Το τριήμερο 12 - 14 Ιανουαρίου στη συμπρωτεύουσα πήρε χρώμα και ρυθμό από τις μουσικές του κόσμου που απλόχερα μας χάρισαν οι καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μύλου, με αφορμή την ετήσια συνέλευση του -ελληνιστί- Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Φεστιβάλ των Μουσικών του Κόσμου. Στα πλαίσια αυτής της τριήμερης εκδήλωσης είχε την ευκαιρία το κοινό της Θεσσαλονίκης να απολάυσει καλλιτέχνες όπως η Δόμνα Σαμίου, ο Νίκος Παπάζογλου, η Σαββίνα Γιαννάτου, η Κρίστη Στασινοπούλου και πολλούς άλλους.

Οφείλουμε να απονήμουμε τα εύσημα στους διοργανωτές, οι οποίοι φρόντισαν να κρατήσουν την τιμή του εισιτηρίου για την κάθε ημέρα σε χαμηλά επίπεδα (3000 δρχ - 8,79 euro), δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στο κοινό με το ίδιο εισιτήριο να παρακολουθήσει όποιες συναυλίες επιθυμούσε, στους διάφορους χώρους του Μύλου. Έτσι λοιπόν, η προσέλευση του κόσμου, τουλάχιστον την Παρασκευή που ήμασταν κι εμείς εκεί, κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική. 



Την Παρασκευή λοιπόν είχαμε τους Mode Plagal, την Κρίστη Στασινοπούλου και τη Σαββίνα Γιαννάτου να εμφανίζονται με την παραπάνω σειρά στο club του Μύλου. Οφείλω να ομολογήσω πως, πέρα από τη Κρίστη Στασινοπούλου, δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δω από κοντά τα άλλα δύο μουσικά σχήματα. Προς μεγάλη μου χαρά όμως όλοι οι καλλιτέχνες αφήσαν ο καθένας με τον τρόπο του στο κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις.



Οι Mode Plagal είναι ένα group με πολλή ενέργεια πάνω στη σκηνή, που μεταμορφώνει με το δικό του τρόπο παραδοσιακά μουσικά θέματα σε ethnic-jazz, funk διασκευές. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος ενός από τα κομμάτια που μας έπαιξαν: Funky Vergina! :) Οι Mode Plagal μας κράτησαν ευχάριστη συντροφιά για περίπου μία ώρα.



Επόμενη στη σειρά ήταν η γλυκύτατη Κρίστη Στασινοπούλου με την παρέα της. Έχοντας δει πλέον και για δεύτερη φορά ζωντανά τη συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα, μπορώ άνετα να πω πως οι ζωντανές της εμφανίσεις χαρίζουν συγκινήσεις που συγκρίνονται με ελάχιστα άλλα groups εντός συνόρων, ανεξαρτήτως μουσικού είδους. Για περίπου 50 λεπτά μας αράδιασε στιχάκια από τα "παραμυθάκια" της, "πετάξαμε" μαζί της, και φεύγοντας μας υποσχέθηκε πως θα τα ξαναπούμε σύντομα. Το ελπίζουμε κι εμείς!

Στο διάστημα που μεσολάβησε για να ανέβει στη σκηνή η Σαββίνα Γιαννάτου, επισκεφθήκαμε παρέα με τη μισητή συνάδελφο "ανταγωνιστικού" online περιοδικού τους άλλους χώρους όπου είχαμε εκδηλώσεις εκείνη τη μέρα. Στο Ξυλουργείο βρήκαμε και φωτογραφίσαμε τους Ιδιόμελο, ενώ στην κατάμεστη Αποθήκη του Μύλου δέσποζε με την παρουσία της η Δόμνα Σαμίου.



Επιστροφή όμως μετά από μερικά γρήγορα "κλικ" (οι δικές μου φωτογραφίες είναι καλύτερες!) στο club και στην σεμνή και γοητευτική εμφάνιση της Σαββίνας Γιαννάτου. Παρέα με κορυφαίους μουσικούς, μας ερμήνευσε με το μοναδικό της τρόπο τραγούδια της Μεσογείου, σε ένα μαγικό μουσικό συνοθύλευμα. 

Ντυμένη με ένα λιτό κόκκινο φόρεμα, μας ταξίδεψε για κάτι παραπάνω από μία ώρα σε όχθες και ακρογιάλια, ενώ στο encore προτίμησε να μας νανουρίσει... Μα ήταν ένα νανούρισμα που όσο γλυκά ξεκίνησε, πέρασε σταδιακά σε έναν εφιάλτη μουσικής "αποσύνθεσης", με τα όργανα των μουσικών να ουρλιάζουν και την ίδια τη Σαββίνα να βγάζει σπαρακτικούς άναρθρους λαρυγγισμούς! (κάπου εκεί, άγνωστο πως, μου ήρθαν συνειρμικά στο μυαλό οι Αdd N to X!

Τελικά ήρθε το βιολί και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, οδηγώντας μας από την απόλυτη μουσική αναρχία, στη μελωδία του παραδοσιακού "Τζιβαέρι". Και έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η όμορφη βραδιά... Σιγανά, σιγανά και ταπεινά...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured