Κάλλιστα θα μπορούσε να εκπονηθεί μια κοινωνιολογική διατριβή με θέμα τις μουσικές επιλογές των ανθρώπων κατά τις εορταστικές μέρες. Ξεσκονισμένες μνήμες, ξεσπάσματα πενιάς, ξεσαλώματα κλυδωνισμένων οστών. Ακόμα και στο Facebook επιβάλλεται η ταυτοποίηση φίλου και ανάρτησης μουσικού κομματιού. Όσο κι αν εξάπτουν τις αισθήσεις οι καλικάντζαροι Mr. Hyde (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου), σοφά είχα προνοήσει την ανάγκη μου για αποτοξίνωση στην εβδομάδα ανάπαυλα σιέστας. Και η εμφάνιση των Ματ Σε 2 Υφέσεις στην Αυλαία ήταν η κατάλληλη επιλογή.

Η Αυλαία είναι μια μουσική σκηνή που καταφέρνει να προσφέρει βραδιές «σπιτικές»: ζεστή ατμόσφαιρα, καθαρό ήχο, προσιτές τιμές. Την προηγούμενη Τρίτη είχε ντυθεί με τα γιορτινά της, είχε φωτιστεί με τ’ απαραίτητα κεράκια και ήταν έτοιμη να υποδεχτεί τους Ματ Σε 2 Υφέσεις σε απαρτία. Γεγονός που προμηνυόταν από την πυκνοκατοικημένη από καθίσματα και μουσικά όργανα σκηνή.

Mat_2Το επταμελές συγκρότημα εμφανίστηκε σαν να επρόκειτο να κάνει την τελευταία του πρόβα –τόσο αθόρυβα, ώστε να μην παύσουν οι συζητήσεις του κοινού. Πρώτο ήχησε το μπάσο, κατόπιν η λύρα. Η συνομιλία τους επέβαλε τη σιωπή. Η βραδιά ξεκίνησε με το “Ψέμα Σαν Αλήθεια” και η φωνή της Σπυριδούλας Μπάκα στάθηκε θερμό καλωσόρισμα. Στη συνέχεια, τον χώρο γέμισε η μεστή ερμηνεία του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη στα “Με Κυνηγά Η Θάλασσα” και “Το Λίγο Διαρκεί Πολύ”. Στις “Μαντινάδες Του Μ. Σαββάτου” τα φώτα εστίασαν περισσότερο στον Γιώργο Κοντογιάννη και στη λύρα του, για ευνόητους λόγους. Κάθε μέλος της μπάντας έδειχνε να είναι αφοσιωμένο και να ευχαριστιέται το έργο του, αλλά όλοι βρίσκονταν και σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Το πρώτο μέρος της εμφάνισης περιέλαβε τραγούδια και από τις τρεις δισκογραφικές τους δουλειές και έκλεισε με δυο επιλογές οι οποίες θα περιλαμβάνονται στον επόμενο δίσκο τους (“Τις Νύχτες”, “Το Γράμμα”).
 
Στο δεύτερο μέρος η διάθεση ήταν εμφανώς πιο χαλαρή. Τα χαμόγελα μεγάλωσαν, μεταλλάχθηκαν σε γέλια κι ανταποδίδονταν κατά διαστήματα από το κοινό. Ψυχή της μεγάλης παρέας ήταν τώρα ο Δημήτρης Βαρελόπουλος, ο οποίος δεν σταμάτησε να μοιράζει το χαμόγελο και τα πειράγματα στους συναδέλφους του. Το ντουέτο “Τι Είναι Η Αγάπη” μέλωσε την ατμόσφαιρα ενώ τα μελοποιημένα ποιήματα “Βυθός” (του Μίλτου Σαχτούρη) και “Εδώ Ή Αλλού” (της Κατερίνας Γώγου) σκίασαν όσο επέτρεπαν οι συνθήκες. Οι Checkmates θέλησαν να είναι εντονότερα αυξομειούμενες οι εντάσεις και οι διαθέσεις σε αυτό το δεύτερο μισό της εμφάνισής τους και λίγα ήταν τα σημεία στα οποία το κόλπο δεν πέτυχε –έτσι κι αλλιώς, είχαν ήδη κερδίσει λόγω προτέρας εντίμης επιδόσεως. Για δεύτερο και τελευταίο ανκόρ διάλεξαν ένα μακεδονίτικο του γάμου (“Απάνω Στην Τριανταφυλλιά”) που σε ξεσκέπαστη συναυλία θα είχε σηκώσει πολλούς από την καρέκλα.

Mat_3

Στην Αυλαία την τελευταία Τρίτη του 2011 οι Ματ Σε 2 Υφέσεις έστησαν λοιπόν ένα τρίωρο παρά κάτι πρόγραμμα βασισμένο στη δισκογραφία τους και στις συμμετοχές σε δίσκους συναδέλφων. Η ανταπόκριση από τους ακροατές ήταν θερμή και το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Αυτό που υπερίσχυσε στη ζωντανή τους εμφάνιση ήταν πως πραγματικά το απόλαυσαν και το μοιράστηκαν απλόχερα με το κοινό.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured