Photos: Olga K.

Οι Steel Pulse σε μια βραδιά μας απέδειξαν γιατί ήταν από τα αγαπημένα reggae bands του Bob Marley. Το Ρόδον την Τετάρτη το βράδυ πλημμύρισε με ήχους και εικόνες από Reggae. Οι Steel Pulse έκαναν αυτό που εδώ και 30 χρόνια γνωρίζουν να κάνουν: να προσφέρουν δροσερές μουσικές στιγμές βουτηγμένες στο ρούμι και στην καρύδα, πολύχρωμα ηχητικά τοπία από ξέγνοιαστα καλοκαιρινά βράδια κάπου στην Καραϊβική, κλεμμένες από το μουσικό λεύκωμα του μέντορα αλλά και πιστού ακροατή τους, του Bob Marley.

Το συγκρότημα από το Birmingham δεν είναι παρά μια παρέα από πρώην συμμαθητές που μέσα στην μεγαλύτερη Καραϊβική κοινότητα της Αγγλίας, το να δημιουργήσουν μια μπάντα που να παίζει Reggae αποδείχθηκε μάλλον μονόδρομος παρά προϊόν συνειδητής επιλογής.

Από το μυθικό πλέον πρώτο άλμπουμ τους, το ''Handsworth Revolution'' και το πρώτο σίνγκλ -που είναι από τα αγαπημένα μου- το εξαίσιο Ku Klux Klan που αναφέρεται στις κοινωνικές διακρίσεις και τα δεινά του ρατσισμού καλώντας συνάμα σε αντίσταση σε αυτά, μας προϊδέασαν για την πορεία τους. Οι μουσικές τους προέρχονται από το εργαστήρι της τεράστιας Αφρικάνικης μουσικής παράδοσης και με βαθειές επιρροές από την eeggae -made in Jamaica- των Winston Rodney και Bob Marley, με έντονο πολιτικό και κοινωνικό στίχο αλλά και με στοιχεία Ευρωπαϊκής μουσικής όπως rock, dub, flamengo.

Όλα αυτά μας τα παρουσίασαν από κοντά όταν ανέβηκαν στην σκηνή του Ρόδον 10 λεπτά πριν τις 11. Το κοινό που είχε γεμίσει -όχι ασφυκτικά πάντως- το Ρόδον άρχισε να χορεύει ασταμάτητα πάνω στην μουσική παλέτα του David Hinds και της μπάντας του που χρωμάτισε το βράδυ μας με ήχους από τις μουσικές πατρίδες του, την Τζαμάϊκα και την Αφρική.

Η αφόρητη ζέστη που επικρατούσε σε ένα τέτοιο κλειστό χώρο δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει το -Rasta στην πλειοψηφία του- κοινό από το να κινείται ρυθμικά στους ρυθμούς της Afro-reggae music, μάλλον γιατί είχαμε εξισωθεί στα επίπεδα θερμοκρασίας (και κατανάλωσης διαφόρων οπιούχων βοτάνων!) με αυτά που επικρατούν στην χώρα της Reggae, Jamaica.

Μας παρουσίασαν κυρίως κομμάτια από τα προηγούμενα άλμπουμ τους αλλά και από το επερχόμενο ''African Holocaust", και για 100 λεπτά κράτησαν ψηλά την σημαία της Reggae μουσικής.

Rally round the flag,
Rally round the red, gold, black and green…
Red for the blood that flowed like a river
Green for the land of Africa
Yellow for the gold that they stole
Black for the people that they looted from...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured