Ιδιαίτερη περίπτωση συγκροτήματος αποτελούν οι Zounds που σχεδόν ανεξήγητα, για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας, άγγιξαν τα όρια του θρύλου για δυο εφαπτόμενα μουσικά ιδιώματα: το punk και το new wave. Ανεξήγητα επιτυχημένοι γιατί με ένα μόνον (ουσιαστικά) δίσκο και κάποια επτάιντσα στο ενεργητικό τους πριν από 20 και βάλε χρόνια, εξακολούθησαν να προσελκύουν και να μυούν οπαδούς στο μουσικό τους κόσμο, κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που ακολούθησαν.

Γι’ αυτό και η συνύπαρξη καταληψιών στέγης, πιτσιρικάδων, φρικιών, ξεχασμένων από το χρόνο punks και παραδοσιακών darkηδων το βράδυ της Δευτέρας στο Αν, δεν παραξένεψε κανέναν. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν το ασφυκτικά γεμάτο club. Και όσοι είχαν την κακή τύχη να δουλεύουν μέχρι αργά (όπως ο υπογράφων), έπρεπε να παλέψουν μέχρι να κατέβουν τη σκάλα και τελικά να στριμωχτούν αγκαλιά με τη κολώνα. Και συν τοις άλλοις να χάσουν όχι μόνο την εμφάνιση των δεμένων –όπως μου σφύριξαν- Absent Minded αλλά και τα πρώτα κομμάτια των Zounds, όπως το μικρό τους αριστούργημα Demystification.

Το κλίμα ήταν μια χαρά, τόσο από πλευράς υποτυπώδους ξύλου (σε punk μπάντα ήρθαμε) όσο και crowd surfing. Εντάξει, ένα-δυο παιδιά το επεχείρησαν αλλά όλα αυτά ήταν αρκετά για να δώσουν μια ψευδαίσθηση ατμόσφαιρας υπόγειου λονδρέζικου club κάπου στις αρχές των 80’s.

Πάντως έχω την εντύπωση πως η αξία του προχθεσινού live ήταν περισσότερο συναισθηματικής φύσεως παρά απόπειρα ακριβούς απόδοσης αγαπημένων κομματιών με τον τρόπο που τα μάθαμε ακούγοντάς τα σε σπίτια από φθαρμένες κόπιες ή στα μαγαζιά της πόλης. Τα περισσότερο συναισθηματικά και ‘’εσωτερικά’’ κομμάτια όπως τα Dancing, Little Bit More ή Demystification, απογυμνωμένα από τα σκοτεινά τους πλήκτρα έχασαν και πλησίασαν απειλητικά στην καθαρή punk εκδοχή τους όπως και όλα τα υπόλοιπα. Για τους προαναφερθέντες άτυχους της βραδιάς, ο Steve Lake φρόντισε να κλείσει παίζοντας ξανά τα Demystification και Little Bit More. Δεν είναι κι εύκολο να γεμίσεις μια ώρα στη σκηνή με το περιεχόμενο ενός (punk) δίσκου. Μια χαρά ήταν όμως. Peace and love brothers.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured