από το σημείο στο οποίο βλέπαμε τη συναυλία δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε και πολλά, πέρα από τον τραυματισμό ενός roadie της μπάντας. Καθίσαμε αρκετή ώρα μέσα, στα γραφεία της παραγωγής, στην αίθουσα της υποδοχής, παρακολουθήσαμε συνομιλίες, διαξιφισμούς (ό,τι τέλος πάντων μπορεί να συμβεί σε στιγμές τέτοιας έντασης) και προσπαθήσαμε απλώς διακριτικά να βγάλουμε άκρη. Το γεγονός της μονόπλευρης πηγής πληροφοριών είναι ένα ντεσαβαντάζ, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η εκτίμηση με βάση όσα ειπώθηκαν.



Για την πρώτη διακοπή δεν χρειαζόταν και έρευνα και -αν μη τί άλλο- είναι φυσιολογικό μία μπάντα να μην μπορεί να παίξει αν αισθάνεται ότι το πανώ (της) πίσω κουνιέται. Το πανώ λοιπόν αφαιρέθηκε, έγιναν οι απαραίτητες συζητήσεις, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες από τους τεχνικους της μπάντας για την οροφή, διαμαρτυρίες που -σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε- είχαν ξεκινήσει από νωρίς για άλλες πτυχές του οργανωτικού κομματιού / παραγωγής. Μια εκ των συνεπειών αυτών ήταν και η μη είσοδος της Sunny Μπαλτζή στη σκηνή, αν και πραγματικά είχαν εγκριθεί από τον White και είχαν κάνει soundcheck την επόμενη μέρα. Eχουμε διαφορετικές και αντιφατικές πληροφορίες, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία μεταξύ διοργανωτών και ανθρώπων του group (ακόμα και μεταξύ των τελευταίων). Από νωρίς διαδραματίστηκαν διάφορες σκηνές και το κλίμα δεν ήταν και ό,τι πιο ιδανικό. Η επίσημη άποψη της Άστρα αναφέρει "τεχνικά προβλήματα" που δεν επέτρεψαν στο πρώτο support να παίξει κι έτσι όλα ξεκίνησαν από το δεύτερο. Κρίμα, πάντως, η θυσία να είναι πάντα το ελληνικό "κομμάτι"... Έγκυρες πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι έρμοι οι Sons & Daughers δεν έκαναν ούτε line check, αποτέλεσμα απαιτήσεων/διαβουλεύσεων του production management των White Stripes -με αποτέλεσμα άλλο ένα ομαδικό μπάχαλο.

Τα προβλήματα, λοιπόν, και η συνακόλουθη ένταση φούντωσαν ακριβώς τη στιγμή που το σκεπαστρο δεν βρισκόταν -σύμφωνα με την εκτίμηση των υπευθύνων του group- σε καλή κατάσταση ώστε να αντέξει τον αέρα των 3 μποφόρ. Μιλώντας πίσω με τους τεχνικούς υπευθύνους της Αστρα, μας είπαν ότι υπάρχει εγγύηση για μέχρι 8 μποφόρ από την εταιρία που το ενοικίασε και έστησε, την οποία και μας έδειξαν, αναφέροντας ότι είναι στη διάθεση του καθένα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, κανένα χαρτί δεν αρκεί για να αντικαταστήσει την εμπειρία ή τη διαίσθηση, όταν πρόκειται μάλιστα για την ασφάλεια. Υπήρξε λοιπόν αρκετός εκνευρισμός την ώρα που εμείς απλώς απολαμβάναμε τις κιθαριές του Jack και απαιτήθηκε να κατέβει το επικίνδυνο, γι' αυτούς, support. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η Astra δέχθηκε να κατέβει, αλλά την ίδια ώρα, κάποιος εκ των τεχνικών, απόλυτα εξουσιοδοτημένος για να το κάνει και υπεύθυνος βέβαια για την ασφάλεια του group (ενεργώντας, όμως, αυτοβούλως) άρχισε να σκαρφαλώνει προς την οροφή. Όλο αυτό όμως έγινε χωρίς καμία συνεννόηση (αντιλαμβανόμαστε όλοι, βέβαια, ότι υπήρχε γενικότερο έλλειμμα επικοινωνίας), και αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσει. Ακολούθησε ένας πανικός, ο Jack White έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τον άνθρωπό του και φέρεται επίσης να εκνευρίστηκε με το όλο σκηνικό. Εκεί, λοιπόν, που αναζητείτο κάποια λύση, ώστε να είναι τα πράγματα καλύτερα για όλους, το production management του group πήρε την απόφαση να μην ξαναβγει, λογω αβεβαιότητας για το αν θα είναι ασφαλής η συνέχιση της συναυλίας με οποιονδήποτε τρόπο.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές (Astra και management του group) κατέληξαν να εκφράσουν τη διάθεσή τους να αποζημιωθεί με κάποιο τρόπο ο κόσμος. Ξεκαθαρίζουμε, όμως, για να μην έχετε καμία αμφιβολία επ' αυτού, ότι δεν θα υπάρξει εξαργύρωση εισιτηρίων, δεν πρόκειται να ξαναπαίξουν οι White Stripes πολύ σύντομα και γενικώς δεν "παίζει" κανένα από τα σενάρια που έχουν εμφανιστεί. Υπάρχει απλώς η διάθεση (τονίζουμε τη λέξη, γιατί έχει σημασία η αλήθεια) και από τις δύο πλευρές να συμπεριληφθεί η Αθήνα στην αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή τουρνέ. Σας προτείνουμε λοιπόν να κρατήσετε το εισιτήριό σας γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έχετε γενναία έκπτωση. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο, αλλά ΔΕΝ είναι επίσημο, όπως και οτιδήποτε γράφουμε εδώ.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τεχνικοί δεν είμαστε και δεν έχουμε ιδίαν άποψη για τις συνθήκες ασφαλείας (για την ακρίβεια έχουμε πλήρη άγνοια, αλλά προφανώς δεν είναι και για σκότωμα οποιοσδήποτε, βλέποντας να κουνιούνται πάνω από το κεφάλι των μουσικών του διάφορα αντικείμενα, δεν λογαριάζει χαρτιά και εγγυήσεις), αλλά και -παράλληλα- δεν μπορεί να λαμβάνει διάφορους χαρακτηρισμούς και αντικείμενα ένας καλλιτέχνης, μόνο και μόνο επειδή ακολουθεί τις εντολές όσων είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά του.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured