Μεσημέρι Σαββάτου, με το θερμόμετρο να έχει ανέβει ιδιαιτέρως ψηλά, ο Liam μας έδωσε λίγο απο το χρόνο του, αρκετά ευδιάθετος, παρόλη την κούραση του και πρόθυμος να απαντήσει στα πάντα και με αρκετή δόση χιούμορ. Οφείλω να ομολογήσω όμως πως αιφνιδιάστηκα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, καθώς ο Dave, ο συνθέτης όλων των κομματιών, έχει πλέον γίνει παρελθόν για το αγαπητό συγκρότημα!

Ήρθατε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν απο περίπου ένα χρόνο. Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας;
Φανταστικά. Είναι απο τα καλύτερα μέρη που έχω πάει. Πέρυσι ήρθα μόνος μου λίγες μέρες πρίν απο τη συναυλία για την προώθηση, και συγκεκριμένα για 3 ημέρες, και πραγματικά το ερωτεύτηκα το μέρος. Και δεν το λέω επειδή είσαι Ελληνίδα και βρίσκομαι εδώ. Έχω πάει σε πολλά μέρη στον κόσμο και πραγματικά εδώ είναι πολύ καλά.

Οι εντυπώσεις σου απο το πρώτο live;
Πολύ καλό κοινό που ανταποκρινόταν πολύ. Αν και πιστεύω οτι δεν είμασταν πολύ καλοί. Οχι οτι ήμασταν κακοί αλλά θα μπορούσαμε...Βέβαια το ευχαριστηθήκαμε πολύ.

Σχετικά με το δεύτερο album σας, έχω την αίσθηση πως είναι μια φυσική συνέχεια του πρώτου, χωρίς όμως να επαναλαμβάνεστε. Μοιάζει πολύ πιο δουλεμένο.
Πιστεύω πως το δεύτερο δεν αρέσει τόσο πολύ στον κόσμο. Είναι πολύ καλό αλλά πιστεύω πως το δεύτερο είναι πιο στιλπνό, ενώ το πρώτο είναι πιο δυνατό. Το δεύτερο είναι για μένα πιο χαμηλων τόνων.

Είναι πάντως πολύ καλό. Και έχει απήχηση!
Ναι! Σ ευχαριστώ πολύ! Έχει κάποια καταπληκτικά κομμάτια. Αλλά πλέον θα είμαστε διαφορετικοί, τώρα με το τρίτο μας. Ο Dave έφυγε απο το συγκρότημα. Τώρα όλοι μας γράφουμε τα κομμάτια. Το τρίτο μας θα είναι πολύ πιο διαφορετικό απο τα 2 προηγούμενο, διότι πιστεύω ότι πρέπει να προχωράς μπροστά και να προοδεύεις.

Σκοπεύετε να δώσετε ένα πιο σκληρό και έντονο ήχο πλέον στη μουσική σας;
Ναι, νομίζω πως ναι! Θα είναι κάτι διαφορετικό και πιο έντονο. Θα χρησιμοποιήσουμε λούπες και γενικά νέα τεχνολογία την οποία δεν είχαμε στο παρελθόν. Διότι πρέπει να κρατά πάντα το ενδιαφέρον σου. Και βέβαια η σύνθεση θα είναι κάπως διαφορετική, μιας και πλέον δεν είμαστε τα ίδια μέλη. Σαφώς και θα υπάρχουν κοινά στοιχεία με τα προηγούμενα, αλλά ...Θα παίξουμε και σήμερα 5 νέα κομμάτια.

Η μουσική σας χαρακτηρίζεται ως εναλλακτική pop! Δεν μπορώ να πώ όμως οτι ταιριάζει ιδιαίτερα με σας. Ένας καλύτερος όρος που πιστεύω πως σας χαρακτηρίζει είναι "crooner"
Ναι, ναι, ακριβώς. Και γω αυτό πιστεύω πως ταιριάζει στον ήχο μας και γενικά στη μέχρι τώρα παρουσία μας. Σε ευχαριστώ πολύ.

Είχες πει πως πρώτα κάνετε μουσική για εσάς, και ύστερα για τον κόσμο που είναι σαν εσάς. Και αυτοί δεν ανήκουν στη μάζα...
Είναι δύσκολο να το κατηγοριοποιήσεις. Εννοώ πως το μυαλό μου αλλάζει συνεχώς σχετικά με τη μουσική. Κάποιες φορές το κάνω για μένα, άλλες φορές για άλλο κόσμο, ή για οποιονδήποτε άλλο. Κατα καιρούς αλλάζω γνώμη ...Συγγνώμη!

Δηλαδή δεν είσαι σταθερός...
Μμ, όχι δεν είμαι καθόλου! Βασικά είμαι απο τα πιο ασταθή άτομα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.

Ε κι αυτό κάποιες φορές είναι καλό (πολλά χαμόγελα)! Γενικά πάντως τα κομμάτια σας είναι γεμάτα απο εικόνες και μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν στον ακροατή και προσωπικές εικόνες.
Ναι ναι, είναι αρκετά κινηματογραφική και έχει συνείδηση όμορφων εικόνων. Ναι νομίζω πως όλοι μας στο συγκρότημα έτσι λειτουργούμε.

Έχετε σκεφτεί να γράψετε ποτέ μουσική για ταινίες;
Ναι θα το θέλαμε πολύ, αλλά δε μας έχει ζητηθεί. Αν γίνει θα το κάνουμε με πολύ χαρά.

Μέσα απο τα τραγούδια σας φαίνεται έντονα πως είσαστε πολύ επηρεασμένοι απο τη θάλασσα, τις εποχές, ιδιαίτερα το φθινόπωρο αλλά και γενικότερα απο τη φύση.
Ναι! Νομίζω πως η μουσική μας είναι κυρίως συναισθηματική και πρέπει να βρίσκεις τρόπους για να εκφράζεις αυτά τα συναισθήματα και η θάλασσα καθώς και άλλα στοιχεία είναι πολύ καλές μεταφορές για συγκεκριμένα συναισθήματα που έχεις γιατί αυτά είναι πολύ αιθέρια και απλά. Μπορείς να περιγράψεις τη διάθεσή σου έχοντας μια συγκεκριμένη εικόνα στο κεφάλι σου, μια φθινοπωρινή μέρα, μια θάλασσα με βροχή, μια ηλιόλουστη ημέρα. Βασικά βγαίνει απο μόνο του, και οι άντρες συνηθίζουν να το κάνουν πολύ, και οι γυναίκες συνηθίζουν να τα ακούν πολύ. Οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα. Νομίζω πως οι γυναίκες ακούνε πιο πολύ βασικά. Οι άντρες δεν είναι πολύ καλοί στο να μιλάνε για τα συναισθήματά τους, ενώ οι γυναίκες μπορούν να τα εκφράσουν πολύ πιο εύκολα, καταλαβαίνεις τι εννοώ ε; (βρε νομίζω πως οχι απλά το καταλαβαίνουμε...). Όχι βέβαια όλοι οι άντρες, αλλά οι γυναίκες είναι καλύτερα "εξοπλισμένες" στο να αντιλαμβάνονται τους στίχους.

Και πως συνδυάζεται η σχέση με τη μουσική σου και τις γυναίκες;
Όταν εγώ γράφω, διότι μέχρι στιγμής τα λόγια και οι στίχοι ήταν του Dave, προσπαθώ να γράφω για εμπειρίες που είχα μέχρι τώρα ή εμπειρίες άλλων που μπορεί να με αγγίζουν ή να τις κατανοώ. Ετσι και αλλιώς είμαι 38 χρονών και είχα αρκετές σχέσεις, είχα 2 γάμους και έχω 2 παιδιά, και έτσι έχω βρεθεί σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις! Κατα κάποιο τρόπο το κατέχω, διότι τις έζησα αυτές τις καταστάσεις. Κυρίως γράφω για την αγάπη, αν και γενικά είμαι σκοτεινός τύπος κατα κάποιο τρόπο στον τρόπο σκέψης μου. Δεν εννοώ οτι είμαι δολοφόνος ή κάτι τέτοιο, είμαι γενικά καλός άνθρωπος, αλλά η λογοτεχνία και η μουσική που επιλέγω είναι σκοτεινή. Έτσι απο εκεί έρχομαι και εγώ κατά κάποιο τρόπο. Μπορώ να γράψω πολλά για το θεό, μπορώ να γράψω για το διάβολο, μπορώ να γράψω πολλά για την αγάπη και μπορώ να γράψω και πολλά για το θάνατο. Οχι οτι επειδή γράφω γι αυτά τα πράγματα, σημαίνει οτι λέω οτι δεν υπάρχουν. Δεν πιστεύω ούτε στο θεό, ούτε στο διάολο, αλλά πιστεύω στο καλό και το κακό, και αυτό είναι μια μεταφορά για ίδιο πράγμα.

Πόσο σε επηρεάζουν τα παιδιά σου στη μουσική σου;
Είναι η ζωή μου! Νομίζω πως όταν έχεις παιδιά αλλάζουν όλα στη ζωή σου. Μεγαλώνεις, γίνεσαι πιο υπεύθυνος και σκέφτεσαι διαφορετικά τα πράγματα. Έτσι και αλλιώς η αγάπη των παιδιών είναι άλλου είδους αγάπη. Αλλάζει κάθε πράγμα της ζωής σου. Και πραγματικά σε επηρεάζει, και ειδικά αν κάνεις κάτι δημιουργικό στη ζωή σου.

Είδα πως στην Ιταλία έχετε ένα κοινό που σας λατρεύει, και γενικότερα αυτό συμβαίνει με διάφορα συγκροτήματα κυρίως στις μεσογειακές χώρες...
Θες να μάθεις γιατι πιστεύω πως γίνεται αυτό; Διότι έχουμε μια πάρα πάρα πολύ καλή δισκογραφική εταιρία στην Ιταλία! Έχουμε καλό κοινό και σε άλλες χώρες, αλλά όχι τόσο όσο στην Ιταλία. Και πιστεύω πως η Ιταλία είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα για το πως μπορεί να γίνει καλή δουλειά! Εαν μπορεί να συμβεί στην Ιταλία, τότε μπορεί να συμβεί και οπουδήποτε αλλού. Και γενικά πιστεύω πως οι άνθρωποι των μεσογειακών χωρών είναι πολύ συναισθηματικοί και έτσι μπορούν να καταλάβουν καλύτερα αυτή τη μουσική. Αλλά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στον κόσμο που θα ήθελαν να ακούσουν τη μουσική μας αλλά δεν έχει συμβεί, και πιστεύω πως σε αυτό φταίνε οι δισκογραφικές εταιρίες που δεν κάνουν την δουλειά τους.

Πώς βλέπεις γενικότερα την κατάσταση της δισκογραφίας και της μουσικής βιομηχανίας γενικότερα;
Πιστεύω πως η μουσική βιομηχανία έχει λυγίσει και πως έχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Και πιστεύω πως η μουσική που κατά καιρούς ακούμε είναι επειδή οι δισκογραφικές εταιρίες αναπτύσσουν συγκροτήματα και δεν παίρνουν την ευκαιρία με κάποια άλλα που είναι έτοιμα. Διότι απλά είναι γρήγορα λεφτά. Γι αυτό και ακούς Britney Spears, όχι οτι είναι κακή! Είναι πολύ καλή σε αυτό που κάνει. Έτσι όμως δυστυχώς δουλεύουνε πια.

Πάντως απο τη μουσική σας και απο την συμμετοχή του κάθε μέλους φαίνεται πως είσαστε πολύ δεμένοι.
Αυτό συμβαίνει και επειδή είμαστε και πάρα πολύ δεμένοι και ταιριάζουμε. Τώρα έχουμε και νέο πιανίστα, ο οποίος είναι πάρα πολύ καλός και ταιριάζει με εμάς. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα καλά συγκροτήματα. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ταιρίαξει, και αυτό είναι όλο! Μπορείς να έχεις πάρα πολύ καλά κομμάτια, και πολύ καλό τραγουδιστή, αλλά αν όλο το σχήμα δεν ταιρίαζει, ακόμα και ένας δηλαδή τότε αυτό φαίνεται και δεν σε πάει πουθενά.

Έχετε σκεφτεί να γράψετε ποτέ μουσική για ταινίες;
Ναι θα το θέλαμε πολύ, αλλά δε μας έχει ζητηθεί. Αν γίνει θα το κάνουμε με πολύ χαρά...

Γενικά πάντως τα κομμάτια σας είναι γεμάτα απο εικόνες και μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν στον ακροατή και προσωπικές εικόνες.
Ναι ναι, είναι αρκετά κινηματογραφική και έχει συνείδηση όμορφων εικόνων. Ναι νομίζω πως όλοι μας στο συγκρότημα έτσι λειτουργούμε.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured